Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Kako vidjeti koliko vremena provodimo na mobitelu u 3 koraka

kako vidjeti koliko vremena provodimo na mobitelu

Prva stvar koju se mnogi pitaju kada pokušavaju bolje organizirati svoj dan jest kako vidjeti koliko vremena provodimo na mobitelu. Iako pametni telefoni mogu biti korisni alati za posao i zabavu, lako se može dogoditi da provedemo više vremena na njima nego što bismo željeli.

Praćenje vremena koje trošimo na aplikacije ili surfanje internetom pomaže nam da postanemo svjesniji svojih navika i pronađemo ravnotežu u svakodnevnom životu. Redovito provjeravanje ovih podataka može povećati produktivnost, smanjiti stres i poboljšati fokus na važne zadatke.

Osim toga, kontrola vremena pred ekranom može pozitivno utjecati na naše zdravlje, smanjujući umor očiju i poboljšavajući kvalitetu sna. Srećom, današnji uređaji nude jednostavne načine za praćenje vremena, a u nastavku ćemo proći kroz osnovne korake kako to učiniti na Androidu i iPhoneu.

mlada žena koristi mobitel dok je na ručku s prijateljicama

Kako vidjeti koliko vremena provodimo na mobitelu (Android)

Ako želite znati kako vidjeti koliko vremena provodimo na mobitelu s Android operativnim sustavom, najlakši način je korištenje funkcije Digital Wellbeing ili na hrvatskom “Dobrobit digitalnog života.” Ova opcija pruža detaljan pregled o korištenju vašeg mobitela, aplikacija i uređaja, te pomaže u postavljanju ograničenja kako bi se smanjilo prekomjerno korištenje.

Korak 1: Pristup opciji “Dobrobit digitalnog života”

– Otvorite postavke na svom Android uređaju.

– Pomaknite se prema dolje dok ne pronađete opciju “Dobrobit digitalnog života” ili “Digital Wellbeing” (naziv može varirati ovisno o verziji Androida).

– Dodirnite tu opciju kako biste otvorili kontrolni centar za praćenje vremena.

Korak 2: Analiza dnevnih i tjednih statistika

Unutar ove opcije možete vidjeti grafički prikaz koliko vremena provodite na mobitelu tijekom dana i tjedna. Na primjer, možete provjeriti koliko često otključavate uređaj, koje aplikacije najviše koristite, i koliko vremena provedete na svakoj od njih. Ovo je odličan način kako provjeriti vrijeme provedeno na mobitelu i identificirati aplikacije koje najviše troše vaše vrijeme.

Korak 3: Postavljanje ograničenja

Ako želite smanjiti vrijeme na mobitelu, možete postaviti ograničenja za korištenje aplikacija. Na primjer, možete ograničiti korištenje društvenih mreža na 1 sat dnevno. Kada dosegnemo to ograničenje, mobitel će nas obavijestiti i blokirati pristup aplikaciji dok ne resetiramo postavku. Ovo je korisna funkcija koja pomaže u kontroli vremena pred ekranom.

mladi muškarac koristi mobitel u kinu

Kako provjeriti vrijeme provedeno na mobitelu (iPhone)

Korisnici iPhone uređaja također imaju sličnu opciju za praćenje vremena provedenog na mobitelu, a ona se zove Screen Time ili na hrvatskom “Vrijeme uporabe zaslona”. Ova funkcija nudi detaljne statistike o korištenju uređaja i aplikacija, kao i mogućnost postavljanja ograničenja.

Korak 1: Pristup opciji “Screen Time”

– Otvorite postavke na iPhoneu.

– Pomaknite se prema dolje dok ne pronađete opciju “Screen Time” (Vrijeme uporabe zaslona).

– Dodirnite je kako biste otvorili izbornik za praćenje vremena.

Korak 2: Pregled izvještaja o korištenju

Unutar opcije “Screen Time” možete vidjeti detaljan pregled koliko vremena provodite na mobitelu i koje aplikacije koristite najviše. Ovi izvještaji su podijeljeni po danu i tjednu, što vam omogućuje uvid u dugoročne navike korištenja. Osim toga, možete vidjeti koliko puta dnevno otključavate svoj mobitel, što može biti korisna informacija za smanjenje kompulzivnog korištenja uređaja.

Korak 3: Postavljanje ograničenja i obavijesti

Ako primijetite da previše vremena provodite na određenim aplikacijama, možete postaviti vremenska ograničenja i smanjiti vrijeme na mobitelu. Na primjer, ako postavite ograničenje od 2 sata dnevno za društvene mreže, dobit ćete obavijest kada dosegnete taj limit. Također možete postaviti opcije za vrijeme bez korištenja mobitela, poput Downtime, gdje će određene aplikacije biti nedostupne u definiranim razdobljima, primjerice prije spavanja.

Korištenje aplikacija treće strane za praćenje vremena

Ako ugrađene opcije na vašem mobitelu ne zadovoljavaju vaše potrebe, aplikacije treće strane mogu vam pomoći da dodatno pratite vrijeme provedeno na mobitelu. Popularne aplikacije poput RescueTime i Forest nude napredne funkcionalnosti za praćenje vaših digitalnih navika.

Pregled popularnih aplikacija:

RescueTime (Android, iOS): Ova aplikacija analizira vašu produktivnost i pruža detaljne izvještaje o vremenu provedenom na mobitelu, uključujući koje aplikacije koristite najviše i koliko vremena trošite na njih. Posebno je korisna za ljude koji žele pratiti koliko su produktivni tijekom radnog dana.

Forest (Android, iOS): Ova aplikacija vam pomaže smanjiti vrijeme provedeno na mobitelu tako što posadite virtualno drvo koje raste dok ostajete fokusirani, a uvene ako napustite aplikaciju kako biste koristili mobitel.

Kako instalirati i postaviti aplikacije:

– Potražite aplikaciju u Google Play Storeu ili Apple App Storeu.

– Instalirajte je kao i bilo koju drugu aplikaciju.

– Otvorite aplikaciju i slijedite jednostavne korake za postavljanje. Većina aplikacija tražit će dozvole za praćenje vašeg korištenja aplikacija i uređaja.

– Nakon što postavite aplikaciju, možete pratiti vrijeme provedeno na mobitelu u realnom vremenu, pregledavati izvještaje i postavljati ograničenja.

Prednosti dodatnih funkcionalnosti:

Napredna analitika: Ove aplikacije nude detaljnije izvještaje nego što to omogućuju ugrađene opcije na mobitelu.

Prilagodljivi ciljevi: Mnoge od ovih aplikacija omogućuju postavljanje prilagođenih ciljeva, poput smanjenja vremena na društvenim mrežama.

Podsjetnici i obavijesti: Aplikacije poput RescueTime omogućuju postavljanje obavijesti kada premašite postavljene ciljeve, što vam pomaže da ostanete na pravom putu.

mladi par za ručkom, oboje gledaju u svoje mobitele

Kako postaviti ciljeve za smanjenje vremena pred ekranom

Smanjiti vrijeme na mobitelu nije lako, pogotovo kada su aplikacije dizajnirane da nas privuku i zadrže. Međutim, s nekoliko jednostavnih strategija i korištenjem odgovarajućih alata, možete postići bolje rezultate.

Savjeti za smanjenje vremena na mobitelu:

Postavite jasne ciljeve: Prvi korak je definirati zašto želite smanjiti vrijeme provedeno na mobitelu. Je li to zbog produktivnosti? Više slobodnog vremena? Jasni ciljevi motivirat će vas da napravite promjenu.

Koristite aplikacije za pomoć: Aplikacije poput RescueTime ili Forest omogućuju vam da postavite dnevne ili tjedne ciljeve za korištenje mobitela. Na primjer, možete postaviti cilj da ne koristite društvene mreže više od 1 sat dnevno.

Stvorite raspored bez mobitela: Uključite vremena dana kada uopće ne koristite mobitel, poput sat vremena prije spavanja ili tijekom obroka.

Isključite nepotrebne notifikacije: Notifikacije vas stalno vuku natrag prema mobitelu. Isključivanjem nevažnih obavijesti možete smanjiti stalno provjeravanje uređaja.

Kako postaviti dnevne ili tjedne ciljeve:

– Postavite male, realne ciljeve koje je lakše ostvariti. Na primjer, smanjite korištenje za 15 minuta dnevno.

– Pratite svoj napredak pomoću aplikacija koje nude opcije za praćenje ciljeva. Postepeno smanjenje vremena pred ekranom pomoći će vam da lakše uočite rezultate.

Zaključak

Tehnologija je postala sastavni dio našeg života, ali previše vremena provedenog na mobitelu može negativno utjecati na našu produktivnost, zdravlje i odnose. Ključ je pronaći ravnotežu između korištenja uređaja i svakodnevnih obaveza. Korištenjem opcija za praćenje vremena na Androidu i iPhoneu, ili dodatnih aplikacija treće strane, lako možete provjeriti vrijeme provedeno na mobitelu i napraviti potrebne prilagodbe kako biste smanjili pretjerano korištenje uređaja.

Pozivamo vas da napravite prvi korak prema produktivnijem i zdravijem danu – postavite ciljeve, pratite svoje navike i uskladite svoje vrijeme pred ekranom s vašim osobnim i profesionalnim obavezama.

FAQ: Najčešće postavljena pitanja

1. Mogu li aplikacije za praćenje vremena smanjiti moju ovisnost o društvenim mrežama? 

Da, aplikacije poput Forest ili RescueTime omogućuju vam postavljanje ograničenja i ciljeva kako biste smanjili prekomjerno korištenje društvenih mreža.

2. Postoji li način da se automatski ograniči korištenje mobitela noću? 

Da, opcije poput “Downtime” na iPhoneu ili “Wind Down” na Androidu omogućuju automatsko ograničavanje korištenja mobitela u određeno vrijeme, npr. prije spavanja.

3. Mogu li pratiti vrijeme provedeno na određenim aplikacijama, a ne cijelom mobitelu? 

Da, i Android i iPhone nude opcije za praćenje pojedinačnih aplikacija, a aplikacije treće strane mogu pružiti još detaljnije podatke.

4. Kako zaštititi podatke dok koristim aplikacije za praćenje vremena? 

Većina aplikacija koristi enkripciju za zaštitu vaših podataka, no uvijek provjerite politiku privatnosti aplikacije prije korištenja.

5. Hoće li aplikacije za praćenje vremena utjecati na bateriju mog mobitela? 

Minimalno. Ove aplikacije su optimizirane da ne troše značajne količine baterije dok rade u pozadini.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...