ZNANOST

Kako ptice znaju kada se trebaju seliti?

kako-ptice-znaju-kada-se-treba-seliti

Seoba ptica je očaravala i privlačila čovjeka još od samog početka povijesti.

Seoba ptica je očaravala i privlačila čovjeka još od samog početka povijesti. Jeste li znali da je Homer o tomu pisao oko, 1000. godine prije naše ere? Jeste li znali da se o seobi ptica govori i u Bibliji?

Da je i čuveni grčki filozof Aristotel proučavao ovu pojavu? Čak i danas, poslije mnogo tisuća godina, ne možemo potpuno objasniti tu čudnu pojavu – seobu ptica. Pod tim izrazom podrazumijevamo sve pokrete ptica prema jugu u jesen i prema sjeveru u proljeće, kao i pomicanje ptica s nizina u visoravne, ili iz kontinentalnih krajeva na morske obale.

Lako je pronaći razloge za seobu ptica. U toplije krajeve se svakako sele jer neke vrste ptica ne mogu podnijeti zimu. Sve one ptice čija su glavna hrana kukci i manji glodavci zimi ne mogu pronaći tu hranu. Međutim, sama vanjska temperatura ne prisiljava ptice na seobu. Znate li da bi vaš sobni kanarinac najvjerojatnije bio u stanju vani preživjeti hladne zimske dane i kad bi se temperatura spustila i do 45 stupnjeva ispod ništice, naravno pod uvjetom da pronađe dovoljno hrane?

Koji god da je razlog seobi ptica, a ima ih više, kako ptice znaju pravo doba kad trebaju krenuti na daleki put?

Ptice se sele uvijek u isto doba svake godine, čim prestanu lijepi dani. A koji je to najpouzdaniji i nepogrešivo točan znak da prestaju lijepi dani? Sama dužina dana! Pretpostavlja se da ptice mogu utvrditi kad nastaju kraći dani (u proljeće duži, naravno), i da im je taj osjećaj najbolje „alarmno zvono“, koje im nalaže da polete na dugi put.

Pošto se ptice pare u ljeto, i ta se činjenica povezuje sa seobom ptica. Samo je to ovoga puta seoba ptica na sjever. Tada neke ptičje žlijezde počinju lučiti određene izlučevine (sekrete), koji potpomažu parenje. I to se redovito zbiva u proljeće. Ptice osjete potrebu za parenjem i lete prema sjeveru, gdje će ih dočekati proljeće. I tako sama dužina dana, kao i nestanak dostatnih količina hrane predstavljaju najbolji znak pticama da se upute u toplija podneblja. A instinkt za razmnožavanjem, koji se javlja u proljeće, upućuje ih da je vrijeme za odlazak u sjeverne krajeve. Tu, naravno, ima i mnogo drugih činilaca koji su nam za sada nepoznati, ali vjerujemo da su navedeni razlozi u osnovi pravi odgovori za rješenje zagonetke seobe ptica.

POPULARNO

To Top