Biologija

Kako pčele proizvode med?

kako-pcele-proizvode-med

Na svijetu ima približno 20000 vrsta pčela na svim kontinentima osim Antarktike.

Na svijetu ima približno 20000 vrsta pčela na svim kontinentima osim Antarktike. Hrane se nektarom kao izvorom energije, te peludom, kao izvorom proteina. Otuda se i njihov život i navike međusob­no znatno razlikuju. Ali, za nas je vjerojatno najzanimljivije kako pčele proizvode med i kako društvene pčele organiziraju život u svojim zajednicama.

Da bi proizvela med, pčela najprije obilazi cvjetove, pije njihov nektar i nosi ga u svojoj vrećici u matičnjak. Ta vrećica je sastavni dio pčelinjeg tijela, proširenje organa za probavu i nalazi se u prednjem dijelu stomaka, ali sasvim odvojeno od njega. Šećer, kao sastavni dio nektara uzetog sa cvjetova, kemijski se mijenja još dok se nalazi u vrećici pčele, što predstavlja prvu etapu u stvaranju meda iz cvjetnog nektara. Prije nego se nektar obradom pretvori u med, pčela iz njega uklanja najveći dio vode pomoću procesa isparavanja. Nasuprot pčelama, bumba­ri u posebnim stanicama, tzv. “mednim lončići­ma” drže med koji je još uvijek u tekućem stanju, baš kao i sam nektar, te im se brzo ukiseli. Ali je zato med što ga pčele unose u saće i tamo pohranjuju ispario toliko da gotovo i ne sadrži vodu, te se može održati gotovo vječno.

A što se zbiva tijekom zime?

Uporedimo iznova bumbare i pčele. U krajevima gdje vlada­ju umjerene temperature, mlade matice bumba­ra uvuku se duboko u rupe u pijesku što su ih same iskopale ili se sklone na neka druga pogodna mjesta i tako prezime. One su jedini članovi zajednice koji uopće prežive zimu! Pčela radilica u sezoni živi 30-45 dana, a matica živi i do sedam godina, a dnevno izlegne jajašaca do tri svoje težine.

U proljeće, svaka preživjela matica osniva novu društvenu zajednicu. Pčele su mnogo sretnije. Imaju urođenu spo­sobnost prilagodbe čak i surovim klimatskim uvjetima. Njihova društvena organizacija je vrlo efikasna i složena, te se unekoliko može uspore­diti s ljudskom društvenom zajednicom.

U košnici, gdje pčele žive, pčele radilice, vrlo precizno podešavaju temperaturu. Ona se ljeti stalno održava na 32°C u dijelovima košnice gdje se razvijaju mlade pčele. A za vrijeme zimskih dana, temperatura u košnici ne smije pasti ispod 7°C ispod ništice. Med iz košnice služi za prehra­nu pčela, ali i kao “gorivo”. Pčele raspolažu urođenom sposobnošću sprečavanja pada tempe­rature na taj način što povećavaju potrošnju meda.Med pčele jedna od najsigurnijih hrana – većina opasnih bakterija uopće ne mogu živjeti u medu!

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh