Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Elephone A4 [RECENZIJA]

Zašto je Apple stavio zub na ekran? Zašto komplicirati dizajn aplikacija i smanjivati iskoristivi prostor na ekranima već limitirane veličine? Mnogi sati su izgubljeni u diskusiji oko tog zuba, ali jedna stvar je sigurna – druge kompanije koje rade pametne telefone vole kopirati Apple. Možda se boje imati svoje ideje i misle da će i oni postati pobjednici ukoliko budu pratili pobjednika?

U ovoj recenziji gledamo Elephone A4, kineski pametni telefon koji je uzeo ideju ekrana sa zubom i stavio ga u prilično jeftin paket. Za malo manje od 800 kn dobijemo mobitel sa MediaTek četvorojezgrenim čipsetom, 3 GB radne memorije, 16 GB korisničke memorije, trenutno najnovijim Androidom 8.1, ovećim ekranom sa zubom na sebi, i čak i sa otključavanjem pomoću lica.

Koliko je dobro Elephone uspio integrirati i ispolirati te funkcije? Pa, idemo početi sa gradnjom ovoga mobitela.

Kvaliteta izrade i tipke

Ovaj mobitel već ima malo manje standardni dizajn. Na prednjem i zadnjem dijelu je staklo, a mobitel je obrubljen nečim što mi se čini kao pravi krom. Ono što ga razdvaja od većine je njegov stražnji dio koji ima dva vizualna elementa. Jedna trećina stražnjeg dijela ima na sebi vrlo guste crte dok je ostatak obična boja. Takva mala vizualna promjena ga već dosta razlikuje od uniformnog dizajna većine mobitela.

Kromirani rubovi su izvedeni prilično dobro jer se ne osjećaju kao jeftina plastika nego kao pravi metal. Gumbi za glasnoću nemaju crtu na sredini za razlikovanje, ali su prilično ugodni za pritiskanje i taktilni, isto kao i gumb za paljenje koji je teksturiran i okrugao kako se nikako ne bi slučajno zamijenio sa gumbima za glasnoću.

Ispod ta tri gumba je pozicioniran čitač otiska prsta što ja osobno mislim da je jedno od najlošijih mjesta za taj senzor pošto se mobitel najviše dira po rubovima pri držanju i to dovodi do raznih slučajnih pritisaka, posebno pri vađenju telefona iz džepa. Nakraju, to vjerojatno ovisi kako držite svoje mobitele i ova pozicija vam možda savršeno odgovara. Iako stakleni prednji i stražnji dio možda izgledaju atraktivno, budite sigurni da će biti prekriveni u masti i otiscima prstiju vrlo brzo. Srećom, taj problem se može riješiti brzim brisanjem o hlače ili majicu, ali na čistoj površini se novi otisci najviše ističu – a da ne pričam o problemima pri padanju ovoga mobitela.

Isto bih želio spomenuti da je MicroUSB konektor na dnu uguran vrlo duboko i zbog toga će svi standardni MicroUSB kabeli ispadati iz ovoga mobitela i imati lošu konekciju. Sve u svemu, ako vam ne smeta staklo i pozicija čitača otiska prsta, ja bih rekao da se za cijenu ovaj mobitel u ruci osjeća vrlo lijepo.

Android sustav

Iako je Elephone stavio vrlo svježu verziju Android sustava na ovaj mobitel, ne mogu reći da ju je baš dobro ispolirao. Sami sebi su otežali život jer su stavili zub na vrh ekrana iako Android nativno ne podržava ovakve specijalne oblike ekrana. Vidi se da im je zub stvarao problem pošto su ga vrlo loše iskoristili.

Youtube videi se ne mogu rastegnuti da idu do fizičkog ruba ekrana nego su odrezani ispod zuba. Tekst i ikone sa strana zuba su loše pozicionirani i desi se ponekad da ih zub odreže. Igre isto ne idu preko zuba i to zna izgledati prilično čudno. Opet, ne mogu reći da je efekt loš pošto u nekim slučajevima stvarno izgleda kao da mobitel ima dva mala ekrančića iznad glavnog panela.

Nevezano za to, operativni sustav koji je Elephone stavio na ovaj mobitel nema puno “bloat” aplikacija i prilično je blizak nativnom Androidu osim par dodataka od Elephonea kao njihov launcher za aplikacije i njihov cloud servis. Jedini problem kod ovoga sustava je optimizacija i polish.

Mikro uspori u sustavu su česti i cijelo korisničko sučelje se vrti na prilično nestabilnim brzinama. Selektor otvorenih aplikacija zna usporiti sučelje vjerojatno ispod 20 slika u sekundi što je jako loše. Samo otvaranje i mijenjanje nije sporo, ali animacije jesu. Još jedna stvar koju trebam spomenuti, iako možda nije direktno problem u sustavu, je čitač otiska prsta.

Iako sam dodavao svoj prst više puta, uvijek ima problema sa otključavanjem i jako često mi se desilo da sam trebao upisivati PIN pošto mi je mobitel zabranio korištenje otiska prsta nakon više neuspjelih pokušaja.

Kada radi, čitač otiska prsta može otključati mobitel vrlo brzo. Problem je što prilično rijetko radi. Možda je to do mojih prstiju pošto sam imao slične probleme sa drugim jeftinim kineskim mobitelima, a možda jednostavno koriste loše senzore.

Baterija

Sa prilično malih 3000mAh, ne biste trebali očekivati puno od ovoga mobitela. Nažalost, očekivanja su nam ispunjena. Obavio sam brzi test potrošnje tako da sam 15 minuta igrao Subway Surfers s maksimalnim osvjetljenjem.

U tih 15 minuta baterija se potrošila za 8%, što je poprilično velika potrošnja. Isto trebam reći da se čipset ovoga mobitela dosta zagrijao dok sam igrao tu igru, čak i do neugodnih razina. Očito je neoptimizirani čipset zaslužan za veliki dio potrošnje.

Osam posto u 15 minuta znači da biste tu igru mogli igrati malo više od tri sata. Naravno, radi se o jeftinom mobitelu i kao što sam rekao, ne biste trebali očekivati puno. Uz normalno korištenje socijalnih mreža i surfanja – ovaj mobitel bi trebao izdržati cijeli dan.

Benchmark i real-life performanse

Prvo, da riješimo sintetičke testove. Nakon što se srušio prvih nekoliko puta, Antutu test nam je dao prilično slabih 38849 bodova. Na geekbenchu, renderscript test mu daje 1114 bodova, single core test mu daje 583 boda a multi core test mu daje 1614 bodova.

Ti nam sintetički testovi već dosta govore, ali skinuo sam prosječno zahtjevnu 3D igru “Does Not Commute”, i na najvišim postavkama je bila jako usporena i neugodna za igrati. Igra tek postaje ugodna kada se grafika spusti na najniže postavke. Probao sam isto i Subway Surfers koja, iako je imala prosječni FPS od 30, bila je prilično igriva bez većih zastoja. Ovo su sve prilično nezahtjevne igre pa zato ne bih vjerovao da možete pokrenuti išta puno zahtjevnije kao što je PUBG ili Asphalt 8.

Inače, korištenje i pregledavanje web stranica je prilično brzo, skupa sa otvaranjem i korištenjem više aplikacija odjednom. Iako je čista brzina možda tu, UI opet ima dosta mikro zastoja i fali mu mnogo fluidnosti. Možda se ne vidi videu, ali kod korištenja se strašno primijeti.

Fotografija i video

Trebam biti iskren, očekivao sam dosta manje od kamere na ovome mobitelu. Nakraju, ono što sam dobio je jedna prilično normalna kamera koja niti u jednom smislu nije odlična, ali nigdje nema ni ogromne slabe točke. Po noći se gube detalji i slika se lagano muti zbog denoise algoritma koju mobitel koristi, ali opet se vidi što se treba vidjeti, posebno za ovakvu cijenu. Po danu su boje prilično korektne i sve je više-manje na svome mjestu, a  islika je isto oštra iako leća obuhvaća dosta, ali opet ne preširoki kut.

Kod snimanja imamo FullHD snimanje sa elektronskom stabilizacijom. Rolling shutter se primjećuje ali ne previše, a elektronska stabilizacija stabilizira, ali isto ne previše. Nažalost, kao kod većine kineskih mobitela sa elektronskom stabilizacijom, slika se uvijek previše krivi i rasteže potpuno neprirodno. Srećom, sa ovim mobitelom nakraju bar dobijemo prividno stabilniju sliku za razliku od nekih drugih…

Jednostavno, kada sagledam kvalitetu kamere i cijenu pri kojoj sam dobio sve ovo, rekao bih da nisam očekivao mnogo više. Aplikacija za kameru je malo čudna i rudimentarna, ali kada je shvatite, neće vam raditi probleme.

Zvučnik i audio izlaz

Kao i kod testiranja performansi, sada su na redu sintetički testovi. Prikazani rezultati su izmjereni sa slušalicama spojenim na mobitel pa bi trebali prilično dobro reflektirati realnost. U stvarnom slušanju se primijeti manjak niskih frekvencija. Ne bi trebao stvarati probleme, ali glazba vam sigurno neće zvučati lijepo kao na nekom boljem sistemu.

Čuje se i distorzija ponekad u srednjim i višim frekvencijama, ali ne često i samo pri najvišoj glasnoći. Srećom, konektor za slušalice je tvrd i odličan što znači dobar i kvalitetan kontakt! Zvučnik je prilično prosječan, dubokih frekvencija nema uopće, ali zato je prilično glasan bez neugodne distorzije.

Za ovakvu cijenu, ja bih rekao da je to dovoljno dobro pošto su baš dobri mobilni zvučnici još priličan luksuz.

Ekran

Unutra se nalazi klasični IPS ekran sa jednim dodatkom, a to je crni zub na vrhu. Iako zub sam po sebi ne utječe puno na kvalitetu slike ovoga ekrana, dosta problema koje je stvorio proizlaze od nesavršene optimizacije korisničkog sučelja od strane kompanije Elephone. Ekran sam po sebi ima lijep kontrast i prilično žarke boje što čini ovaj mobitel vrlo lijepim sa prednje strane.

Njegova rezolucija, u drugu ruku, je prilično nestandardna. Rezolucija od 720×1512 rezultira u ekranu omjera 19:9, što znači još više vertikalnog prostora. Istina, to čini ovaj mobitel prilično zanimljivim za korištenje, ali može dovesti do komplikacija kod aplikacija koje su napravljene samo za 16:9 i 18:9 mobitele.

Još jedan zanimljiv dodatak je to što su sva četiri ruba ekrana zaobljena. Iako se tu gubi vjerojatno dvadesetak piksela, efekt sam po sebi izgleda prilično atraktivan. Neki vjerojatno preferiraju klasične oštre rubove, ali to ovisi o ukusu, ja samo mogu reći da meni zaobljeni rubovi kod ovoga mobitela nisu stvarali problem.

Po pitanju osvjetljenja, maksimalna i minimalna svjetlina su prilično nezanimljive i ne izlaze puno van prosjeka. Najniže osvjetljenje nije pretamno, a najviše osvjetljenje nije presvijetlo. Tekst je čitljiv pod sunčevim svjetlom, a po noći će vas možda oči zaboljeti zbog nepreniskog svjetla.

Zaključak

S ovim mobitelom, Elephone je pokušao dovesti luksuznu estetiku u neluksuzni rang cijene. Platite 800kn i dobijete lijepi mobitel sa pravim kromiranim rubom, velikim ekranom od 5.85″ sa zubom, dosta radne memorije i nelošom kamerom.

Nažalost, pri ovakvim cijenama stvari koje dobijete u jednom odjelu izgubite u drugom. Sistem mu prilično loše iskorištava dizajnersku vrijednost zuba, čitač otiska prsta je zeznut za korištenje, korisničko sučelje mu se osjeća dosta grubo zbog nestabilnog FPS-a i same performanse ga stavljaju u donji dio mid-rangea.

Za one koji jako vole izgled zuba na ekranu i ne žele trošiti puno, ovo bi mogao biti dobar izbor. Ako vam zub nije baš važan, onda bolje uzmite bilo koji običniji mobitel sa više balansiranim specifikacijama.

POGLEDAJTE PONUDU NA GEARBESTU!

Možda će vas zanimati

Android

Skoro svake godine dobivamo novu generaciju pametnih telefona. Ali u većini slučajeva, novi telefoni nude vrlo malo poboljšanja performansi u usporedbi sa svojim prethodnicima....

Mobiteli

Globalni tehnološki brend HONOR ovih blagdana slavi „neopjevane heroje“ Božića. Ovi pojedinci, često nezapaženi, rijetko prepoznati, a uvijek bitni, posvećeni su radu i brizi...

Android

Iako su iPhone i Android telefoni gotovo jednako zastupljeni na američkom tržištu, istraživanja pokazuju da vlasnici iPhonea često duže zadržavaju svoje uređaje. Jedan od...

Apple

U raspravi na Redditu, korisnik se žali da se dva odvojena alarma na njegovom iPhoneu nisu upalila. Nekoliko drugih korisnika također je izrazilo slične...