Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

8 razloga zašto kamera na mobitelu ne radi i kako popraviti

kamera na mobitelu ne radi

Kamera na mobitelu ne radi? Nemojte se brinuti – ovaj problem može zvučati frustrirajuće, ali rješenje je često jednostavnije nego što mislite. Može se dogoditi svima, bilo da koristite mobitel za svakodnevne fotografije, video pozive ili snimanje važnih trenutaka.

Najčešći razlozi zašto kamera na mobitelu ne radi kreću se od softverskih grešaka do mogućih problema s postavkama ili aplikacijama koje ometaju rad uređaja.

U ovom vodiču proći ćemo kroz nekoliko praktičnih koraka koji vam mogu pomoći u otklanjanju problema, korak po korak.

Bez obzira jeste li tehnički stručnjak ili nemate veliko iskustvo s tehnologijom, naši savjeti su osmišljeni tako da budu razumljivi i lako primjenjivi. Slijedite ih redom i brzo ćete vratiti svoju kameru u punu funkcionalnost!

1. Provjerite osnovne postavke 

Ako kamera na mobitelu ne radi, prvi korak je provjeriti osnovne postavke. Često se događa da aplikacija kamere nema dozvolu za pristup kameri uređaja, što može biti razlog zašto kamera na mobitelu ne radi. Idite u postavke vašeg mobitela, pronađite “Aplikacije” ili “Upravitelj aplikacija” i odaberite aplikaciju kamere. Provjerite ima li dozvolu za pristup kameri, mikrofonu i pohrani. Ako dozvola nije uključena, omogućite je. 

Zatim provjerite postavke privatnosti i sigurnosti. Ako imate aplikaciju za privatnost koja kontrolira dozvole ili neku vrstu antivirusnog softvera, može se dogoditi da je blokirao pristup kameri. Pregledajte sve sumnjive aplikacije koje bi mogle ometati rad kamere i osigurajte da nisu ograničile njezin pristup. 

katanac na mobitelu

2. Ponovo pokrenite uređaj 

Ponekad, najjednostavnije rješenje može biti i najdjelotvornije. Ako vam ne radi kamera na mobitelu, pokušajte ponovo pokrenuti uređaj. Ovo može pomoći osvježiti operativni sustav i riješiti privremene greške koje mogu utjecati na aplikaciju kamere. 

Za ponovno pokretanje mobitela, držite tipku za uključivanje/isključivanje dok ne vidite opciju za “Restart” ili “Ponovno pokretanje”. Odaberite tu opciju i pričekajte da se uređaj ponovno pokrene. Nakon toga, otvorite aplikaciju kamere i provjerite je li problem riješen. 

3. Aplikacije trećih strana koje mogu blokirati kameru 

Ako se pitate “zašto mi ne radi kamera na mobitelu”, moguće je da neka aplikacija treće strane blokira pristup. Neke aplikacije za sigurnost, privatnost ili čak društvene mreže mogu imati postavke koje ometaju rad kamere. 

Da biste identificirali takve aplikacije, idite u “Postavke”, zatim “Aplikacije”, i pregledajte aplikacije koje ste nedavno instalirali. Ako sumnjate da neka od njih ometa rad kamere, pokušajte je onemogućiti ili privremeno deinstalirati. Nakon toga, ponovno pokrenite uređaj i provjerite je li problem nestao. 

4. Provjerite ima li softverskih ažuriranja 

Jedan od čestih razloga zašto kamera na mobitelu ne radi je zastarjeli softver. Ako vaš mobitel nije ažuriran, mogući su problemi s kompatibilnošću između aplikacije kamere i operativnog sustava. 

Da biste provjerili ima li novih ažuriranja, idite u “Postavke”, zatim “Ažuriranje softvera” ili “O telefonu”, i odaberite “Provjeri ažuriranja”. Ako je dostupno novo ažuriranje, instalirajte ga i ponovno pokrenite mobitel. Nakon ažuriranja, testirajte kameru. 

pokrenuto ažuriranje ios-a na iphoneu

5. Kamera prikazuje crni ekran 

Ako vaša kamera prikazuje crni ekran, problem može biti softverski, hardverski ili povezan s aplikacijom. Jedan od prvih koraka je prisilno zaustavljanje aplikacije kamere. Idite u “Postavke”, zatim “Aplikacije”, pronađite aplikaciju kamere i odaberite “Prisilno zaustavi”. Nakon toga, ponovno pokrenite aplikaciju i provjerite radi li. 

Ako i dalje imate problem, pokušajte očistiti predmemoriju aplikacije. Idite na “Pohrana” unutar postavki aplikacije kamere i odaberite “Očisti predmemoriju”. Ovo može pomoći osvježiti aplikaciju i ukloniti privremene podatke koji mogu uzrokovati problem. 

6. Problem s fokusom ili zamrznuta slika 

Ako vam kamera na mobitelu ne radi pravilno, a slike su zamrznute ili kamera ne može fokusirati, moguće je da je aplikacija preopterećena ili da postoji problem s hardverom. Prvo pokušajte zatvoriti aplikaciju kamere i ponovno je otvoriti. Ako to ne pomogne, prisilno zaustavite aplikaciju. Idite u “Postavke” > “Aplikacije” > “Kamera” i odaberite “Prisilno zaustavi”.

Sljedeći korak je brisanje predmemorije aplikacije, što može riješiti softverske greške. U istom izborniku odaberite “Pohrana” i kliknite “Očisti predmemoriju”. Ako se problem nastavi, razmislite o resetiranju svih postavki kamere ili korištenju druge aplikacije za kameru. 

7. Mobitel je pao ili je bio izložen vodi 

Fizička oštećenja mogu biti razlog zašto kamera na mobitelu ne radi. Padovi mogu uzrokovati kvar senzora, a izloženost vodi može izazvati koroziju unutarnjih dijelova. Ako vam ne radi kamera na mobitelu nakon što je uređaj pao ili bio u vodi, prvo pokušajte osušiti uređaj.

Stavite ga u vrećicu s rižom ili silikagelom najmanje 24 sata kako bi se izvukla vlaga. Ne koristite sušilo za kosu ili druge izvore topline jer mogu pogoršati situaciju. Ako kamera i dalje ne radi, vjerojatno je potrebna stručna pomoć. 

8. Resetiranje uređaja na tvorničke postavke 

Ako nijedno drugo rješenje nije pomoglo, možda ćete morati resetirati uređaj na tvorničke postavke. To može riješiti ozbiljnije softverske greške koje uzrokuju da kamera na mobitelu ne radi. Prije nego što to učinite, napravite sigurnosnu kopiju svih važnih podataka jer će resetiranje obrisati sve s uređaja. 

Za resetiranje idite u “Postavke” > “Sustav” > “Resetiraj” i odaberite “Vraćanje na tvorničke postavke”. Nakon resetiranja, ponovno postavite mobitel i provjerite radi li kamera. 

tvorničke postavke otvorene na mobitelu

Kada je vrijeme za servis?

Ako ste prošli sve korake i još uvijek se pitate “zašto mi ne radi kamera na mobitelu”, vrijeme je za posjet servisu. Stručnjak će moći provjeriti hardver i dijagnosticirati moguće kvarove, kao što su oštećen senzor ili kvar na matičnoj ploči. 

Pri posjetu servisu, pripremite se na moguće troškove popravka, ovisno o starosti uređaja i prirodi problema. Ako je mobitel pod jamstvom, popravak će možda biti besplatan. 

Što učiniti kada kamera na mobitelu ne radi – Zaključak i savjeti

Problemi s kamerom na mobitelu mogu biti frustrirajući, ali ne moraju uvijek značiti skupi popravak. Većinu problema možete riješiti uz nekoliko osnovnih koraka koje smo opisali. Ključ je u strpljenju i isprobavanju različitih rješenja, od provjere postavki i dozvola, do jednostavnog ponovnog pokretanja ili čišćenja predmemorije aplikacije.

Ako se ipak suočite s ozbiljnijim kvarovima, nemojte odustati. Potražite stručnu pomoć ili razmislite o nadogradnji softvera ili samog uređaja. Tehnologija se stalno razvija, pa tako i rješenja za probleme na koje nailazimo. U svakom slučaju, najvažnije je ne paničariti i znati da se gotovo svaki problem može riješiti – samo treba pronaći pravi pristup.

Najčešće postavljena pitanja i odgovori (FAQ)

1. Može li nedostatak prostora na uređaju uzrokovati da kamera na mobitelu ne radi? 

Da, nedostatak prostora može uzrokovati probleme s aplikacijom kamere. Ako je memorija mobitela puna, aplikacija može sporije raditi ili prestati reagirati. Preporučuje se brisanje nepotrebnih datoteka ili premještanje slika i videozapisa na vanjski uređaj ili u cloud.

2. Zašto kamera na mobitelu ne radi samo s određenim aplikacijama? 

Ako kamera ne radi s određenim aplikacijama, moguće je da te aplikacije nemaju potrebne dozvole za pristup kameri. Provjerite postavke dozvola za svaku aplikaciju i omogućite pristup kameri.

3. Može li problem s baterijom utjecati na rad kamere? 

Da, ako je baterija na vrlo niskoj razini ili ako uređaj radi u načinu rada za uštedu energije, neke funkcije poput kamere mogu biti ograničene kako bi se sačuvala baterija. Pokušajte napuniti mobitel ili isključiti način rada za uštedu energije.

4. Zašto se kamera pregrijava dok snimam video? 

Pregrijavanje može biti uzrokovano dugotrajnim korištenjem kamere, naročito tijekom snimanja videa visoke rezolucije. Da biste izbjegli pregrijavanje, pauzirajte snimanje ili koristite uređaj u okruženju s nižom temperaturom.

5. Što učiniti ako kamera na mobitelu ne radi nakon ažuriranja softvera? 

Ako se problem pojavio nakon ažuriranja softvera, moguće je da nova verzija sadrži greške. Pokušajte vratiti na prethodnu verziju softvera, ako je moguće, ili pričekajte da proizvođač izda popravak. Također, možete resetirati postavke kamere ili cijelog uređaja na tvorničke.

6. Može li oštećena zaštitna folija ili maska utjecati na kvalitetu fotografija? 

Da, ako zaštitna folija ili maska pokrivaju objektiv kamere, mogu uzrokovati zamućenost ili probleme s fokusom. Uvjerite se da su objektiv i zaštitne komponente čisti i pravilno postavljeni.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...