Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Samsung i Google moraju raditi zajedno kako bi izgradili najboljeg konkurenta Apple Watchu

Samsung i Google moraju raditi zajedno kako bi izgradili najboljeg konkurenta Apple Watchu
Unsplash

Najinovativnije značajke na Android uređajima često su plod suradnje između vodećih proizvođača Androida. Na primjer, funkcije multitaskinga koje su prvotno bile ekskluzivne za Samsungove telefone, sada su integrirane u sam operativni sustav, omogućavajući svakom uređaju s većim zaslonom da ih koristi. Također, mnoge napredne značajke kamera koje su prvo lansirane od strane proizvođača, sada su standardni dio samog OS-a. Posebno se ističe i ažurirani Wear OS, razvijen u suradnji između Samsunga i Googlea.

Međutim, svaki proizvođač Androida ima svoj jedinstveni pristup razvoju nosivih uređaja. Jedno vrijeme se činilo da će bliska suradnja između Samsunga i Googlea – koju je Google vodio u cilju sprečavanja Samsunga da dalje razvija svoj Tizen OS – dovesti do stvaranja pravog konkurenta Apple Watchu. Postojala je nada da će uređaji opremljeni Wear OS-om zaista moći konkurirati Apple Watchu, ali ta se nada pokazala neutemeljenom nakon što je Google lansirao Pixel Watch prošle godine.

Kada uspoređujemo Galaxy Watch 6 i Apple Watch, te Pixel Watch 2 i Apple Watch, vidljivo je da i dalje čekamo pravog konkurenta Appleu. Evo zašto je ključno da Samsung i Google surađuju u izgradnji takvog uređaja.

Integracija je ključ uspjeha

Apple Watch je toliko učinkovit zahvaljujući tijesnoj integraciji s iPhoneom, što Appleu omogućuje kontrolu iskustva na razini sata i telefona. Postoji samo jedna aplikacija – Apple Health – koja centralizira sve zdravstvene podatke. iPhone je neizostavni dio iskustva korištenja Apple Watcha; ta dva uređaja funkcioniraju kao cjelina.

S druge strane, iskustvo s Android telefonima je drugačije. Umjesto besprijekorne integracije između Pixel Watcha 2 i Galaxy Z Folda 5, korisnici se suočavaju s dvije konkurentne platforme koje teže biti glavni izvor informacija. Google je pokrenuo aplikaciju Health Connect u pokušaju da premosti te razlike, ali i ta aplikacija bolje funkcionira kada se koristi s Google Fit aplikacijom umjesto s Samsung Health aplikacijom.

Iako Android nudi raznolikost izbora, s tim izborom dolaze i odluke slične onima koje donosi Apple o tome koji ekosustav odabrati.

Galaxy Watch 6 Classic je moj omiljeni pametni sat kompatibilan s Androidom, ali Pixel Watch 2 nudi bolja mjerenja zdravlja. OnePlus Open je moj izbor za Android preklopivi uređaj, što znači da tri proizvođača – svaki sa svojim ciljevima – moraju usko surađivati kako bi moji izbori uređaja radili jednako glatko kao iPhone i Apple Watch.

S izborom dolaze i odluke, a iako je idealno miješati i usklađivati različite izbore, stvarnost pokazuje da je najbolje držati se jednog ekosustava proizvođača.

Što Google može ponuditi u kombiniranom nosivom uređaju?

Samsungov najveći problem je onaj koji ne može samostalno riješiti. SAD je najpoželjnije tržište za tehnološku dominaciju, a biti američka tvrtka nudi očitu prednost.

Zakoni HIPPA nameću ogromne kazne tvrtkama koje ne pridržavaju stroge standarde zaštite zdravstvenih podataka pojedinca. Nadalje, američki Odjel za pravosuđe i odjeli poput CFIUS-a mogu nametnuti zabrane bilo kojoj stranoj tvrtki koja krši sve veće zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti. Kao što je Huawei otkrio, takve zabrane mogu srušiti čak i najveće strane tvrtke.

Samsung ima velike ambicije u svojoj viziji zdravlja u svojim proizvodima. Razgovarao sam s izvršnim direktorima tvrtke prošle godine, a taj razgovor je otkrio budući plan puta sličan Appleu koji obuhvaća cijeli niz zdravstvenih značajki koje se nadam. Od tog sastanka do nedavne najave da će Samsung Health uskoro sinkronizirati podatke s vašim medicinskim pružateljem trebalo je godinu dana.

U međuvremenu, Google donosi upitne odluke o tome koje značajke staviti iza paywalla. Dok Samsung nudi cijeli niz značajki za spavanje besplatno — uključujući pomoć u izgradnji vašeg profila spavanja — izgrađen u partnerstvu s Nacionalnom zakladom za spavanje, Google skriva mnoge iste značajke iza svoje pretplate na Fitbit Premium od 10 dolara mjesečno.

U idealnom svijetu, Google bi pružio partneru poput Samsunga dvije ključne prednosti: pomoć s američkim regulatorima i sposobnost uključivanja svih potrebnih značajki na razini OS-a kako bi pružio najširi raspon podrške uređaja. Nadalje, Pixel Watch 2 ima fantastičan monitor otkucaja srca, i volio bih vidjeti Googleov utjecaj na budući nosivi uređaj s pravim izborima oko hardvera.

Što Samsung donosi u igru?

Samsung predstavlja idealnog partnera za stvaranje duboko integriranog korisničkog iskustva zahvaljujući svojoj impresivnoj veličini i opsegu. Kao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, Samsung nudi širok spektar proizvoda i raspolaže snažnim marketinškim proračunima i stručnošću potrebnom za razvoj i promociju tehnologije nove generacije.

Najnovija generacija Wear OS-a svjedoči o tome koliko Google zapravo treba Samsung. Razvoj ove platforme rezultat je partnerstva s Samsungom, uz dodatnu korist prenošenja najboljih aspekata Tizena na Wear OS te prestanka rada na vlastitoj platformi. Samsung pruža potrebnu raznolikost koja je ključna u izazivanju dominacije Apple Watcha.

Samsungov opseg nadilazi samo marketinške proračune i obujam proizvodnje. Tvrtka je poznatija i ima veći ugled od Googlea kada je riječ o hardveru. Također, Samsung ima bolje razumijevanje svojih ciljanih kupaca u usporedbi s Googleom te njeguje dublje veze s neovisnim programerima i udrugama, što se može iskoristiti za razvoj proizvoda koji pružaju stvarnu vrijednost.

Wear OS zahtijeva suradnju

Već dugo vjerujem da trenutna verzija Wear OS-a simbolizira priznanje Googlea da se ne može izravno natjecati s Appleom. U ranim fazama Wear OS-a, Android nosivi uređaji slijedili su ekosustav Android telefona, prilagođavajući postojeće platforme ili stvarajući potpuno nove.

Google je navodno “fokusiran” na Wear OS, iako se često čini da taj fokus nedostaje; Samsung je razvio moćnu platformu Tizen koja nije imala podršku programera; Huawei i drugi su koristili kombinaciju pravog Wear OS-a, modificiranu verziju Androida ili razne druge platforme. To je bilo poput Divljeg zapada tehnologije, a sada se čini da se vraćamo u istu situaciju, ovoga puta s fokusom na hardver.

Odgovor na ovu situaciju može se činiti očitim, ali suprotstavlja se prirodnoj konkurentnoj prirodi kapitalizma. Na kraju, Samsung i Google moraju surađivati zajedno – jer neuspjeh u tome vjerojatno će dovesti do toga da Apple još više proširi svoju već gotovo nedostižnu prednost.

Ova potreba za suradnjom između Samsunga i Googlea nije samo pitanje tehnološke sinergije; radi se o strateškom partnerstvu koje može transformirati tržište nosivih uređaja. Uzajamna podrška i dijeljenje resursa, znanja i tehnologije mogli bi dovesti do stvaranja proizvoda koji ne samo da se mogu mjeriti s Apple Watchom, već i ponuditi jedinstvene značajke i iskustva koja bi mogla privući širok krug korisnika. Suradnja bi mogla rezultirati nosivim uređajima koji nisu samo konkurentni, već postavljaju nove standarde u industriji, omogućavajući korisnicima pristup naprednim tehnologijama i personaliziranijim iskustvima. Na taj način, Samsung i Google ne bi samo odgovorili na izazov Applea, već bi aktivno oblikovali budućnost nosivih uređaja.

Možda će vas zanimati

Samsung

Samsung, poznati južnokorejski tehnološki gigant, najavio je uoči sajma potrošačke elektronike CES 2024 uzbudljiv niz novih proizvoda. Među njima su i revolucionarni zasloni opremljeni...

Apple

Od svoje Serije 2, Apple Watch je stekao certifikat koji ga potvrđuje kao uređaj otporan na vodu do dubine od 50 metara. No, s...

Apple

Nisu samo vlasnici novog iPhonea suočeni s tehničkim problemima – i novi Apple satovi pokazuju poteškoće u radu. Mnogi su smatrali da je Apple...

Mobiteli

Google je ovih dana poslao pozivnice za svoj događaj “Made by Google”, koji će se održati 4. listopada 2023. godine, i prilično je izvjesno...