Održavanje

Kako održavati drveni namještaj ?

Drveni namještaj može stajati godinama. Koliko dugo će imati izgled kao što je imao prvog dana kad ste ga montirali u prostoriju, ovisi o vama. Obnoviti drveni namještaj treba redovito kako bi on opstajao godinama. U svakom slučaju, njegova obnova je povoljnija od nabave novog namještaja, a uloženi trud bit će vidljiv.

Savjeti za čuvanje izgleda namještaja

  • namještaj kako bi trajao više godina, ne smije biti smješten kraj izvora topline.
  • kad čistite drvene površine, koristite sredstvo za poliranje drva. Na početku i na kraju zimske sezone, nanesite dodatni sloj sredstva za poliranje na namještaj jer strujanje toplog zraka koji tijekom zime zagrijava prostoriju, također utječe na drvo.
  • drvene stolove prekrivajte stolnjacima.

kako-odrzavati-drveni-namjestaj

 

Savjeti za čišćenje mrlja na drvenim površinama

  • mrlje vode koje su nastale na namještaju možete ukloniti tako da na mrlju utrljate plovućac u prahu, a štetu možete popraviti i sredstvom kojeg koristite za poliranje laka automobila.
  • mrlje koje su nastale od prolivene kave ili alkoholnih pića te tragove vrućih šalica uklonite na sljedeći način: na čistu mekanu krpu stavite malo sredstva za poliranje metala, a možete i sredstvo za čišćenje laka na automobilu. S jednim od tih sredstava trljajte mrlju i to u smjeru vlakna drva. Ovakvo obnavljanje vrijedi za mrlje nastale na površini.

kako-odrzavati-drveni-namjestaj-1

 

Savjeti za ogrebotine i slična oštećenja na drvenim površinama

  • ako je toplina jače upila u drveni namještaj, tada bi trebalo taj dio izbrusiti te ponovno premazati sredstvom za poliranje drva. Postupak je sljedeći: mjesto gdje se dublje upila toplina od šalica, potrebno je prvo istrugati žiletom te izbrusiti finijim brusnim papirom. Nakon toga istrugani dio treba ispuniti primjerenom masom. Nakon stavljanja mase, potrebno je ponovno izbrusiti oštećeni dio finim brusnim papirom te na kraju ispolirati pomoću krpe i sredstva za metal.
  • najružnija situacija kod oštećenja drva zasigurno je ogrebotina. Manje ogrebotine mogu se izbrusiti finijim brusnim papirom. Nakon toga s mekanom krpom nanesite sredstvo za metal.
  • još jedan način na koji možete ukloniti manju ogrebotinu u drvu je uz pomoć voska za cipele i vate.
  • kad se pojave udubine u drvenom namještaju, prikriti ih možete na sljedeći način : uzmite slikarski kist s mekšim dlačicama te ispunite oštećeni dio s odgovarajućim lakom. Umjesto laka možete primijeniti masu za zapuniti.
  • udubina u drvenom namještaju može se ukloniti ako na nju stavite vlažnu krpu koju ćete vrućim glačalom stalno pomicati. Pod tim utjecajem, drvo će se napuhnuti te ispuniti udubinu.

kako-odrzavati-namjestaj-2

POPULARNO

To Top