Biologija

Kako žive mravi?

kako-zive-mravi

Mravi (lat. Formicidae) spadaju u porodicu insekata opnokrilaca iz podreda žalara (Aculeata).

Mravi (lat. Formicidae) spadaju u porodicu insekata opnokrilaca iz podreda žalara (Aculeata). Ne samo što mravi žive isključivo u zajednica­ma, nego i sam način organizacije te zajednice predstavlja nešto izvanredno i čudesno. Njihove zajednice mogu brojati i više stotina tisuća članova, ali postoje i zajednice sa samo desetak članova. Svoja prebivališta mravi mogu graditi posve pod zemljom, ili u šumi, na visokom brdu, ali i u unutrašnjosti malenog žira.

Mravi su polimorfne životinje. Krilati mužjaci i ženke su fertilni članovi kolonije, dok su radnici i vojnici sekundarno beskrilne i sterilne ženke.

Razmotrimo malo neke različite vrste mravi i način njihova života.

Običan poljski mrav, malog i crnog tijela, živi po cijelom svijetu. Svoja mala skrovišta gradi u obliku „brežuljaka, premda većina članova zajednice živi pod zemljom. U svakoj zajednici obiteljskog tipa postoji je­dna ili više matica. Njihova jedina dužnost je da nose jaja i umnožavaju broj članova zajedni­ce. O matici vode brigu radilice, koji je čiste, umivaju, hrane, i staraju se o njenim jajima čim ih izlegne.

Druga vrsta, poznata pod nazivom faraonski mrav, nekad je vjerojatno živjela sama u Egiptu, a danas se može naći posvuda u svijetu. To su mravi koji žive gotovo isključivo po zgradama, u zidovima ili pukotinama. Jedu sve čega se domognu, i vrlo je teško domove očistiti od njih.

U skupini mrava-otmičara (ili mrava proval­nika) po mnogo čemu je osebujan tzv. amazonski mrav, poznat i kao “mrav-robo vlasnik”. Radili­ce te vrste mrava žive u zajednici isključivo kao vojnici. Njihov zadatak nije briga o hrani ili čuvanje mladunčadi, ali su zato obvezatni pronalaziti i osiguravati druge mrave koje će prisi­liti da rade za njih. Stoga mravi-otmičari ili provalnici napadaju mravinjake crnih mrava, ubijaju svakog tko im se suprotstavi, odnose njihove ličinke u svoje mravinjake da se izlegnu. I kad se crni mravi izlegnu iz ličinka, postaju mravi-radilice u zajednici amazonskih mravi.

Zanimljiva vrsta mrava poznata je pod čudnim imenom „odgajatelji pečurki. Članovi te zajednice mrava odgrizaju listove u obliku krugova, potom ih odnose u svoje mravinjake, kidaju ih i zasipaju gljivicama. Svaki rod ovih mravi “zasadi” tako sebi omiljenu vrstu gljivica, te kasnije čitava mravlja kolonija živi hraneći se zasađe­nim gljivicama.

1 Komentar

1 Komentar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh