Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Elon Musk nazvao Appleov AI “jezivim špijunskim softverom”

Posljednjih nekoliko dana tehnološki svijet je uzdrman oštrim kritikama koje je Elon Musk uputio Appleu zbog njihove integracije OpenAI tehnologije u iPhone uređaje. Elon Musk, osnivač Tesle i SpaceX-a te vlasnik društvene mreže X, poznat je po svojim kontroverznim izjavama i neustrašivom pristupu kritikama drugih tehnoloških kompanija. Apple, kao jedan od najvećih tehnoloških divova, našao se na meti Muskovih kritika zbog navodnog narušavanja privatnosti korisnika. OpenAI, organizacija koju je Musk pomogao osnovati, sada se suočava s njegovom oštrom osudom zbog svog partnerstva s Appleom.

Kontroverza je izbila kada je Apple najavio integraciju OpenAI-ovog ChatGPT-a u svoje uređaje, s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva kroz napredne AI funkcionalnosti. Elon Musk je ovu integraciju nazvao “jezivim špijunskim softverom” i zaprijetio da će zabraniti korištenje iPhonea u svojim kompanijama ako Apple ne promijeni svoj pristup. Muskove tvrdnje izazvale su burne reakcije u javnosti, dok su Apple i OpenAI pokušavali smiriti situaciju, naglašavajući važnost zaštite privatnosti korisnika.

Pozadina

Elon Musk je bio jedan od suosnivača OpenAI-a 2015. godine, s ciljem stvaranja umjetne inteligencije koja bi koristila čovječanstvu bez komercijalnih pritisaka. Međutim, 2018. godine, Musk je napustio upravni odbor OpenAI-a, navodeći sukob interesa s vlastitim poslovnim poduhvatima, posebno u području umjetne inteligencije unutar Tesle. Od tada, njegov odnos s OpenAI-em postao je složen, s povremenim kritikama o smjeru u kojem se organizacija kreće, posebno nakon što je OpenAI postao komercijalniji i sklopio partnerstva s velikim tehnološkim kompanijama poput Applea.

Osim toga, Elon Musk je poznat po tome što se ne ustručava javno kritizirati druge tehnološke kompanije. Apple je već nekoliko puta bio na meti njegovih kritika, uključujući optužbe za neetičko ponašanje u poslovanju i tvrdnje da njihovi proizvodi nisu inovativni kao što se predstavlja. Osim Applea, Musk je često kritizirao i druge velike igrače u tehnologiji, poput Amazona i Googlea, posebno u kontekstu pitanja privatnosti, etike i monopolističkog ponašanja. Njegove izjave često izazivaju značajnu pažnju medija i javnosti, što dodatno pojačava njihov utjecaj.

Kontroverza

Muskova najnovija kritika usmjerena je prema Appleovoj odluci da integrira OpenAI-ov ChatGPT u iPhone uređaje. Prema Musku, ova integracija predstavlja ozbiljan rizik za privatnost korisnika jer omogućava Appleu i OpenAI-u pristup ogromnoj količini osobnih podataka. Musk je ovu tehnologiju nazvao “jezivim špijunskim softverom” koji može pratiti korisnike i njihove interakcije na načine koji narušavaju njihovu privatnost. Njegove izjave uključuju tvrdnje da Apple koristi AI tehnologiju na način koji nije u skladu s etičkim standardima zaštite privatnosti.

Musk je iznio nekoliko konkretnih tvrdnji o potencijalnim prijetnjama koje Appleova AI tehnologija predstavlja za korisnike. Tvrdio je da integracija ChatGPT-a omogućava Appleu da prikuplja podatke o korisničkim navikama, lokaciji, komunikacijama i drugim osjetljivim informacijama bez njihovog jasnog pristanka. Također je izrazio zabrinutost da bi se ovi podaci mogli koristiti za ciljanje oglasa ili čak za manipulaciju korisničkim ponašanjem. Musk je pozvao Apple da preispita svoju politiku i osigura veću transparentnost i kontrolu korisnika nad vlastitim podacima.

Reakcije

Apple je brzo odgovorio na tvrdnje Elona Muska, naglašavajući svoju posvećenost privatnosti korisnika. U službenom priopćenju, Apple je istaknuo da su sve AI funkcionalnosti dizajnirane s visokim standardima zaštite privatnosti. Kompanija je objasnila da se podaci korisnika obrađuju lokalno na uređaju i da se ne dijele s trećim stranama bez izričitog pristanka korisnika. Apple je također naglasio da je integracija OpenAI tehnologije namijenjena poboljšanju korisničkog iskustva, a ne narušavanju privatnosti.

Javnost i mediji reagirali su na Muskove tvrdnje mješovito. Dok su neki korisnici izrazili zabrinutost zbog mogućih rizika za privatnost, drugi su smatrali da Muskove tvrdnje nisu utemeljene i da su preuveličane. Mediji su detaljno analizirali situaciju, s nekim izvještajima koji su podržavali Appleovu politiku privatnosti, dok su drugi izražavali sumnje i pozivali na dodatnu transparentnost. Na društvenim mrežama, mišljenja su bila podijeljena, s nekima koji su branili Apple, dok su drugi podržavali Muskove kritike.

Muskov platforma, X, provela je fact-checking njegovih tvrdnji. Rezultati su pokazali da su mnoge Muskove tvrdnje preuveličane ili netočne. Na primjer, X je objavio da Apple zaista ima stroge mjere zaštite privatnosti i da integracija ChatGPT-a ne omogućava pristup korisničkim podacima na način koji Musk opisuje. Iako je fact-checking ukazao na određene rizike koji su inherentni AI tehnologijama, zaključeno je da Apple poduzima odgovarajuće korake za njihovo minimiziranje.

Posljedice

Ako se Muskove prijetnje realiziraju, Apple bi mogao izgubiti značajan broj korisnika iz Muskovih kompanija, uključujući Teslu i SpaceX. To bi moglo imati financijske posljedice za Apple, iako vjerojatno ne značajne s obzirom na ukupnu bazu korisnika. Za korisnike iPhonea, zabrana bi značila potrebu za prelaskom na alternativne uređaje, što bi moglo izazvati nezadovoljstvo i dodatne troškove.

Muskove izjave mogle bi utjecati na njegovu reputaciju kao tehnološkog lidera. Dok će neki njegovi sljedbenici možda podržati njegovu borbu za privatnost, drugi bi mogli smatrati da je pretjerao u svojim kritikama. Također, njegove tvrtke bi mogle doživjeti negativne posljedice ako zabrana Appleovih proizvoda stvori operativne izazove ili nezadovoljstvo među zaposlenicima.

Ova kontroverza mogla bi potaknuti širu diskusiju o privatnosti i etici u tehnološkoj industriji. Mogla bi potaknuti druge kompanije da preispitaju svoje politike privatnosti i da budu transparentnije prema korisnicima. Također bi mogla potaknuti regulatorne tijela na dodatno ispitivanje AI tehnologija i njihove primjene u svakodnevnim uređajima.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...