Biologija

Kako životinje brinu za svoje mlade?

kako-ivotinje20skrbe20o20svojim20malduncima

Odgoj mladunčadi nije strana stvar kod životinja kao što to nije ni kod ljudi.

Odgoj mladunčadi nije strana stvar kod životinja kao što to nije ni kod ljudi.

Ptice roditelji podučavaju mlade mnogočemu, od letenja do toga kako doći do hrane. Ali tek kod sisavaca nalazimo na pravi odgoj, koji će u čovjeka postati veoma složen. Razlog tome je vrijeme potrebno mladunčetu da postane samostalno. Što je to vrijeme dulje, to je i potreba za roditeljskom skrbi izraženija i duža. Ta skrb traje različito vrijeme. Pticama je dovoljno nekoliko tjedana. Kod sisavaca, mladunče divokoze je vezano uz majku godinu dana, lavić tri godine, a mlado čimpanze četiri ili pet godina.

U životinjskom svijetu skrb je usko vezana za preživljavanje vrste. Tijekom tisućljeća prirodni je odabir prisilio životinje da prilagode ponašanje ovom cilju, druge alternative nema jer bi pojedina vrsta izumrla da se ne brine za svoje mlade.

Životinje pokazuju svoju nježnost zvukovima i opipom. Na primjer kod majmuna majke najčešće znaju milovati i s ljubavlju grliti mladunčad da bi im dale osjećaj sigurnosti. Kod gmazova, brige za mlade gotovo da i nema, osim kod okrutnog krokodila. Čim se mladi krokodili izlegu iz jaja, majka ih uzima u ralje i nosi do voda.

Da li mužjak i ženka surađuju u skrbi za mlade?

Ima različitih ponašanja. Kod sisavaca je uvijek ženka ta koja će se brinuti za mlade, hraneći ih i prateći u prvim pokušajima lova. U ptica postoji uska suradnja obaju roditelja. Na primjer, lastavice zajedno hrane mlade i poučavaju ih letenju. Naprotiv, u drugih vrsta ptica, majka se brine za gnijezdo, a otac nabavlja hranu. Ptica kljunorožac čak obzida ženku u duplju drveta da ptići ne bi bili u opasnosti, a on je hrani kroz mali otvor.

Postoje i loši roditelji baš među pticama. Kukavica se ne brine za vlastite mlade. Ona svoja jaja ostavlja u gnijezdima drugih ptica. Roditelji će se za njih pobrinuti, ne znajući da hrane i podižu pticu koja nije njihove vrste. A i mala kukavica će biti jednako loša. Neće oklijevati da rastući istjera iz gnijezda pravu djecu svojih skrbnika.

Najzadivljujući je bez premca slučaj ženke oposuma (slika gore), tobolčara koji živi u Sjevernoj Americi. Nakon prvih dana života, ova neumorna majka, nosi djecu na leđima i nikad ih ne napušta. Oni se svojim repićima i šapama drže za majku, a ona ih neumorno prenosi s mjesta na mjesto.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh