Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

23 znanstvene činjenice koje nismo znali početkom 2016. godine

 1. Gravitacijski valovi su stvarni. Više od stotinu godina otkad ih je Einstein predvidio, potvrđeno je njihovo postojanje u prostor-vremenu. Ovo otkriće u novijoj fizici se može mjeriti samo s otkrićem Higgsovog bozona.
 2. Ljenjivci gotovo umiru dok vrše nuždu i cijela stvar izgleda kao agonija. I zbog toga silaze s drveta svega jednom tjedno, ali to smo već znali.
 3. Moguće je preživjeti više od godinu dana bez srca u tijelu.
 4. Moguće je živjeti normalnim životom bez čak 90% mozga.
 5. Iz najdublje brazde svijeta, Marijanske brazde u Tihom oceanu, dolaze misteriozni zvukovi. Znanstvenici su konačno otkrili da su krivci najvjerojatnije životinje – kitovi usani i njihov zov parenja.
 6. Revolucionarni tip reaktora za nuklearnu fuziju koji se dugo testirao u Njemačkoj zaista potvrđeno funkcionira i mogao bi biti ključ za čistu obnovljivu energiju sutrašnjice.
 7. Otkriven je planet sličan zemlji udaljen svega 4.2 svjetlosne godine u zvjezdanom sustavu Alpha Centauri. Znanstvenici smatraju da možda postoji potencijal za nastanjivost pa ga planiraju i posjetiti.
 8. Otkriveno je da planet Zemlja već duže vrijeme ima drugi mini-mjesec, na neki način. Zemljin suputnik koji orbitira oko nje je zapravo asteroid i kvazi-satelit. Zove se 2016 HO3.
 9. Otkriven je deveti planet na rubu Sunčeva sustava. Ne, Pluton se ne računa, a ovog „patuljka“ nazivaju Planetom X ili Nibiru.
 10. Prve zapisane fizikalne zakonitosti trenja su ustvari djelo Leonarda da Vincija, i to 200 godina prije svih drugih. Otkrivene su u spisima koje su se smatrale Leonardovim irelevantnim črčkarijama.
 11. Zika virus je moguće prenijeti seksualnim kontaktom i zaista uzrokuje mikrocefaliju kod djece.
 12. Imali smo prilike izbliza vidjeti kako izgledaju uši kod vrana. Prilično su velike i pomalo zastrašujuće.
 13. Najveći prosti broj ima čak 22 milijuna znamenki i 5 je milijuna znamenki duži od drugog najvećeg prostog broja koji je otkriven prije 3 godine.
 14. Sjeverni pol se lagano pomiče prema Londonu. Promijenio je smjer od zapada prema istoku i kreće se dvostruko brže.
 15. Zemlja je ove godine izgubila dovoljno leda da se prekrije kopnena površina Indije.
 16. Umjetna inteligencija može pobijediti čovjeka u igrici Go.
 17. Najizdržljivija bića na svijetu su vodeni medvjedi. Ti sićušni organizmi mogu preživjeti bez vode, dugoročno zamrzavanje, razna zračenja, iskuhavanje, isušivanje i plutanje u svemiru.
 18. Postoje dva tekuća stanja vode.
 19. Izotop barija 144 ima kruškoliki oblik jezgre atoma, što čini nadanja o putovanju kroz vrijeme nemogućima.
 20. Pronađen dio repa mladunčeta dinosaura sačuvan u jantaru otkrio je da su postojali i pernati dinosauri.
 21. Trećina planeta ne može više vidjeti Mliječnu stazu, kaže svjetski atlas svjetlosnog zagađenja.
 22. U Tanzaniji otkriveno veliko polje bogato helijem.
 23. NASA i njezin „nemogući“ sf pogon, zvan EmDrive, možda zaista funkcionira. To bi pogodovalo jeftinijem i mnogo bržem stizanjem na Mars. No, ostaje još za vidjeti jesu li u pitanju provjerene stvari po postojećim zakonima fizike ili pogrešna mjerenja, kako se špekulira kod skeptika. Tom misteriju ćemo ostaviti vremena da se iskristalizira kasnije. Moramo ostaviti nešto i za 2017. godinu.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...