Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kako kupiti mobitel, a ne platiti carinu? Evo, ovako!

Kupnja gadgeta iz Kine – pritom prije svega mislim na pametne telefone – gorko-slatko je iskustvo. Vrlo lako se nađe jeftin i dobar mobitel, ali na istaknutu cijenu u trgovini još treba zaračunati PDV i moguće carinske troškove. Na mobitele iz Kine se, naime, plaća PDV (25% na originalnu cijenu) budući da ne dolaze iz Europske Unije, na što se obično nadoveže i nešto sitno carinskih troškova.

Kako izbjeći plaćanje PDV-a i carinskih toškova?

Koliko god kineski mobiteli bili jeftini, nema niti jednog koji je iole kvalitetan, a da je dovoljno jeftin da ne podliježe plaćanju obveza državi. Iz tog se razloga uopće neću spominjati uvoza iz Kine; njihove trgovine imaju, naime, skladišta u Europskoj Uniji i ako se uređaji kupe ondje, dodatni troškovi ne postoje. Prilikom kupnje plaća se, dakle, samo ona cijena koja je istaknuta u webshopu.

Gearbest ima skladište unutar EU-a i ondje se nađe zbilja upečatljivih uređaja. Izbor nije širok kao u njihovom sjedištu na drugom kraju svijeta, ali opet – tko zna što želi, taj će nešto i naći.

Priču počinjem s jeftinijim telefonima, a da budem konkretniji, to je Ulefone S8 Pro. Na ovom linku košta 550 kuna pri čemu se dobije ekran dijagonale 5,3 inča, četverojezgreni MTK6737 te 2 GB RAM-a i 16 GB ROM-a. Stražnja kamera mu je dualna (13+5 MP), dok je prednja sa senzorom od 5 MP. Iskreno, od kamera nemojte očekivati čuda, ipak je to ultra-jeftina kategorija. I kao takav pruža daleko više negoli dvostruko skuplji mobiteli po domaćim trgovinama.

Vkworld Mix Plus

Vkworld Mix Plus donosi moderni 5,5-inčni zaslon bez rubova kojeg na sljedećem linku možete kupiti za samo 700 kuna. Očigledna jeftina kopija Xiaomijeva flagshipa maloj cijeni unatoč daje pristojne karakteristike: MTK6737 popraćen je s 3 GB radne memorije, dok ćete podatke spremati na memoriju kapaciteta 32 GB. Android 7.0 se podrazumijeva.

Ulefone Mix već je puno ozbiljniji uređaj: pokreće ga MT6750, kojem asistira 4 GB radne memorije. Googleov operativni sustav (Android 7) zauzima tek mali dio od 64 GB internog skladišnog prostora, dok je o zaslonu već sve rečeno u imenu telefona: maksimalno stanjeni rubovi bezobrazno podsjećaju na uzor iz Xiaomija. Kudikamo kvalitetniji telefon za sobom vuče tek umjerenu cijenu: 915 kuna je itekako pristupačno domaćem džepu.

Ulefone Mix

Spomenut ću i skuplji uređaj, a izbor je pao na Vernee Mars Pro. Izvrstan pametni telefon iz ugledne kompanije donosi odlične specifikacije. Full HD zaslon zaštićen je s Gorilla Glass 3 i ima dijagonalu od 5,5 inča. Iznad njega se nalazi selfie senzor od 5 MP; na leđima je pak Sony IMX258 s 13 MP. Hardver je više nego respektabilan jer je za performanse odgovoran Helio P25, kojem sekundira sjajnih 6 GB radne memorije. Cijenom svejedno ne bježi u nedostižne vode, jer ovih 1.280 kuna predstavlja malu cifru za ovakve komponente. Kao što rekoh, probajte ovakve novce ponuditi u domaćoj trgovini i vidjet ćete što ćete dobiti.

Postoji još pametnih telefona na EU lageru, a ja sam pobrojao tek one koji su se meni učinili najzanimljivijima. Opet ću ponoviti, budući da roba dolazi iz Europske Unije, na nju nećete plaćati nikakvih dodatnih troškova osim onih istaknutih na stranici. Osobno sam kupio desetke uređaja s webshopova kao što su Gearbest i Geekbuying i nikad nije bilo nikakvih problema, dakle provjereno. Ovo dakako vrijedi i za ostalu robu s navedenih webshopa, a ne samo za mobitele.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

S početkom novog radnog tjedna uvijek očekujemo mnogobrojne vijesti iz daleke Kine. Ni ovaj ponedjeljak nije podbacio, a vijest stiže iz tvrtke Ulefone, koja...