Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Kako snimiti kvalitetan video uradak koristeći mobitel

Snimanje videa
Foto: Shutterstock

U današnjem svijetu mobilne kamere sve su sofisticiranije i popularnije za snimanje video uradaka. Mobilni uređaji postaju sve moćniji, a softvera za obradu videa ima sve više, što znači da je snimanje visokokvalitetnih videozapisa postalo lakše nego ikad prije.

Ako imate mobitel, vjerojatno već posjedujete kameru koja je sposobna snimati odlične videozapise, bez potrebe za skupom opremom. Međutim, snimanje dobrog video uratka na mobitelu ne ovisi samo o vašoj kameri jer potrebno je poznavati tehnike i tehnologije koje će vam pomoći da iskoristite puni potencijal svoje mobilne kamere. Dat ćemo vam stoga neke jednostavne savjete kako biste mogli snimati kvalitetne videozapise na mobitelu, bez obzira na to imate li najnoviji model ili ne.

Odabir pravog mobitela

Foto: Shutterstock

Pri odabiru mobitela za snimanje videozapisa, postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir. Neki od glavnih takvih čimbenika su kvaliteta kamere, senzor, stabilizacija, mogućnost zumiranja, brzina fokusiranja i mnogi drugi.

Važno je odabrati mobitel koji odgovara vašim potrebama, budući da različiti mobiteli nude različite značajke kamere. Ako želite snimati videozapise u visokoj rezoluciji, trebali biste odabrati mobitel koji ima visoku razlučivost kamere, poput 4K ili 1080p. Ako želite snimati videozapise u slabim svjetlosnim uvjetima, trebali biste odabrati mobitel s velikim otvorom blende i optičkom stabilizacijom slike.

Osim toga, također je važno uzeti u obzir i druge značajke kamere, poput brzine otvarača, žarišne duljine i mogućnosti snimanja u različitim formatima. Stoga, prije kupovine mobitela, dobro istražite specifikacije kamere kako biste bili sigurni da će odgovarati vašim potrebama.

Priprema mobitela za snimanje

Foto: Shutterstock

Prije nego što počnete snimati videozapise na mobitelu, potrebno je poduzeti neke korake kako biste osigurali da će oni biti što kvalitetniji. Jedan od prvih koraka koje trebate poduzeti je osigurati da je baterija vašeg mobitela dovoljno napunjena. Snimanje videozapisa može isprazniti bateriju brže nego što se možda očekuje, pa je važno pripremiti se i osigurati da je imate dovoljno za cijelo snimanje.

Također je važno osigurati dovoljno prostora za pohranu videozapisa na mobitelu. Snimanje videozapisa u visokoj rezoluciji zauzima više prostora nego snimanje u nižoj rezoluciji, stoga je važno da imate dovoljno prostora na mobitelu ili memorijskoj kartici. Prije nego što počnete snimati, trebali biste osigurati i da je kamera čista te bez ogrebotina. Čistom kamerom osiguravate da će vaši videozapisi biti što jasniji, a ako nema ogrebotina osiguravate da neće biti neželjenih sjena ili odsjaja na snimci.

Naposljetku, možete postaviti mobilni uređaj na stabilnu površinu ili koristiti stalak kako biste izbjegli drhtanje kamere tijekom snimanja. Prateći ove korake za pripremu mobitela prije snimanja, osigurat ćete da vaši videozapisi budu kvalitetni i jasni.

Pravilne postavke kamere

Foto: Shutterstock

Postavke kamere ovise o uređaju koji koristite, no općenito postoje neke značajke koje se mogu prilagoditi za poboljšanje kvalitete videozapisa. Neke od tih značajki su:

  • Razlučivost: Postavka razlučivosti određuje veličinu videozapisa i kvalitetu slike. U većini slučajeva, veća razlučivost znači bolju kvalitetu slike, ali također znači i veću datoteku koja će zauzimati više prostora u memoriji. Za snimanje visokokvalitetnih videozapisa preporučuje se upotreba razlučivosti od 1080p ili više.
  • Brzina kadra: Brzina kadra određuje koliko se slika snima u sekundi. Veća brzina kadra znači uglađeniji video bez zamućenja pokreta. Preporučuje se korištenje brzine kadra od 30 fps (slika u sekundi) ili više.
  • Stabilizacija slike: Ova postavka sprječava drhtanje kamere i utjecaj vibracije tijekom snimanja videozapisa. Može biti optička (korištenjem hardverskih komponenti) ili digitalna (pomoću softverskih algoritama). Preporučuje se upotreba stabilizacije slike kako bi se poboljšala kvaliteta videozapisa.
  • Fokusiranje: Postavka fokusiranja određuje što će kamera fokusirati tijekom snimanja. U većini slučajeva, preporučuje se korištenje automatskog fokusiranja koje će samostalno odlučiti što će se fokusirati.
  • ISO osjetljivost: Postavka ISO osjetljivosti određuje koliko će se brzo kamera prilagoditi svjetlosnim uvjetima tijekom snimanja. U uvjetima slabog osvjetljenja, preporučuje se upotreba više ISO vrijednosti kako bi se poboljšala vidljivost u snimci.

Dodatna oprema

Foto: Shutterstock

Dodatna oprema je opcionalna i ne morate je koristiti u svim situacijama. Međutim, ako ste voljni i u mogućnosti koristiti dodatnu opremu, preporuka je da to svakako učinite. Jedna od najkorisnijih stvari koje spadaju u dodatnu opremu, a možete je koristiti je stabilizator kamere. Stabilizator kamere će vam pomoći u smanjenju drhtanja kamere i osigurati glatke pokrete i tranzicije između kadrova.

Drugi oblik korisne opreme je vanjski mikrofon koji će poboljšati kvalitetu zvuka snimke. Većina mobilnih telefona ima ugrađeni mikrofon koji može uhvatiti zvuk, ali vanjski mikrofon će to učiniti na kvalitetniji način i smanjiti šum. Postoje i mnogi drugi dodaci koji mogu pomoći u poboljšanju kvalitete vaših videozapisa, poput dodatne rasvjete za snimanje u uvjetima slabog osvjetljenja. Važno je pronaći opremu koja odgovara vašim potrebama i budžetu te koja će poboljšati kvalitetu vaših videozapisa.

Služenje programima za obradu video uradaka

Foto: Shutterstock

Nakon što ste snimili svoj videozapis, važno je urediti ga kako biste dobili konačni proizvod. Većina mobilnih uređaja dolazi s osnovnim softverom za uređivanje videa, ali postoje i brojne aplikacije koje se mogu preuzeti iz trgovine aplikacija. Također, video uradak možete prenijeti na računalo te koristiti neki od programa za obradu video uradaka koji su namijenjeni za njega.

Prilikom uređivanja videa, možete koristiti različite alate za poboljšanje kvalitete, poput podešavanja boje, kontrasta i osvjetljenja, smanjenja buke, dodavanja efekata i tranzicija između kadrova itd. Također, možete dodati glazbu i zvukove za poboljšanje iskustva gledanja. Kada uređujete videozapis, važno je osigurati da se odabire ispravan format datoteke i kvaliteta videa koji su prikladni za vašu namjenu. Na primjer, ako namjeravate objaviti videozapis na društvenim mrežama, morate provjeriti njihove zahtjeve za veličinu i format datoteke.

Zaključak

Snimanje i uređivanje video uradaka na mobilnom uređaju postaje sve popularnije, ponajviše zbog praktičnosti i jednostavnosti korištenja. Korištenje dodatne opreme, softvera za uređivanje videa i praćenje savjeta i trikova za snimanje boljih videozapisa, može poboljšati kvalitetu videozapisa i stvoriti profesionalan konačni proizvod.

Bez obzira na to jeste li profesionalac ili početnik u snimanju i/ili uređivanju videozapisa, mobilni uređaji sada nude vrlo kvalitetne kamere i programe za uređivanje video uradaka, što čini stvaranje visokokvalitetnih proizvoda tog tipa lako dostupnim i jednostavnim.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Jeste li umorni od toga što ste stalno zalijepljeni za svoj pametni telefon? Neprestanog i otupljujućeg skrolanja? Konstantne baraže obavijesti i pritiska da budete...

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...

Mobiteli

Globalni tehnološki brend HONOR ovih blagdana slavi „neopjevane heroje“ Božića. Ovi pojedinci, često nezapaženi, rijetko prepoznati, a uvijek bitni, posvećeni su radu i brizi...

Apple

U raspravi na Redditu, korisnik se žali da se dva odvojena alarma na njegovom iPhoneu nisu upalila. Nekoliko drugih korisnika također je izrazilo slične...