Audio video

Kako koristiti TV kao monitor računala?

kako-spojiti-tv-monitor

Puno sam vremena provodio gledajući svoj 32 TV i pomislio, zašto ne bih mogao spojiti svoje računalo na taj TV i igrati moje najdraže PC igrice na velikom ekranu?

Puno sam vremena provodio gledajući svoj 32” TV i pomislio, zašto ne bih mogao spojiti svoje računalo na taj TV i igrati moje najdraže PC igrice na velikom ekranu?

Pomislio sam kako bi na taj način uštedio tonu novca za kupnju tako velikog monitora, zar ne? Mislio sam, ako već mogu gledati TV na svom računalu pomoću Pro video 2008, zašto ne bi mogao igrati igrice sa svog računala na TV-u?!

Gledao sam u TV. To se može napraviti, ali postoji nekoliko ograničenja koja, u konačnici, dokazuju da vam se ne bi na to isplatilo gubiti vrijeme. To ću objasniti kasnije u članku.

Prepoznajte svoju vezu TV-a. Većina TV-a ovih dana imaju tri osnovne vrste inputa. Imate koaksijalni kabel unosa, isto kao i kabel ili satelit kutija, RCA kompozitni ulaz (žuti, crveni i bijeli ulaz) i S-video priključak. Noviji televizori možda imaju Komponentni video, DVI, VGA i HDMI ulaze, ali i ovi navedeni gore su sve češći.

Identificirajte svoj računalni izlaz. Ovih dana proizvođači računala dodaju kompatibilni TV izlaz na svoje proizvode tako da je lako moguće da na svome računalu već imate ugrađeni izlaz za TV vezu. S- video priključak se čini najboljim, stoga smatram da je on baš taj koji vam je potreban. Dućane sa S-video kabelima ima sve više na internetu. Novija multimedijska računala vjerojatno će imati sve high definition izlaze da se spoje direktno na HDTV, ali za sada ćemo se pozabaviti sa onime što većina ljudi ima i na svojem računalu i na TV-u.

Pronađite odgovarajući adapter za vašu vezu. Možda će vam biti potrebno kako bi se spojili sa računala na TV. Ako imate HDTV, možda ćete trebati komponentni kabel za VGA. Ovaj VGA na komponentni kabel povezuje računalo sa HDTV-om i djeluje kao pretvarač.

(Računalo može biti i Mac i PC)PC to TV priključak ima VGA adapter na jednom kraju i (obično) odabir konektora na drugom kraju(S-video, RCA kompozitni i komponentni). Utoliko je to dobro jer možete spojiti TV sa TV-om i da ćete biti u mogućnosti spojiti svoje računalo na sve televizore odjednom. Ja osobno preporučam bežični adapter. Cijena mu je malo viša, ali bežična veza ne radi veliki nered, a korištenjem bežične veze ne morate držati računalo blizu TV-a.

Povezivanje računala na TV. Ako imate TV izlaz kompatibilan na vašem računalu, kao što je S-video priključak, onda morate samo uzeti S-video kabel i spojiti ga na vaše računalo i TV. Ako ne, onda ćete svakako trebati VGA na S-video kabel ili komponentni kabel za VGA.VGA priložite kraj svog adaptera na računalu i koristite RCA, S-video ili komponentni video kabel za spajanje na TV. Nakon što ste napravili sve veze, provjerite jeste li uključili na ispravan TV video ulaz. Pritisnite gumb za ulaz na vašem TV-u i pričekajte da se pojavi signal sa vašeg računala.

Kako spojiti računalo na TV?
Sada dolazimo do onoga dijela u kojemu se možda malo razočarate prilikom spajanja vašeg računala na TV. Vaš TV ima video signal PAL. Taj signal se razlikuje od onog signala koje generira računalo. Računala koriste signale mjereno u pixelima: 320×200, 320×240, 640×480, 800×600, 1024×768, 1280×1024 ili 1600×1200.Većina TV-a može dobiti samo oko 500 linija rezolucije, a to je u računalu kao 500 vertikalnih piksela. Video pojačala televizije ne mogu podnijeti više rezolucije. Dakle, kao faktor ovih činjenica možete dobiti maksimalnu rezoluciju od 640×480.

To nije najgora stvar na svijetu, jer čak i tako, kada se spojite računalom na TV možete igrati igre i gledati video u nižim rezolucijama bez problema. To je samo dokaz da vam Vaš TV nikada neće dati kvalitetu rezolucije kakvu će vam pružiti monitor Vašeg računala.azite se nekih računala sa TV adapterom za koje njihovi proizvođači tvrde da vam mogu pružiti više od 640×480 rezoluciju, oni na taj način samo smanjuju kvalitetu originalnih TV signala.

Možete dobiti VGA na komponentni kabel za HDTV koji će vam dati veću rezoluciju ali morate kupiti HDTV i adapter koji obično košta 2 do 3 puta više od standardnog računala sa TV adapterom. Bilo koji način da izaberete, nije teško provesti to u djelo, samo slijedite upute koje sam vam naveo.

POPULARNO

To Top