Biologija

Kako žive mravi?

kako-zive-mravi

Mravi (lat. Formicidae) spadaju u porodicu insekata opnokrilaca iz podreda žalara (Aculeata).

Mravi (lat. Formicidae) spadaju u porodicu insekata opnokrilaca iz podreda žalara (Aculeata). Ne samo što mravi žive isključivo u zajednica­ma, nego i sam način organizacije te zajednice predstavlja nešto izvanredno i čudesno. Njihove zajednice mogu brojati i više stotina tisuća članova, ali postoje i zajednice sa samo desetak članova. Svoja prebivališta mravi mogu graditi posve pod zemljom, ili u šumi, na visokom brdu, ali i u unutrašnjosti malenog žira.

Mravi su polimorfne životinje. Krilati mužjaci i ženke su fertilni članovi kolonije, dok su radnici i vojnici sekundarno beskrilne i sterilne ženke.

Razmotrimo malo neke različite vrste mravi i način njihova života.

Običan poljski mrav, malog i crnog tijela, živi po cijelom svijetu. Svoja mala skrovišta gradi u obliku „brežuljaka, premda većina članova zajednice živi pod zemljom. U svakoj zajednici obiteljskog tipa postoji je­dna ili više matica. Njihova jedina dužnost je da nose jaja i umnožavaju broj članova zajedni­ce. O matici vode brigu radilice, koji je čiste, umivaju, hrane, i staraju se o njenim jajima čim ih izlegne.

Druga vrsta, poznata pod nazivom faraonski mrav, nekad je vjerojatno živjela sama u Egiptu, a danas se može naći posvuda u svijetu. To su mravi koji žive gotovo isključivo po zgradama, u zidovima ili pukotinama. Jedu sve čega se domognu, i vrlo je teško domove očistiti od njih.

U skupini mrava-otmičara (ili mrava proval­nika) po mnogo čemu je osebujan tzv. amazonski mrav, poznat i kao “mrav-robo vlasnik”. Radili­ce te vrste mrava žive u zajednici isključivo kao vojnici. Njihov zadatak nije briga o hrani ili čuvanje mladunčadi, ali su zato obvezatni pronalaziti i osiguravati druge mrave koje će prisi­liti da rade za njih. Stoga mravi-otmičari ili provalnici napadaju mravinjake crnih mrava, ubijaju svakog tko im se suprotstavi, odnose njihove ličinke u svoje mravinjake da se izlegnu. I kad se crni mravi izlegnu iz ličinka, postaju mravi-radilice u zajednici amazonskih mravi.

Zanimljiva vrsta mrava poznata je pod čudnim imenom „odgajatelji pečurki. Članovi te zajednice mrava odgrizaju listove u obliku krugova, potom ih odnose u svoje mravinjake, kidaju ih i zasipaju gljivicama. Svaki rod ovih mravi “zasadi” tako sebi omiljenu vrstu gljivica, te kasnije čitava mravlja kolonija živi hraneći se zasađe­nim gljivicama.

1 Komentar

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh