Uređenje

Kako izabrati boju za uređenje doma ?

Prije nego ćete izabrati boju za uređenje doma, bilo bi dobro da se informirate kako koja boja utječe na raspoloženje, koja boja više paše manjim prostorima, a koja je primjerena za veće prostore. Uz to, u obzir trebate uzeti i boju namještaja koji vam se nalazi u sobi koju planirate obojiti. Već smo pisali o tome kako postići bolju vizualizaciju odabirom boje te kako odabrati pravi alat za bojanje, a sada donosimo savjete o odgovarajućoj boji u pojedinoj prostoriji.

TOPLE BOJE

Crvena, žuta i narančasta te sve njihove nijanse podižu raspoloženje. Crvena primjerice potiče na akciju. Žuta i narančasta osim što popravljaju raspoloženje, bude i kreativnost. Narančasta se preporučuje za kuhinje jer potiče apetit. Ove boje ne preporučuju se za spavaće sobe jer ne djeluju opuštajuće pa bi mogle biti razlog zašto ne možete brzo zaspati.

kako-izabrati-boju-za-uredenje-doma

HLADNE BOJE

Plava, zelena i ljubičasta te sve njihove nijanse i boje koje u bazi imaju plavu djeluju opuštajuće i umirujuće. Zelena boja smiruje. Plava i ljubičasta primjerene su za spavaće sobe. No opet, ne trebaju biti pretamne kako optički ne bi smanjivale prostor.

kako-izabrati-boju-za-uredenje-doma-1

CRNA I BIJELA

Ukoliko želite obojiti crnom, neka to bude samo jedan zid u prostoriji, a ostale zidove obojite u bijelu ili neku svijetlu nijansu. Kod tog crnog zida gledajte da na njemu budu što svjetliji detalji, primjerice da slike na crnom zidu budu uokvirene bijelom bojom. Fototapete u crno bijeloj boji odlično su rješenje za one koji vole crno bijelu kombinaciju u prostorima.

Preporuka boja za kupaonicu

Ovu prostoriju ljudi vole obojiti u bijelo, no kako ne bi djelovala prehladno, kupaonicu možete obojiti u ljubičasto, naročito ako su vam tuš kabina, wc školjka i lavabo bijele boje. Osim drugačije ljubičaste, za kupaonicu možete upotrijebiti drvenkaste ili zemljane tonove koji će se odlično slagati s namještajem u kupaonici koji je najčešće bijele boje. Gledajte da vam se i ručnici te ostali predmeti u kupaonici slažu s bojom zida.

kako-izabrati-boju-za-uredenje-doma-6

Preporuka boja za kuhinju

Osim već spomenute narančaste koja potiče apetit, za kuhinju se uglavnom preporučuju tople boje. Dakle ,crvena, žuta i narančasta. Sve ovisi i o tome kakve boje je  namještaj u kuhinji. Važno je da vam ne bude sve u istom tonu. Primjerice žuta boja zidova u kuhinji i žuta boja namještaja u kuhinji.

kako-izabrati-boju-za-uredenje-doma-7

Preporuka boja za spavaću sobu

Za spavaće sobe preporučuje se izbor boja hladnijih tonova. No ako vam se ne sviđaju hladniji tonovi ili ne pašu uz boju vašeg namještaja u sobi, izaberite toplije tonove pod koje spadaju nježna boja breskve ili ružičasta.

kako-izabrati-boju-za-uredenje-doma-8

Preporuka za dječju sobu

Narančasta boja je preporuka osim za poticanje kreativnosti, tako i za strašljivu djecu, kako bi im umanjila osjećaj straha. Preporučuje se i plava jer djeluje umirujuće te žuta radi podizanja raspoloženja. Naravno tu je i klasični odabir roze boj za curice ili plave boje za dečke.

kako-izabrati-boju-za-uredenje-doma-9

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh