ZNANOST

Kako pauci pletu mrežu?

kako-pauk-plete-mrezu

Velika većina nas drži da pauci svoja svilenkasta vlakna upotrebljavaju samo i isključivo za pletenje svo­jih mreža.

Velika većina nas drži da pauci svoja svilenkasta vlakna upotrebljavaju samo i isključivo za pletenje svo­jih mreža. Zapravo, ni jedna druga životinja ne upotrebljava svoj svileni konac u toliko različi­tih svrha kao što ga upotrebljava pauk. Pauku njegov konac služi za gradnju skrovišta, kanala za spašavanje, za pravljenje ronilačkih zvona, „zračnih letjelica“, lasa, zamki i, naravno, mreža.

Pauci ne spadaju u red kukaca, već u posebnu skupinu poznatu pod imenom Arachnidea. Za razliku od kukaca, pauci imaju osam pari nogu, osam pari očiju, nemaju krila i građeni su samo iz dva dijela.

Pauci se mogu pronaći u svim klimatskim predjelima: oni se kreću po zemlji, pužu uz biljke, „trče po površini vode, pa čak i žive u vodi. Razne vrste pauka žive u svim krajevima svijeta, a ujed nekih vrsta može biti vrlo opasan ili čak smrtonosan.

Svoje svilene niti pauk stvara u jednoj žlijezdi koja se nalazi u trbuhu. Pri samom vrhu njegova trbuha nalaze se određeni organi sastavljeni od niza tananih kanala. Svila se luči, prolazi ovim kanalima i izlazi kroz otvore. Pri izlazu iz otvora, ona je još uvijek u tekućem stanju; čim dođe u dodir sa zrakom, odmah očvrsne u svilene niti.

Od tog svilenkastog konca pauk može isplesti mrežu, ali i neke druge tvorevine. Od ljepljivih vlakana plete mrežu koja mu služi za lov na kukce. Za izradu pregrada svoje mreže pauk stvara mnogo deblje i jače niti. A za potrebe čahurenja može isplesti niti one debljine koju želi.

I same mreže što ih pauci pletu mogu biti vrlo različite. Mreža u obliku kotača pripada skupini koju najčešće vidimo. Postoje i mrežaste „cije­vi, sačinjene od glatkih niti u obliku tunela, poput nekih skrovišta. Jedna podvrsta pauka izrađuje svoje mreže u obliku jama s pokretnim, otvorenim poklopcem, koji se odmah spusti i zatvori „jamu“ čim u nju upadnu kukci. Druge pak podvrste ispredaju mrežu u obliku zvona za ronjenje, koje ne propuštaju vodu, te mogu živjeti i pod vodom!

Najveći pauk je tarantula, a najotrovniji je crna udovica.

POPULARNO

To Top