Biologija

Kako ptice znaju kada se trebaju seliti?

kako-ptice-znaju-kada-se-treba-seliti

Seoba ptica je očaravala i privlačila čovjeka još od samog početka povijesti.

Seoba ptica je očaravala i privlačila čovjeka još od samog početka povijesti. Jeste li znali da je Homer o tomu pisao oko, 1000. godine prije naše ere? Jeste li znali da se o seobi ptica govori i u Bibliji?

Da je i čuveni grčki filozof Aristotel proučavao ovu pojavu? Čak i danas, poslije mnogo tisuća godina, ne možemo potpuno objasniti tu čudnu pojavu – seobu ptica. Pod tim izrazom podrazumijevamo sve pokrete ptica prema jugu u jesen i prema sjeveru u proljeće, kao i pomicanje ptica s nizina u visoravne, ili iz kontinentalnih krajeva na morske obale.

Lako je pronaći razloge za seobu ptica. U toplije krajeve se svakako sele jer neke vrste ptica ne mogu podnijeti zimu. Sve one ptice čija su glavna hrana kukci i manji glodavci zimi ne mogu pronaći tu hranu. Međutim, sama vanjska temperatura ne prisiljava ptice na seobu. Znate li da bi vaš sobni kanarinac najvjerojatnije bio u stanju vani preživjeti hladne zimske dane i kad bi se temperatura spustila i do 45 stupnjeva ispod ništice, naravno pod uvjetom da pronađe dovoljno hrane?

Koji god da je razlog seobi ptica, a ima ih više, kako ptice znaju pravo doba kad trebaju krenuti na daleki put?

Ptice se sele uvijek u isto doba svake godine, čim prestanu lijepi dani. A koji je to najpouzdaniji i nepogrešivo točan znak da prestaju lijepi dani? Sama dužina dana! Pretpostavlja se da ptice mogu utvrditi kad nastaju kraći dani (u proljeće duži, naravno), i da im je taj osjećaj najbolje „alarmno zvono“, koje im nalaže da polete na dugi put.

Pošto se ptice pare u ljeto, i ta se činjenica povezuje sa seobom ptica. Samo je to ovoga puta seoba ptica na sjever. Tada neke ptičje žlijezde počinju lučiti određene izlučevine (sekrete), koji potpomažu parenje. I to se redovito zbiva u proljeće. Ptice osjete potrebu za parenjem i lete prema sjeveru, gdje će ih dočekati proljeće. I tako sama dužina dana, kao i nestanak dostatnih količina hrane predstavljaju najbolji znak pticama da se upute u toplija podneblja. A instinkt za razmnožavanjem, koji se javlja u proljeće, upućuje ih da je vrijeme za odlazak u sjeverne krajeve. Tu, naravno, ima i mnogo drugih činilaca koji su nam za sada nepoznati, ali vjerujemo da su navedeni razlozi u osnovi pravi odgovori za rješenje zagonetke seobe ptica.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh