Uređenje

Kako opremiti garažu ?

U većini garaža nalaze se alati i materijali koji se koriste i koji se ne koriste. Ako idete tek raditi garažu ili ste je nedavno napravili, trebate opremiti garažu. Ako ne mislite imati neku radionicu u sklopu garaže, određeni alati neće vam trebati, no opremiti garažu svakako trebate s alatima koji će vam biti od koristi u svakodnevici u kući i oko kuće.

Prije svega korisno bi bilo imati neki ormar gdje ćete držati alat. Taj ormar trebao bi imati koju ladicu gdje ćete pospremati manji ručni alat kao što je metar, libela, klamerica i slično. U ormaru trebate imati i prostor gdje ćete postaviti plastične nosače ili čavle na koje ćete objesiti kistove za bojanje jer se njihove dlačice ne smiju oštetiti.

Od alata ono što treba svaka garaža, bila ona tu radi kućne radinosti ili zbog nekih obrtničkih zanimanja je bušilica.

BUŠILICA

Električna ili akumulatorska bušilica neizostavan je alat ne samo u garažama, nego i u stanovima. Bilo da se radi o montiranju polica, postavljanju slika ili popravcima unutar kuće, izvan kuće i u garaži. Bušilicu trebate nabaviti onakvu kakva odgovara vašim potrebama, a te potrebe su: što ćete bušiti s njom i koliko često je planirate koristiti. Također obratite pažnju na to kakve ćete materijale većinom bušiti jer to informacija je isto vezana uz odabir bušilice. Uz bušilicu će vam biti potreban i set svrdala. Odabir tog seta, ovisit će o materijalu kojeg ćete bušiti.

This Shutterstock image #180173 was downloaded on 3-13-07 for HSW: QUICK FIXES FOR YOUR HOME, 730175.

PILA LISIČJI REP

Poslužit će vam za rezanje drvenih površina. Kod nje vrijedi pravilo da je rez bolji onoliko koliko ima zubaca. Dakle, što više zubaca to će biti finiji rez. Ne može zamijeniti lančanu ili kružnu pilu. Koristi se za vrlo malu debljinu drva.

kako-opremiti-garazu-2

LANČANA PILA

Na tržištu lančane pile možete pronaći one koje rade na motor. S njima možete ići i na terene van kuće. Akumulatorske lančane pile također će vam poslužiti i van dvorišta. Postoje i električne pile koje se široko primjenjuju zbog dužine kabla. Ručke tih pila su ergonomski oblikovane jer je težina lančanih pila velika. Dobro podnose niže temperature.

uc4051a1 KRUŽNA PILA

Za razliku od prethodne dvije pile, ova daje finije i preciznije rezove jer se za vrijeme svog rada drži na stolu. Većinom se koristi za rezanje mekših drva. Poslužit će vam ako planirate izraditi dio namještaja, primjerice policu. Može se pokretati na akumulator ili kao električna.

This Shutterstock image #2427847 was downloaded on 3-13-07 for HSW: QUICK FIXES FOR YOUR HOME, 730175.

 

BRUSILICA 

Brusilica će Vam trebati ako planirate uređivati i preuređivati u domu. Na tržištu postoji široka paleta brusilica. Od ravnih do rotacionih pa sve do kutnih i onih koje se koriste za poliranje. Ovisno kakvu obradu drveta ili nekog drugog materijala trebate, izabrat ćete brusilicu za tu namjenu. Brusilice mogu biti električne ili akumulatorske.

power_grinder

ČEKIĆ

Čekić je također alat koji je koristan za radove i popravke u kući, izvan kuće te u garaži. Za potrebe oko kuće, najbolje je nabaviti bravarski čekić. Kvalitetan čekić može trajati godinama. U garaži ga uvijek odlažite na vidljivo mjesto kako bi vam bio nadohvat ruke.

kako-opremiti-garazu-4

KOSILICA

Ako imate dvorište, sigurno imate travnatih površina na njemu koje će trebati kositi. Kod odabira kosilica odaberite onu s kojom ćete najlakše upravljati. Na tržištu postoje: motorne, električne i akumulatorske kosilice. Izaberite kosilicu ovisno o tome imate li veću ili manju travnatu površinu koju treba pokositi.

kako-opremiti-garazu-5

ŠKARE ZA ŽIVICU

Tržište nudi: akumulatorske, električne i benzinske škare. Te škare koriste se za grmlje i travu. Režu i oblikuju. Najpraktičnije škare za živicu su one koje imaju spremnik za spremanje porezanog materijala. Škarama možete rezati živicu ravno, a možete je i oblikovati po volji.

825350_lb_00_fb-eps_1000

VISOKOTLAČNI PERAČ

Za pranje terasa ili vozila visokotlačni perač će vam biti od velike koristi je svojom jačinom mlaznice pere vrlo tvrdokorne mrlje. Sve tvrdokornije mrlje koje se uhvate i oko tegli ili ograde , visokotlačni čistač će bez problema oprati.

kako-opremiti-garazu-6

 

KLIJEŠTA

Kliješta će vam pomoći kod različitih povlačenja ili pridržavanja kabela. Veći modeli služe za odvrtanje i zavrtanje matica. Jedan su od najosnovnijih alata. Da bi se dodatno informirali o vrstama i funkcijama kliješta kliknite ovdje.

This Shutterstock image #2447040 was downloaded on 3-13-07 for HSW: QUICK FIXES FOR YOUR HOME, 730175.

KLJUČEVI

Kombinirani, okasti , viličasti i univerzalni ključ koriste se za pritezanje i olabavljivanje vijaka. Neizostavan je alat kod uređenja i popravaka. Okasti se postavlja na maticu, dok viličasti oko matice te se matica pomoću njih olabavljuje ili zateže. Ključevi se na tržištu pojavljuju u različitim veličinama tako da bi mogli olabavljivati ili zatezati matice različitih veličina.

vilicasti-kljuc

 

 

Ovo su među najosnovnijim alatima koje bi trebala imati jedna garaža. Uz pravilno rukovanje alatima te pravilno čuvanje, služit će vam godinama. S njima ćete raditi na različitim uređenjima i popravcima te postati sam svoj majstor kojem će i susjedi zavidjeti.

POPULARNO

To Top