Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Dobitnici Nobelove nagrade za 2015. godinu

Johannes V. Jensens Nobel Prize winner medal from 1944 (Photo by: myLoupe/Universal Images Group via Getty Images)
Johannes V. Jensens Nobel Prize winner medal from 1944 (Photo by: myLoupe/Universal Images Group via Getty Images)

Johannes V. Jensens Nobel Prize winner medal from 1944 (Photo by: myLoupe/Universal Images Group via Getty Images)

Nobelove nagrade se dodjeljuju svake godine pojedincima ili skupinama za iznimne uspjehe. To uključuje nove tehnologije, izvanredna istraživanja i otkrića ili iznimne doprinose društvu. Nobelove nagrade se dodjeljuju od 1901.godine po oporuci koju je Alfred Nobel sastavio 1895.godine. Nobelove nagrade se dodjeljuju u 6 različitih disciplina : medicina, fizika, kemija, književnost, ekonomija (od 1969.godine) i mir.

NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU 2015.

William Campbell, Satoshi Omura i Youyou Tu dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za 2015. godinu za svoj rad na pronalaženju lijeka za parazitska oboljenja. Irac Campbell i Japanac Omura osvojili su polovicu nagrade za otkrivanje novog lijeka Avermecetina koji je pomogao u borbi protiv riječnog sljepila i limfne filarijaze, a pokazao je efikasnost i protiv drugih parazitskih bolesti. Kineskinja Tu je osvojila drugu polovicu nagrade za otkriće Adtemisina, lijeka koji je značajno smanjio stopu smrtnosti pacijenata koji su oboljeli od malarije. Ona je tek 12. liječnica koja je dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU 2015.

Nobelovu nagradu za fiziku za 2015. godinu dobili su Takaki Kadžita i Arthur Mcdonald za otkriće oscilacije neutrina i dokaz da ove čestice imaju masu. Neutrini su zanimljive čestice. Gotovo svake sekunde 65 milijardi neutrina prolijeće brzinom svetlosti kroz svaki centimetar kvadratni na Zemlji, pa i kroz nas ljude. Neutrini su nenaelektrizirane čestice čija je interakcija s materijom toliko slaba da bi mogli proći kroz olovni zid debljine jedne svjetlosne godine. Zato je njihova detekcija iznimno kompliciran proces u kojem su uspjeli ovi Nobelovci i njihovi timovi.

NOBELOVA NAGRADA ZA KEMIJU 2015.

Thomas Lindahl, Aziz Sancar i Paul Modrich su dobitnici Nobelove nagrade  za kemiju u 2015.godini za istraživanja i otkrića kako ćelije „popravljaju“ oštećeni DNK. Oni su na molekularnom nivou mapirali kako popraviti DNK oštećene ćelije i tako očuvati genetske informacije. Njihov rad je pružio znanja za razvoj novih tretmana u liječenju raka.

NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST 2015.

Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič, književnica i publicistkinja, dobila je Nobelovu nagradu za književnost u 2015.godini. Ona je već nekoliko godina bila među favoritkinjama za nagradu. U Hrvatskoj je objavljena njena knjiga “Rabljeno doba – kraj crvenog čovjeka”. Ostale njezine poznate knjige su: “Dječaci cinka. Afganistan i posljedice“, “Černobil. Kronika budućnosti“ i “Posljednji svjedoci. Djeca u Drugom svjetskom ratu”. Svetlanu Aleksijević nazivaju odvjetnicom razočaranih. Poznati su njezni tekstovi o katastrofi u Černobilu i ratu u Afganistanu. Također ona je poznata po kritikama Lukašenkovog režima, zbog čega su njezine knjige godinama zabranjene u njenoj rodnoj Bjelorusiji.

NOBELOVA NAGRADA ZA EKONOMIJU 2015.

Nobelovu nagradu za ekonomiju Alfred Nobel nije predvidio, već je nju ustanovila 1969.godine Švedska banka na svoju 300-stotu obljetnicu.

Britanac Angus Deaton dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju za 2015.godinu. Nagradu je dobio za svoju analizu potrošnje, siromaštva i socijalne skrbi. “Za izradu ekonomskih politika koje promoviraju dobrobit, a smanjuju siromaštvo, prvo moramo razumjeti individualni izbor potrošnje. Više od bilo koga drugog Deaton je poboljšao ovo razumijevanje.” navodi se u izjavi Odbora za dodjelu nagrada, prenosi Reuters.

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR 2015.

Tuniški nacionalni kvartet za dijalog dobitnik je Nobelove nagrade za mir u 2015. Nagradu su dobili zbog velikog doprinosa u demokratizaciji tuniškog društva nakon revolucije 2011.godine. Kvartet je imao ključan utjecaj na uspostavljanje ustavne vlade u Tunisu. Kvartet čine Tuniška konfederacija industrije, trgovine i razmjene (UTICA), Tuniški opći sindikat rada (UGTT), Tuniška liga za ljudska prava (LTHD) i Nacionalno udruženje tuniških odvjetnika. Tunis je pokazao da islamska i sekularna zajednica mogu zajedno raditi za boljitak naroda.

Među ostalim favoritima za Nobelovu nagradu za mir bili su spominjani:  njemačka kancelarka Angela Merkel, Papa Franjo, kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, eritrejski svećenik Mussie Zerai, ruski nezavisni novinar Dmitrij Muratov i američki zviždač Edward Snowden.

Izvor : Voice From Croatia

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Britanac Michael Houghton i Amerikanci Harvey Alter i Charles Rice za otkrića vezana uz virus hepatitisa C.

Kemija

Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju za „razvoj krio-elektronske mirkoskopije za određivanje visokorezolutne strukture biomolekula u otopini“,...

Zdravlje i Medicina

Tri Amerikanca će dijeliti ovogodišnju nagradu za medicinu. Jeffrey Hall, Michael Rosbash i Michael Young izolirali su gen koji kontrolira naš biološki sat te...

Fizika

Britanski znanstvenici David J. Thouless, F. Duncan Haldane i J. Michael Kosterlitz dobitnili su Nobelovu nagradu za fiziku 2016. za otkrivanje neobičnih oblika tvari,...

Oglašavanje