ZDRAVLJE

Kako koristiti kokosovo ulje ?

Kokosovo ulje može se koristiti i u kuhinji i u kozmetici. U ovom članku pišemo vam o korištenju kokosovog ulja kao kozmetičkih pripravaka.

Rastapanje kokosovog ulja

Prije svega ulje treba zagrijati jer se nalazi u krutom stanju. Kokosovo ulje ne zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici jer vam može uništiti bio – aktivne spojeve koji doprinose ljepoti vaše kose. Kokosovo ulje topi se s vrlo malo topline. Ulje stavite u staklenu posudu, a tu posudu stavite pod vruću vodu u sudoper i u kratkom roku će se ulje rastopiti.

Kokosovo ulje kao maska za kosu

3 – 5 žlica kokosova ulja u zdjelu (broj žlica ovisi o dužini kose) . Ako imate dugu, gustu kosu, koristite 5 žlica, a ako imate kraću i tanju koristite 3 ili 4 žlice.

Koristite kokosovo ulje koje nije rafinirano jer rafinirano ulje ima aditive koji uklanjaju neke od prirodnih spojeva koji pogoduju kosi i koži. Unatoč tome što je ulje dobro za kosu, ne treba pretjerivati da je na kraju ne bi zamastili. Ulje nanesite na vrhove i sredinu kose. Na tjeme ne stavljajte ulje. Tjeme proizvodi svoja prirodna ulja, pa zato tjemenu ne treba kokosovo ulje.

Utrljajte ulje u kosu. Rasporedite tako ravnomjerno po kosi izbjegavajte tjeme. Da bi ulje ravnomjerno rasporedili koristite češalj širokih zubaca. Nakon što ste nanijeli ulje stavite na glavu ručnik ili masku za kosu za tuširanje te tako ostavite nekoliko sati.nakon toga operite kosu u 2 šamponiranja. Kad se kosa osuši trebala bi vam biti mekša i sjajnija.

Kokosovo ulje za lice i tijelo

Ulje možete koristiti u kombinaciji s vodom ili njime četkati lice. Pazite da ne četkate prejako kako ne bi oštetili kožu. Kokosovo ulje možete utrljati i oko očiju. Na taj način, hidratizira se tanka koža oko očiju.  Ulje možete utrljati i na usne. Pomoći će obnoviti ispucale usne. Ulje možete nanijeti na kožu i nakon kupanja. Dok je koža topla nakon kupanja, ulje će se lakše apsorbirati. Razmažite ulje na suha područja na koži kao što su laktovi i koljena te ponavljajte postupak nekoliko dana. Kokosovo ulje koristite kao odstranjivač šminke. Stavite ulje na 10 minuta na lice prekriveno šminkom te nakon toga obrišite lice vaticom.

POPULARNO

To Top