Akcije

Lumia bilježi šokantan pad prodaje u posljednjem kvartalu

Lumia 520
Foto: Mondo.rs

Microsoft je s Lumijom krenuo u osvajanje tržišta s novim operativnim sistemom Windows Phone prije 5 godina, a upravo bi velik pad prodaje tih telefona u posljednjoj godini mogao značiti kraj za ovaj OS…

Lumia je s godinama rasla po broju prodanih uređaja, sve do konca 2014. godine, kada su dosegnuli vrhunac prodaje i kada su u zadnjem kvartalu prodali rekordnih 10,5 milijuna uređaja. Činilo se kako polako, ali sigurno rastu, te da u suradnji s Nokijom mogu zaprijetiti Androidu i iOS-u, ili im barem uzeti dio kolača, ali porazni rezultati Microsofta lagano ubijaju sve nade.

Prema posljednjem financijskom izvještaju Microsofta u novu godinu ušli su dobro, ali su posljednji kvartal po pitanju prodaje Lumia uređaja dotaknuli “dno”, kada su prodali svega 4,5 milijuna uređaja. To je za čak 57% manje u usporedbi s istim periodom godinu ranije, kada su rušili rekorde.

I dok svakodnevno bilježimo rast prodaje raznih kineskih telefona (Androida), Windows Phone nikada nije bio ozbiljan igrač među mobilnim operativnim sistemima, gdje su u najboljim danima imali svega nekoliko posto korisnika.

Od kada postoji Windows Phone ukupno je prodano 110 milijuna Nokia i Lumia telefona, dok je u istom periodu prodano 4,5 milijardi Android i iOS uređaja, što je podatak koji mnogo govori. A prema posljednjim statističkim podacima IDC-a, u spornom kvartalu prodano je preko 400 milijuna raznih uređaja, što znači da udio Lumije svega 1,1%.

Mnogi se sada s pravom pitaju – je li ovo znak da se bliži kraj za Windows Phone?

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh