Popravci

Kako izabrati ključ za pritezanje vijaka ?

Ključ za pritezanje vijaka izabire se ovisno o veličini vijka ili matice koju treba zategnuti ili olabaviti.  Ključevi se proizvode u različitim veličinama. Ključevi se koriste za različite instalacije, od električnih pa do vodoinstalacijskih. Na tržištu postoje : viličasti ključevi, okasti ključevi, kombinirani ključevi te univerzalni ključevi.

VILIČASTI KLJUČEVI

To su najčešća vrsta ključeva. Oni bočno zahvaćaju maticu. Imaju mogućnost da se umetnu u vrlo malom prostoru iza ili iznad matice. Za razliku od okastog ključa, omogućuju brži rad, no slabiji su od okastih ključeva. Koriste se za pritezanje cijevnih spojeva.

vilicasti-kljuc

OKASTI KLJUČEVI

Kod ovih ključeva, zahvat je jači, nego kod viličastih ključeva. Stavljaju se na maticu odozgo. Za njih je potrebno nešto više prostora. Koriste se za četvrtaste, ali i za šesterostrane matice. Na tržištu postoje različitih veličina te s različitim mehanizmima.

okasti-kljuc

KOMBINIRANI KLJUČEVI

Na jednom kraju ključa nalazi se oko, a na drugom vilica. Ovaj ključ je kombinacija od dva prethodno navedena ključa. Postoji specijalna vrsta ovih ključeva koja se zove zatezni ključ.

kombinirani-kljuc

UNIVERZALNI KLJUČEVI

To su ključevi koji se koriste kod manjih radova. Držak im podsjeća na kost, a oka s lijeve i desne strane različitih su veličina. Koriste se za manje matice. Univerzalni ključevi mogu imati i izgled križa, što znači da imaju četiri strane s kojima se mogu pritezati i olabavljivati matice.

univerzalni-kljuc

 

POPULARNO

To Top