Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

6 najefikasnijih načina kako sačuvati bateriju mobitela

Kako sačuvati bateriju mobitela
Foto: Shutterstock

U današnje vrijeme, mobilni telefoni postali su neizostavan dio našeg svakodnevnog života, bez obzira koristimo li ih za posao, zabavu ili društvene aktivnosti. Međutim, sva ta funkcionalnost koju nam pružaju naši pametni uređaji ima svoju cijenu – brzo pražnjenje baterije. Kako bismo izbjegli često punjenje baterije i osigurali dugotrajnost naših telefona, važno je naučiti nekoliko jednostavnih trikova kako sačuvati bateriju mobitela.

Kako sačuvati bateriju mobitela

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke od najučinkovitijih i iznimno jednostavnih načina kako sačuvati bateriju mobitela. Od male promjene postavki do promjene načina korištenja, saznat ćete kako održavati bateriju vašeg uređaja u najboljem stanju te uštedjeti vrijeme, novac, ali i živce.

1. Koristite tamnu temu i smanjite svjetlinu

Tamna tema
Foto: Shutterstock

Nešto što će mnogima prvo pasti na pamet kod uštede baterije mobilnog uređaja je korištenje tamne teme. Korištenje tamne teme je jedna od efikasnijih metoda koja može pomoći u produženju trajanja baterije na mobilnom uređaju. Tamna tema zamjenjuje svijetlu pozadinu i tekst na ekranu tamnom pozadinom što može smanjiti potrošnju energije jer mobilni uređaj ne mora osvijetliti pozadinu koja je tamna, kao što to čini kod svijetle pozadine.

Puno mobilnih uređaja dolazi s tamnom temom kao opcijom. Ako vaš uređaj ima tu opciju, možete je uključiti u postavkama ekrana ili prikaza. Ako vaš uređaj nema ugrađenu tamnu temu, postoje aplikacije koje možete preuzeti, a koje će vam omogućiti korištenje tamne teme.

Osim same teme, ručno možete u postavkama pronaći podešavanje svjetline zaslona i smanjiti je toliko da vam bude i dalje korisna, ali pritom štedljiva.

2. Isključite Bluetooth i NFC

NFC
Foto: Shutterstock

Bluetooth i NFC su bežične tehnologije koje omogućuju komunikaciju između uređaja u blizini. Bluetooth se najčešće koristi za povezivanje mobitela s drugim mobitelima i uređajima poput zvučnika, slušalica, bežičnih tipkovnica i miševa, dok NFC omogućuje bežičnu razmjenu podataka između uređaja jednostavnim dodirom.

Iako su ove tehnologije vrlo korisne, mogu negativno utjecati na trajanje baterije mobilnog uređaja. Bluetooth i NFC uvijek traže uređaje u blizini i pokušavaju uspostaviti vezu, što može dovesti do povećane potrošnje baterije.

Jedan od načina kako sačuvati bateriju mobitela je isključivanje Bluetootha i NFC-a kada ih ne koristite. To možete učiniti tako da otvorite postavke vašeg mobilnog uređaja i jednostavno ih isključite pod kategorijom načina povezivanja. Kada isključite Bluetooth i NFC, vaš mobilni uređaj neće nepotrebno trošiti bateriju tražeći druge uređaje u blizini kada vam to nije potrebno i tako ćete uštedjeti na svojoj bateriji.

3. Isključite automatsku sinkronizaciju

Sinkronizacija
Foto: Shutterstock

Automatska sinkronizacija je značajka koja omogućuje da se aplikacije i podaci automatski sinkroniziraju s vašim računom na Internetu. Kada je ova značajka omogućena, vaš mobilni uređaj će automatski preuzimati i ažurirati aplikacije i podatke, što može dovesti do značajne potrošnje baterije.

Stoga, jedan od načina kako sačuvati bateriju mobitela je isključiti automatsku sinkronizaciju. To možete učiniti tako da otvorite postavke vašeg mobilnog telefona i pronađete opcije računa ili sinkronizacije. Zatim, za svaki račun pojedinačno možete isključiti opciju automatske sinkronizacije. Time ćete spriječiti da se aplikacije i podaci stalno ažuriraju i sinkroniziraju, što će smanjiti potrošnju baterije.

4. Isključite vibraciju

Vibracija
Foto: Shutterstock

Isključivanje funkcije vibracije je još jedan način kako produžiti trajanje baterije na mobilnom uređaju. Vibracija obavještava korisnika o dolaznim pozivima, porukama i drugim bitnim stvarima, ali ta značajka također može potrošiti puno energije.

Kada isključite funkciju vibracije, mobilni uređaj neće trošiti energiju na vibriranje kada dobijete poziv ili poruku, što će produžiti trajanje baterije. To možete učiniti tako da otvorite postavke vašeg mobilnog uređaja, pronađete opciju vibracije i isključite je.

Ako vam je važno da vas mobilni uređaj obavijesti o dolaznim pozivima, porukama i drugim obavijestima, možete odabrati opciju zvuka umjesto vibracije. Zvukovi također mogu biti učinkoviti u obavještavanju korisnika, a ne troše toliko energije kao vibracija. Naravno, ovaj savjet bit će korisniji onima koji dobivaju nešto više obavijesti na dnevnoj bazi.

5. Isključite lokaciju

Lokacija
Foto: Shutterstock

Lokacijske usluge omogućuju mobilnom uređaju da koristi GPS i druge senzore za lociranje vaše pozicije. Iako je ova funkcija korisna za mnoge aplikacije, kao što su karte i navigacija, ona također može biti jedan od glavnih uzročnika potrošnje baterije mobilnog uređaja.

Ako ne koristite aplikacije koje zahtijevaju lokacijske usluge ili ako ne morate uvijek znati gdje se nalazite, jednostavno u postavkama sigurnosti ili privatnosti isključite ovu funkciju kako biste produžili trajanje baterije svog mobilnog uređaja. Iako neke aplikacije koriste tu značajku, zaista je teško povjerovati da će vam konstantno morati biti uključena, stoga je bolje isključiti je ako tražite način kako sačuvati bateriju mobitela.

6. Koristite način rada za štednju baterije

Štednja baterije
Foto: Shutterstock

Mnogi moderni mobilni uređaji imaju način rada za štednju baterije, koji se može aktivirati u postavkama mobilnog uređaja. Ova funkcija može smanjiti potrošnju energije baterije tako što ograničava neke funkcije.

Na primjer, može smanjiti osvjetljenje zaslona i ograničiti rad aplikacija u pozadini. Također, može smanjiti brzinu procesora i isključiti neke senzore koji troše bateriju.

Ovo je jedan od najboljih načina kako sačuvati bateriju mobitela kada vam je to najpotrebnije. Primjerice, kada se nalazite u situaciji kada nemate pristup punjaču, a vaš mobilni uređaj ima malo preostale baterije.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Poznati tech-portal Wired.com napravio je popis najboljih jeftinih pametnih telefona, a na vrhu popisa nalazi se Google Pixel 7A. Riječ je o smartphoneu koji...

Apple

Novo curenje informacija tvrdi da se Apple priprema izdati iPhone 16 Plus u više od pet boja trenutnog iPhonea 15 Plus. Nakon glasina o...

Mobiteli

Jeste li umorni od toga što ste stalno zalijepljeni za svoj pametni telefon? Neprestanog i otupljujućeg skrolanja? Konstantne baraže obavijesti i pritiska da budete...

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...