Obrazovanje

Kako prepoznati neispravnu četkicu ?

Četkica je dio mnogih alata. Ona prenosi iskru unutar alata. Pomoću navedenih slučajeva u tekstu, prepoznat ćete kakve sve vrste neispravnosti četkica postoje. Kad četkica nije ispravnog izgleda, tada niti alat ne bude radio pravilno. Ispravna četkica ima glatku površinu i ujednačene je boje. Neispravne četkice prepoznat ćete po navedenim slučajevima koji slijede u nastavku.

1. SLUČAJ
U prvom slučaju, četkica može doći u dodir s prašinom te potamniti zbog toga, no to ne smeta funkciji alata.
2. SLUČAJ
Ovdje nastaje problem jer se dogodilo opterećenje na četkicu. Vide se udubine na četkici.
3. SLUČAJ
Kad četkica bude pod nešto jačim opterećenjem, nego u prethodnoj situaciji, uz manje udubine, nastaju još i brazde na četkici.
4. SLUČAJ
Četvrti problem koji može nastati s četkicom je djelomično zatamnjenje na površini. Ova situacija nastaje kad četkica nije pravilno postavljena.
5. SLUČAJ
Peti slučaj kad je četkica neispravna je kad dođe do sagorijevanja odlazeće ili nailazeće lamele. Ovdje je problem vrlo jako iskrenje jer je ovalan kolektor, a pritisak je mali. Isto tako, razlog može biti nepodešeni držač.

6. SLUČAJ
Uništena površina također ukazuje na neispravnost četkice. To znači da je došlo do električnog preopterećenja. Tada se i kontakt gubi. Na četkici je uočljivo da nije ujednačene boje te da ima mrlje koje su zapravo oštećenja njezine površine.
7. SLUČAJ
Problem koji nastaje u sedmom slučaju neispravnosti četkice su lamele koje su se ocrtale na površini četkice. Ovaj problem nastaje zbog greške koja se dogodila kod namotaja.
8. SLUČAJ
Ovo je među najočiglednijim problemima kod neispravnosti četkica. Ljudi koji rade s alatom, ovu situaciju zovu „duplo lice“. Četkicu zahvaća ovakav izgled jer je došlo do promjene položaja.
9. SLUČAJ
Ovo je također vrlo očigledan slučaj neispravne četkice jer su je zahvatili tragovi bakra. Bakar se zavukao na površine te prema unutrašnjosti četkice.
10. SLUČAJ
Veći problem kod neispravnosti četkica su odlomljeni rubovi četkice. Oni nastaju kad je lamela visoko izdignuta ili je kolektor ovalan. Isto tako, uzrok ovog problema može biti ako četkica poskakuje u praznom hodu.

POPULARNO

To Top