Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Gdje je međuspremnik na mobitelu? 5 koraka do rješenja

gdje je međuspremnik na mobitelu

Ako se pitate gdje je međuspremnik na mobitelu i što točno radi, na pravom ste mjestu! Međuspremnik, ili clipboard, jednostavan je alat koji koristi gotovo svaki korisnik pametnog telefona, iako ga možda niste ni svjesni. Njegova osnovna funkcija je privremeno pohranjivanje teksta, slika, pa čak i datoteka koje kopirate, kako biste ih kasnije zalijepili na drugo mjesto.

Primjerice, kada kopirate adresu iz jedne aplikacije i zalijepite je u poruku, koristite međuspremnik. Također, olakšava prijenos informacija između različitih aplikacija, poput kopiranja i lijepljenja slika iz galerije u chat.

Iako se čini neprimjetnim, međuspremnik je koristan alat koji svakodnevno ubrzava vaš rad na mobitelu. U nastavku ćemo vas provesti kroz jednostavne korake kako biste lakše upravljali međuspremnikom na vašem uređaju!

Korak 1: Gdje je međuspremnik na Android uređajima?

Za sve one koji se pitaju gdje se nalazi međuspremnik na mobitelu s Android operativnim sustavom, dobra vijest je da je pristup međuspremniku vrlo jednostavan. Međuspremnik je dio svake Android verzije, no način kako ga možete otvoriti ovisi o tipu uređaja i aplikacijama koje koristite. Evo jednostavnog vodiča kako pristupiti međuspremniku na popularnim Android verzijama.

Kako otvoriti međuspremnik na mobitelu putem tipkovnice (Gboard)

Najlakši način za pristup međuspremniku na većini Android uređaja je kroz Gboard tipkovnicu, koja dolazi predinstalirana na mnogim pametnim telefonima. Evo kako:

   – Otvorite aplikaciju za slanje poruka ili bilo koju aplikaciju gdje možete unositi tekst.

   – Dodirnite polje za unos teksta i pojavit će se Gboard tipkovnica.

   – Na vrhu tipkovnice, potražite ikonu međuspremnika (obično izgleda poput dva papirića). Ako je ne vidite odmah, dodirnite tri točkice na desnoj strani kako biste proširili izbornik opcija.

   – Kada dodirnete ikonu međuspremnika, prikazat će vam se svi nedavno kopirani tekstovi i slike.

prazne poruke na mobitelu

Međuspremnik na Samsungu (korištenje aplikacije Samsung Notes)

Ako koristite Samsung uređaj, možete otvoriti međuspremnik putem aplikacije Samsung Notes. Postupak je sličan kao kod Gboarda:

   – Otvorite Samsung Notes i započnite novi unos.

   – Pritisnite na tekstno polje kako bi se pojavila Samsung tipkovnica.

   – Pritisnite ikonu međuspremnika koja se nalazi iznad tipkovnice i odmah ćete vidjeti nedavno kopirane stavke.

Savjet: Ako na vašem uređaju nema funkcije međuspremnika ili ne možete pristupiti povijesti međuspremnika, rješenje je preuzimanje aplikacije poput Clipper ili Clipboard Manager. Ove aplikacije omogućuju napredno upravljanje i spremanje više stavki u međuspremnik.

Korak 2: Kako otvoriti međuspremnik na iPhone uređajima?

Ako se pitate gdje je međuspremnik na mobitelu s iOS-om, stvari su malo drugačije nego na Androidu. iPhone nema izravno vidljiv međuspremnik, kao što je slučaj s Android uređajima, ali to ne znači da međuspremnik ne postoji.

Kako iPhone koristi međuspremnik?

Kada kopirate neki tekst, sliku ili datoteku na iPhoneu, ona se automatski sprema u međuspremnik i možete je zalijepiti gdje god želite. Primjerice, ako kopirate tekst iz Safari preglednika, jednostavno otvorite aplikaciju za poruke ili bilješke i držite pritisnut prazan prostor – pojavit će se opcija “Zalijepi”.

Međutim, za razliku od Androida, iPhone ne prikazuje povijest međuspremnika. Drugim riječima, možete pristupiti samo posljednjoj kopiranoj stavci.

Ograničenja međuspremnika na iPhoneu

Jedno od glavnih ograničenja iPhone međuspremnika je to što ne možete vidjeti prethodne stavke koje ste kopirali. Sve dok ne kopirate nešto novo, prethodna stavka će biti dostupna za lijepljenje, ali nakon novog kopiranja, ona se gubi.

Savjet: Ako vam treba naprednije upravljanje međuspremnikom na iPhoneu, možete preuzeti aplikacije trećih strana poput Copied ili Paste. Ove aplikacije omogućuju spremanje više stavki i povijest međuspremnika, čime značajno proširuju mogućnosti koje iOS nudi.

Korak 3: Kako izbrisati međuspremnik?

Brisanje međuspremnika je važno ako želite osigurati da nitko ne može vidjeti što ste kopirali, posebice ako je riječ o osjetljivim podacima. Evo kako izbrisati međuspremnik na Android i iPhone uređajima.

Brisanje međuspremnika na Androidu

Na većini Android uređaja, međuspremnik se automatski briše kada kopirate novu stavku. Međutim, ako želite ručno izbrisati povijest međuspremnika, evo što možete učiniti:

   – Otvorite međuspremnik putem Gboard tipkovnice.

   – Unutar izbornika međuspremnika, obično postoji opcija “Očisti sve” koja će ukloniti sve prethodne kopirane stavke.

   – Ako koristite aplikaciju za upravljanje međuspremnikom, kao što je Clipper, u aplikaciji također možete ručno izbrisati sve stavke.

Brisanje međuspremnika na iPhoneu

Kod iPhonea, međuspremnik se također automatski prepisuje kada kopirate nešto novo. Nažalost, ne postoji jednostavna opcija za brisanje međuspremnika osim kopiranja beznačajnog teksta ili praznog prostora. Na taj način, prethodna stavka više neće biti dostupna.

usporedba dva iphonea u ruci

Upozorenje: Imajte na umu da kod većine uređaja međuspremnik nema dugotrajnu pohranu. Dakle, ako je prošlo dosta vremena ili ste ponovno pokrenuli uređaj, međuspremnik se automatski briše. Ako želite dugotrajno pohranjivanje međuspremnika, preporučujemo korištenje specijaliziranih aplikacija za upravljanje međuspremnikom.

Korak 4: Kako kopirati više stvari odjednom?

Ako se pitate kako kopirati više stavki odjednom na svom mobitelu, morat ćemo se osloniti na dodatne aplikacije, jer većina osnovnih međuspremnika na Android uređajima omogućuje samo pohranu jedne stavke u jednom trenutku. No, uz pomoć aplikacija trećih strana, moguće je proširiti funkcionalnost i pohraniti više stavki u međuspremnik.

Kako to funkcionira na Androidu?

Na standardnim Android uređajima, međuspremnik je jednostavan alat koji pohranjuje samo jednu kopiranu stavku. Međutim, aplikacije poput Clipper ili Clipboard Manager omogućuju vam da pohranite više stavki u međuspremnik i kasnije im pristupite po potrebi.

Primjerice, Clipper vam omogućuje ne samo pohranu više stavki, nego i kreiranje kategorija, tako da možete organizirati svoje kopirane podatke. Sve što kopirate ostaje pohranjeno unutar aplikacije dok ga ručno ne izbrišete.

Kako koristiti aplikacije za upravljanje međuspremnikom?

   – Preuzmite jednu od preporučenih aplikacija za Android s Google Play trgovine.

   – Nakon instalacije, svaka kopirana stavka automatski se sprema u povijest unutar aplikacije. Možete otvoriti aplikaciju da pregledate sve stavke ili odabrati koje želite zalijepiti u određenom trenutku.

   – Ove aplikacije također omogućuju brisanje ili organiziranje stavki kako bi vaša povijest kopiranja bila pregledna i lako dostupna.

Savjet: Ako često kopirate i trebate više stavki, ove aplikacije će vam olakšati posao. Clipper je jedna od najpopularnijih i jednostavnih opcija koja vam omogućuje pohranu i organiziranje kopiranih stavki. Također, aplikacija poput Clipboard Manager omogućuje proširene funkcije poput sinkronizacije međuspremnika s drugim uređajima.

Korak 5: Kako upravljati poviješću međuspremnika?

Povijest međuspremnika na Android uređajima može biti iznimno korisna ako često kopirate različite stavke i trebate im pristup u kasnijem trenutku. Srećom, Android uređaji s tipkovnicama poput Gboarda olakšavaju pregled i upravljanje poviješću međuspremnika.

Pregled povijesti međuspremnika na Androidu

   – Ako koristite Gboard tipkovnicu, jednostavno otvorite bilo koje tekstno polje i dodirnite ikonu međuspremnika na vrhu tipkovnice. Prikazat će vam se sve nedavno kopirane stavke.

   – Gboard pohranjuje nekoliko prethodno kopiranih stavki, a sve dok ih ručno ne izbrišete, moći ćete im se kasnije vraćati i koristiti ih. Ovaj jednostavan način upravljanja međuspremnikom je praktičan i ne zahtijeva dodatne aplikacije.

muškarac koristi mobitel

Kako koristiti aplikacije trećih strana na iPhoneu?

iPhone nema ugrađenu mogućnost za pregled povijesti međuspremnika, no postoji niz aplikacija koje vam mogu pomoći u tome. Aplikacije poput Copied i Paste omogućuju spremanje povijesti kopiranih stavki, te vam omogućuju pristup svakom prethodno kopiranom tekstu ili datoteci.

Ove aplikacije također omogućuju napredno upravljanje, pa čak i organizaciju kopiranih podataka u kategorije.

Savjet: Ako koristite Android, Gboard nudi jednostavnu i praktičnu opciju za pregled i upravljanje međuspremnikom, dok za iPhone preporučujemo preuzimanje aplikacija poput Copied kako biste imali pristup povijesti kopiranih stavki.

Zaključak: Brzo i jednostavno do odgovora gdje je međuspremnik na mobitelu

U ovom vodiču pokrili smo sve što trebate znati o međuspremniku – od toga gdje se nalazi međuspremnik na mobitelu do toga kako otvoriti međuspremnik i upravljati poviješću kopiranih stavki. Iako većina mobitela nudi osnovnu funkcionalnost međuspremnika, uz pomoć dodatnih aplikacija možete značajno proširiti njegove mogućnosti.

Poznavanje lokacije i funkcija međuspremnika na vašem uređaju olakšat će vam svakodnevne zadatke poput kopiranja i lijepljenja, a korištenje aplikacija trećih strana pruža vam napredne opcije za pohranu više stavki i pregled povijesti. Bez obzira koristite li Android ili iPhone, uz odgovarajuće alate možete prilagoditi međuspremnik svojim potrebama.

Najčešće postavljena pitanja (FAQ)

1. Mogu li oporaviti podatke iz međuspremnika nakon što su izbrisani? 

Nažalost, nakon što su podaci iz međuspremnika izbrisani ili prepisani, ne postoji način za njihovo oporavljanje bez specijaliziranih aplikacija za upravljanje međuspremnikom koje unaprijed pohranjuju povijest.

2. Koliko dugo međuspremnik pohranjuje kopirane stavke? 

Na većini uređaja, međuspremnik pohranjuje kopirane stavke do ponovnog kopiranja ili isključivanja uređaja. Neke aplikacije omogućuju dugoročnu pohranu kopiranih stavki.

3. Koje su najbolje aplikacije za proširenje funkcionalnosti međuspremnika? 

Za Android, preporučuju se aplikacije poput Clipper i Clipboard Manager. Za iPhone, Copied i Paste su popularni izbori za napredno upravljanje međuspremnikom.

4. Mogu li sinkronizirati međuspremnik između različitih uređaja? 

Da, aplikacije poput Microsoft SwiftKey i Clipboard Manager omogućuju sinkronizaciju međuspremnika između različitih Android uređaja ili između Android i Windows uređaja.

5. Je li međuspremnik siguran za pohranu osjetljivih podataka? 

Ne u potpunosti. Podaci u međuspremniku mogu biti pristupljeni od strane drugih aplikacija, stoga se ne preporučuje pohranjivanje osjetljivih podataka poput lozinki ili brojeva kreditnih kartica.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...