Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Što znači VoLTE na mobitelu? 4 stvari koje trebate znati

što znači volte na mobitelu

Što znači VoLTE na mobitelu? VoLTE, ili Voice over LTE, je funkcija koja mnogima još uvijek nije u potpunosti jasna, iako može značajno poboljšati svakodnevno korištenje mobitela. VoLTE omogućava obavljanje poziva putem 4G mreže, što donosi bolju kvalitetu zvuka i brže povezivanje.

Mnogi korisnici često primijete oznaku VoLTE na ekranu, ali nisu sigurni što to točno znači i kako im može koristiti. Ako niste tehnički potkovani, ne brinite – ovaj vodič je tu da vam jednostavnim jezikom objasni što VoLTE zapravo radi, koje su njegove prednosti i kako ga možete aktivirati na svom mobitelu.

1. Što je VoLTE na mobitelu?

Što znači VoLTE na mobitelu? VoLTE (Voice over LTE) je tehnologija koja omogućava obavljanje glasovnih poziva putem 4G LTE mreže, umjesto starijih 2G ili 3G mreža.

Da pojasnimo: kada koristite VoLTE, vaš telefon koristi istu 4G mrežu koja je obično rezervirana za brzi prijenos podataka, kao što su surfanje internetom ili streaming videa. To znači da su pozivi putem VoLTE-a jasniji, stabilniji i povezuju se brže u usporedbi s tradicionalnim pozivima preko starijih mreža.

Jedan od razloga zašto je ova tehnologija važna za korisnike je njena sposobnost da koristi modernu 4G infrastrukturu. VoLTE omogućava mobilnim mrežama da bolje upravljaju prometom i pružaju bolju kvalitetu poziva. Također, dok razgovarate putem VoLTE-a, vaš uređaj može istovremeno koristiti 4G mrežu za pristup internetu, što je korisno za multitasking. Na primjer, možete razgovarati i istovremeno pregledavati web stranice, slati e-poštu ili koristiti aplikacije koje zahtijevaju internetsku vezu.

Tehnički, VoLTE koristi IP (Internet Protocol) za prijenos vašeg glasa, pretvarajući ga u podatke koji se prenose putem 4G mreže. Zbog toga je kvaliteta zvuka bolja, a pozivi su stabilniji.

VoLTE također smanjuje vrijeme potrebno za povezivanje poziva, što znači manje čekanja kad zovete nekoga. U usporedbi s tradicionalnim mrežama, VoLTE je modernije rješenje koje sve više mobilnih operatera širom svijeta podržava.

2. Kako prepoznati oznaku VoLTE na mobitelu?

Kada je vaš uređaj povezan na VoLTE, oznaka VoLTE na mobitelu obično se pojavljuje negdje na vrhu zaslona, najčešće u statusnoj traci, pored simbola za jačinu signala. Oznaka VoLTE na mobitelu potvrđuje da je vaš uređaj povezan s 4G mrežom i koristi VoLTE tehnologiju za obavljanje poziva.

Ako vidite ovu oznaku na svom telefonu, to znači da su vaši pozivi trenutno usmjereni putem 4G mreže, što donosi sve prednosti VoLTE-a – bolju kvalitetu zvuka i stabilnost poziva. Ako oznaka VoLTE na telefonu nije vidljiva, moguće je da vaš uređaj ne podržava ovu tehnologiju ili da nije uključena u postavkama. Također, možda je vaša mobilna mreža još uvijek ne podržava, ovisno o vašem operateru i regiji u kojoj se nalazite.

Provjerite postavke svog uređaja kako biste bili sigurni da je VoLTE aktivirano. Na većini modernih mobitela, opciju VoLTE možete pronaći u postavkama mobilne mreže. Ako je vaš uređaj kompatibilan i vaša mreža podržava VoLTE, ova opcija bi trebala biti dostupna za uključivanje.

mlada žena na mobitelu

3. Prednosti korištenja VoLTE-a

Jedna od glavnih prednosti VoLTE-a je kvaliteta poziva. Glasovni pozivi putem 4G mreže zvuče jasnije, a smetnje su rjeđe, osobito ako ste u područjima s jakim 4G signalom. Za razliku od starijih mreža koje ponekad mogu imati “metalni” zvuk, VoLTE pozivi imaju prirodniji i čišći ton. Dakle, ako vas zanima što znači VoLTE na mobitelu, najvažnije je zapamtiti da vam ova tehnologija omogućuje superiorno iskustvo poziva.

Još jedna prednost je brže povezivanje poziva. Kada zovete putem VoLTE-a, vrijeme čekanja između pritiska gumba za poziv i uspostavljanja veze je kraće nego na 2G ili 3G mrežama. To znači da ćete brže biti povezani s osobom koju zovete.

Osim toga, VoLTE omogućava istovremeno korištenje interneta i obavljanje poziva. Na starijim mrežama, kada ste obavljali poziv, mobitel bi prešao na sporiju mrežu za podatke ili bi potpuno prekinuo internetsku vezu. S VoLTE-om, možete nesmetano surfati internetom, koristiti aplikacije i obavljati druge zadatke dok razgovarate na telefonu.

muškarac koristi mobitel

Konačno, VoLTE je korisno i za dugoročno očuvanje baterije jer se telefon ne mora prebacivati između različitih mreža (4G, 3G, 2G) tijekom poziva. To znači da vaš uređaj troši manje energije, što je velika prednost ako često obavljate duže pozive.

VoLTE na mobitelu donosi suvremeno rješenje za bolju kvalitetu i učinkovitost poziva. S obzirom na sve njegove prednosti, preporučujemo provjeru podržava li vaš uređaj i mobilna mreža ovu tehnologiju, te aktiviranje VoLTE-a kako biste iskoristili sve njegove pogodnosti.

4. Kako uključiti VoLTE na svom mobitelu?

Ako želite koristiti VoLTE na mobitelu, prvo trebate provjeriti podržava li vaš uređaj i mobilna mreža ovu tehnologiju. Evo jednostavnog vodiča koji vam može pomoći.

Korak 1: Provjerite podršku VoLTE-a na svom uređaju

– Otvorite postavke na mobitelu.

– Potražite opciju Mobilna mreža ili Mobilni podaci.

– Ako vaš mobitel podržava VoLTE, tamo biste trebali vidjeti opciju VoLTE ili 4G LTE za pozive.

Ako ne vidite ovu opciju, moguće je da vaš uređaj ne podržava VoLTE ili da je vaša mobilna mreža još nije omogućila.

Korak 2: Aktivacija VoLTE-a na Android uređajima

– Otvorite Postavke.

– Idite na Veze ili Bežične mreže i mreže (ovisi o uređaju).

– Odaberite Mobilne mreže.

– Uključite opciju VoLTE pozivi ili Pozivi putem 4G-a.

Korak 3: Aktivacija VoLTE-a na iPhone uređajima

– Otvorite Postavke.

– Odaberite Mobilna mreža.

– Kliknite na Opcije mobilnih podataka.

– Uključite opciju VoLTE.

Ako slijedite ove korake, trebali biste vidjeti oznaku VoLTE na mobitelu kada ste povezani s 4G mrežom. Ova oznaka VoLTE na telefonu potvrđuje da su vaši pozivi sada usmjereni putem 4G mreže, što znači bolju kvalitetu poziva i brže povezivanje.

Zaključak

VoLTE na mobitelu donosi niz prednosti, od jasnijih i stabilnijih poziva do bržeg povezivanja i mogućnosti surfanja internetom dok razgovarate. Ova tehnologija omogućava korisnicima moderniji i učinkovitiji način obavljanja poziva, koristeći postojeću 4G infrastrukturu.

Ako vas zanima što znači VoLTE na mobitelu i kako vam može olakšati svakodnevnu upotrebu telefona, preporučujemo da provjerite podržava li vaš uređaj ovu značajku i uključite je u postavkama. Oznaka VoLTE na telefonu znak je da uživate u svim prednostima ove tehnologije. Iskoristite sve pogodnosti koje nudi i uživajte u boljoj kvaliteti poziva!

VoLTE je korak naprijed u mobilnoj komunikaciji, a jednostavnim uključivanjem ove opcije možete unaprijediti svoje iskustvo korištenja mobitela bez obzira na vaše tehničko znanje.

Često postavljena pitanja o VoLTE-u

1. Mogu li koristiti VoLTE dok sam u roamingu? 

Ovisi o mobilnom operateru i njegovim partnerima u inozemstvu. Neki operateri omogućuju korištenje VoLTE na mobitelu u roamingu, ali većina ih još uvijek ne podržava ovu opciju izvan domaće mreže.

2. Hoće li VoLTE funkcionirati ako imam slab 4G signal? 

VoLTE na mobitelu zahtijeva stabilnu 4G mrežu. Ako je signal slab, pozivi mogu biti prekinuti ili loše kvalitete. U takvim slučajevima, vaš mobitel može automatski prebaciti poziv na stariju 3G ili 2G mrežu.

3. Kako VoLTE utječe na trajanje baterije? 

VoLTE može pomoći u produljenju trajanja baterije jer smanjuje potrebu za prebacivanjem između mreža (npr. 4G za podatke i 3G za pozive). Iako VoLTE na telefonu može trošiti nešto više baterije tijekom dugih poziva, prednosti su jasne.

4. Je li VoLTE sigurniji od običnih poziva? 

VoLTE koristi šifriranje putem IP tehnologije, što znači da su vaši pozivi sigurniji nego na starijim 2G i 3G mrežama. Ovo može pomoći u zaštiti vaših podataka dok koristite VoLTE na mobitelu, ali uvijek je dobro koristiti dodatne mjere sigurnosti.

5. Mogu li primati VoLTE pozive dok koristim Wi-Fi? 

Da, možete primati pozive putem VoLTE na telefonu čak i dok koristite Wi-Fi za internet. Ako vaš uređaj i mreža podržavaju VoWiFi, poziv se može prebaciti na Wi-Fi mrežu, omogućujući još bolju povezanost.

6. Koje su razlike između VoLTE i VoWiFi? 

VoLTE na mobitelu koristi 4G LTE mrežu za obavljanje poziva, dok VoWiFi (Voice over Wi-Fi) koristi vašu Wi-Fi mrežu. VoWiFi je odlična opcija u područjima sa slabim 4G signalom, dok VoLTE osigurava stabilne pozive gdje je 4G mreža dostupna.

7. Mogu li isključiti VoLTE ako ga ne želim koristiti? 

Da, VoLTE na telefonu možete isključiti u postavkama mobilne mreže. Ako ga isključite, vaš mobitel će koristiti starije 2G ili 3G mreže za pozive, ali će tada kvaliteta poziva biti niža.

8. Utječe li VoLTE na kvalitetu signala za mobilne podatke? 

VoLTE ne utječe na brzinu ili kvalitetu mobilnih podataka. Naprotiv, VoLTE na mobitelu omogućuje obavljanje poziva i surfanje internetom istovremeno, bez prekida.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...