Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Xiaomi Mi A2 [RECENZIJA]

xiaomi mi a2 recenzija

xiaomi mi a2 recenzija

Xiaomi je dobio drugog igrača u svome Mi A timu pametnih telefona. Xiaomi Mi A1 i Xiaomi Mi A2 poznati su po tome što su iznimno dobro izbalansirani mobiteli s brzim nadogradnjama i vrlo ugodnim korisničkim iskustvom. Xiaomi Mi A2, kojeg nam je trgovina Gearbest poslala na recenziju, donosi nekoliko poboljšanja, a za neke ljude, možda i nekoliko gubitaka! Bez obzira na mišljenje, ovaj telefon će sigurno ostaviti trag u povijesti Android pametnih telefona. Idemo vidjeti oko čega se stvara buka!

Kvaliteta gradnje

xiaomi mi a2 recenzija

Ovaj telefon posuđuje dosta dizajna od prethodnog A1, uključujući aluminijski stražnji panel, položaj senzora otiska prsta, položaj USB porta, dizajn bočnih gumba i druge stvari. Xiaomi Mi A2 zapravo izostavlja kapacitivne gumbe s A1 koje zamjenjuje sa navigacijskom trakom u softveru. Također ima i zaobljene kutove zaslona i drugačiji položaj kamera.

Osjeća se prilično lijepo i teško u ruci, ali nekima će veličina vjerojatno biti malo pretjerana. Na ovom mobitelu postoje tri hardverska gumba i sva tri su vrlo taktilna. Klik pri pritiskanju je glasan, a udaljenost pritiska je dovoljno dobra da ćete znati kada ste ih pritisnuli.

Samo želim da Xiaomi teksturira gumb za napajanje. Xiaomi Mi A1 isto nije imao posebno označeni gumb za paljenje, iako bi to dosta olakšalo identifikaciju samo dodirom. Označeni gumbi su naročito korisni ako vrtite po džepu pokušavajući promijeniti glasnoću.

Android OS

xiaomi mi a2 recenzija

Zanimljivo je da za telefon sa tako dobrim sustavom imamo tako malo za reći! Radi se o prilično čistoj verziji Androida izravno od Googlea što znači nula bloat aplikacija i brzi odziv bez zastoja. Možete čak i onemogućiti većinu Googleovih aplikacija ako ih ne namjeravate koristiti.

Jedine aplikacije koje nisu od Googlea su nekoliko odabranih aplikacija od Xiaomi poput fotoaparata i Mi Drop-a. Brza ažuriranja jedna su od mnogobrojnih prednosti Android One mobitela, zato je ovaj mobitel već ažuriran na Android 9 Pie. Sa time, omogućuje vam da doživite Android na Googleov način.

Performanse

Prvo, idemo pogledati rezultate testova. Na Antutu, ovaj mobitel dobiva 134348 bodova, gotovo dvostruko više od onoga što je Mi A1 dobio. Na GeekBench je dobio 1643 bodova u jednojezgrenom testu, a 5049 na višejezgrenom testu. Konačno, na Renderscript testu je dobio 5807 bodova. Kako su se ovi rezultati pokazali u stvarnom životu?

Sučelje se pokazalo vrlo fluidnim a mobitel se generalno pokazao da radi bez puno zastoja, čak i kada sam ažurirao više aplikacija. Nećete imati problema sa multitaskingom između normalnih aplikacija pošto ih ovaj telefon nadilazi bez problema. Iako dobiva dvostruko više bodova na testovima od prethodnika, još uvijek se ne čini kao toliko velika nadogradnja. Bez obzira na to, nisam primijetio nikakvo čudno usporavanje.

Kada je riječ o igranju, skinuo sam PUBG Mobile da provjerim kako se A2 snalazi. PUBG je odabrao “srednje” grafičke postavke za Mi A2, a pokreće se na oko 45FPS pri najvišim postavkama koje mogu postaviti. Nažalost, tu ponekad ima malih zastoja budući da ovaj telefon nije zapravo napravljen kao high-end gaming uređaj. Opet, neće se ni oznojiti sa lakšim igrama poput Candy Crush i Clash of Clans.

Zaslon

Iako je A2 prilično dobro balansiran mobitel po pitanju specifikacija, ekran mi se nekako čini zaboravljen. Dobivate prilično uobičajeni LTPS IPS panel koji nažalost sprječava ovaj telefon da iskoristi mnoge prednosti OLED tehnologije. Zaslon nema nikakve zube, ali zato ima prilično zaobljene rubove koji, iako tehnički smanjuju aktivni prostor, izgledaju prilično lijepo.

Još važnije, ovaj zaslon ima FHD+ razlučivost od 1080 * 2160 što također znači da je zaslon 18:9 omjera. Taj omjer je koristan pošto ovaj telefon ima oveći zaslon od gotovo 6″ (specifikacije kažu 5,99″)!

Razine osvjetljenja također nisu ništa specijalno, osvijetljenje postaje tamno u mraku a svijetli na suncu. Čitljivost pri sunčevoj svjetlosti se pokazalo prilično pristojna za IPS ekran, iako je to vjerojatno zbog Xiaomijeve “Sunlight” tehnologije koja dinamički kalibrira kontrast zaslona ovisno o okruženju korisnika. Noću, zaslon ne postaje previše taman, pa biste vjerojatno trebali izbjegavati čitanje bilo kakvih e-knjiga ili velikih tekstova o ovome mobitelu.

Kamere

xiaomi mi a2 recenzija

Ovo je jedan od mnogih dual-camera uređaja na tržištu danas, ali može li činiti išta zanimljivo? Nažalost, set kamera na ovome mobitelu je prilično nezanimljiv gledajući da je beneficij glavne kamere samo veća razlučivost. Druga kamera se koristi za detekciju dubine i noćne slike pošto ima osjetljiviji senzor, ali realistično Xiaomi bi mogao izbaciti prvu kameru i samo koristiti drugu sa osjetljivijim senzorom. Ganjati megapiksele nije dobro za vaše zdravlje!

Nevezano za priču o senzorima, same slike od Xiaomi Mi A2 su se pokazale prilično dobre. Bokeh efekt koji se koristi u portret modu je prilično precizan dajući mu moć stvaranja realistične dubine slike. Noćne slike ponekad čak ispadnu i presvijetlo, ali to se ručno može lako ispraviti. Slike sa prednjom kamerom su oštre čak i u mraku pošto Xiaomi Mi A2 ima prednju bljeskalicu, još jedna dobra odluka od Xiaomia.

Svaka im isto čast i za normalan manual mod! Precizna kontrola balansa bijele, široka selekcija brzine okidača, ISO selekcija, ručni fokus i selekcija senzora! Osim ne pre korisne duple kamere, ovaj mobitel obavlja pošten posao po pitanju fotografije.

Kada dođe do snimanja videa, imamo 4k sa 30FPS i 1080p sa 60FPS mogućnošću i elektronskom stabilizacijom slike. EIS u ovome slučaju dosta uspješno stabilizira razne male udare i trešnje kod hodanja, tako da ako vam nije potrebna 4k rezolucija, držite se 1080p rezolucije sa uključenom stabilizacijom.

Audio mogućnosti

Kad sam pokušao povezati ovaj telefon s opremom za ispitivanje, bio sam suočen s preprekom. Ovaj telefon zapravo nema 3,5mm konektor, umjesto toga dobivate adapter koji vam omogućuje da koristite USB-C priključak za one drevne, žične slušalice.

Ovaj mobitel se pokazao prosječnim u audio odjelu, davajući signal sa samo 0,005% ukupne harmonijske distorzije, ali također i sa neujednačenim frekvencijskim odzivom i ispodprosječnom glasnoćom. To je bilo za korisnike slušalica, njegov zvučnik je zapravo vrlo glasan! Niski tonovi su praktički nepostojeći, ali to je normalno za većinu mobitelskih zvučnika. Važno je da nećete propustiti taj poziv ili alarm za posao.

Baterija

xiaomi mi a2 recenzija

Kod Mi A2, baterija je bila žrtva njegovog vanjskog dizajna. Budući da je Xiaomi želio napraviti tanji mobitel, morali su smanjiti veličinu baterije. To je dovelo do Xiaomi Mi A2 koji ima bateriju od samo 3Ah!

Ipak, rezultati stvarnog korištenja nisu loši. Ovaj mobitel obično dobiva oko četiri do pet sati SoT s redovitom uporabom. To je praktički jedan dan trajanja baterije za većinu korisnika.

Kada je riječ o igranju, razina baterije pala je za 7% tijekom 20 minuta koje sam igrao PUBG. To znači da s punom baterijom možete dobiti do 5 sati igranja. Ovome bi phabletu dobro došla veća baterija, ali funkcionira dovoljno dobro ako vam videoigre nisu primarna funkcija mobitela.

Dodatne mogućnosti

xiaomi mi a2 recenzija

GPS i čitač otisaka prstiju rade besprijekorno, oboje su brzi i precizni. Xiaomi Mi A2 je također opremljen sa IR odašiljačem koji vam omogućuje upravljanje televizorima, klima uređajima ili bilo kojim drugim kućanskim aparatom koji podržava IR upravljanje.

OTG sustav također savršeno radi, podržava vanjsku pohranu i daje dovoljno snage za rad. Snažan USB C priključak također se može koristiti za punjenje drugih mobitela ili za napajanje stvari poput USB svjetla!

Na žalost, Xiaomi Mi A2 nema FM radio, iako je hardver prijemnika prisutan. Postoji šansa da će Xiaomi dodati FM radio u ažuriranoj verziji, ali za sad nema službene potvrde.

Zaključak

Xiaomi Mi A2 je prilično dobro zaokružen mid-range mobitel od velike marke, ali njegova prosječnost bi mogla predstavljati problem. Izostavljanje konektora za slušalice, nedostatak FM radija, mala baterija, prosječni zaslon – to su sve manji nedostaci koji utječu na ovaj mobitel. Srećom, to još uvijek nisu tragične greške osim ako nemate vrlo specifičnu situaciju.

Xiaomi se pokušao usredotočiti na važne stvari dajući ovom telefonu dobru kameru, dobar čipset i, naravno, svježi i redovito ažurirani OS. Ako se slažete s odlukama koje je Xiaomi napravio, vjerojatno će vam biti dobro sa ovim mobitelom – makar samo za Android One!

POGLEDAJ PONUDU NA GEARBESTU!

Možda će vas zanimati

Android

Ne tako davno, Motorola je bila prvak jeftinih Android telefona. Povoljni Motorola telefoni bili su dobro napravljeni, promišljeno dizajnirani i među najboljima u svojoj...

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...

Android

Skoro svake godine dobivamo novu generaciju pametnih telefona. Ali u većini slučajeva, novi telefoni nude vrlo malo poboljšanja performansi u usporedbi sa svojim prethodnicima....

Xiaomi

Nedavno ažuriranje koje je objavio Xiaomi za određene mobilne telefone izazvalo je neželjene posljedice, čineći neke uređaje neupotrebljivima. Xiaomi je priznao da postoji problem...