Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Ministarstvo pravosuđa SAD-a tužilo Apple, tvrde da je nezakonito monopolizirao tržište smartphonea

Foto: Pixabay

Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je najavilo opsežnu antimonopolsku tužbu protiv Applea, optužujući tehnološkog diva za stvaranje ilegalnog monopola na tržištu pametnih telefona koji izolira konkurente, guši inovacije i umjetno drži cijene visokima.

U tužbi, podnesenoj saveznom sudu u New Jerseyju, navodi se da Apple ima monopol na tržištu pametnih telefona i da iskorištava kontrolu nad iPhoneom kako bi se “sudjelovao u širokom, dugotrajnom i nezakonitom ponašanju”.

“Apple je zaključao svoje potrošače u iPhone dok je svoje konkurente zaključao s tržišta”, rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa Monaco. Zaustavljanje napretka samog tržišta koje je revolucioniralo, rekla je, “ugušilo je cijelu industriju”.

Apple je nazvao tužbu “pogrešnom u pogledu činjenica i zakona” i rekao da će se “energično braniti protiv nje”.

Tužba cilja na to kako Apple navodno oblikuje svoju tehnologiju i poslovne odnose kako bi “izvukao više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umjetnika, izdavača, malih poduzeća i trgovaca, između ostalih.”

To uključuje smanjenje funkcionalnosti pametnih satova koji nisu Appleovi, ograničavanje pristupa beskontaktnom plaćanju za digitalne novčanike trećih strana i odbijanje dopuštanja aplikaciji iMessage da razmjenjuje šifrirane poruke s konkurentskim platformama.

Posebno nastoji spriječiti Apple u potkopavanju tehnologija koje se natječu s njegovim vlastitim aplikacijama – u područjima koja uključujustrujanje, slanje poruka i digitalna plaćanja – i spriječiti ga da nastavi sklapati ugovore s programerima, proizvođačima dodatne opreme i potrošačima koji mu dopuštaju “dobivanje, održavanje , proširiti ili učvrstiti monopol.”

Tužba — podnesena sa 16 državnih odvjetnika — samo je najnoviji primjer agresivne provedbe antimonopolske politike od strane administracije koja se također uhvatila u koštac s Googleom, Amazonom i drugim tehnološkim divovima s navedenim ciljem da digitalni svemir učini poštenijim, inovativnijim i konkurentnijim.

“Ministarstvo pravosuđa ima trajno nasljeđe koje se borilo protiv najvećih i najjačih monopola u povijesti”, rekao je pomoćnik državnog odvjetnika Jonathan Kanter, voditelj antimonopolskog odjela, na konferenciji za novinare najavljujući tužbu. “Danas ponovno stojimo ovdje kako bismo promovirali natjecanje i inovacije za sljedeću generaciju tehnologije.”

Antimonopolska istraživačica Dina Srinavasan, suradnica sa Sveučilišta Yale, usporedila je značaj tužbe s postupkom vlade protiv Microsofta prije četvrt stoljeća – započinjanjem “strašne borbe” s najprosperitetnijom tvrtkom na svijetu.

“Stvarno je velika stvar otići gore i udariti nekoga tko se ponaša kao nasilnik i pretvara se da nije nasilnik”, rekla je.

Možda će vas zanimati

Apple

Želite kupiti iPhone, a opet ne potrošiti previše novca? iPhone SE 2022 rješenje je za vas. Izvana se ne mijenja mnogo u odnosu na...

Apple

Apple je nedavno poduzeo mjere za zaštitu svojih iPhone uređaja od sofisticiranog Bluetooth napada koji je koristio Flipper Zero, multifunkcionalni uređaj za hakiranje. Ovaj...

Android

Iako su iPhone i Android telefoni gotovo jednako zastupljeni na američkom tržištu, istraživanja pokazuju da vlasnici iPhonea često duže zadržavaju svoje uređaje. Jedan od...

Apple

Nakon otprilike mjesec dana beta testiranja, očekuje se da će iOS 17.1 biti dostupan široj javnosti sljedeći tjedan. Nadogradnja uključuje nekoliko novih značajki, ispravki...