Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Blackview banner

Mobiteli

Android 11 Public Beta Je Službeno Dostupan, Ali Ne Za Sve

Android 11 Public Beta je trebao biti predstavljen 3. lipnja, ali je predstavljanje odgođeno zbog prosvjeda u SAD-u.

Foto: Pixabay

Nakon nekoliko odgoda, Google je napokon lansirano Public Beta verziju Android 11 operativnog sustava. Vlasnici Pixel 2 ili novijih Pixel mobitela mogu instalirati ovu verziju, ako se uključe u tvrtkin beta program.

Android 11 Public Beta je trebao biti predstavljen 3. lipnja, na virtualnom događaju u okviru Googleove godišnje I/O developer konferencije. To je odgođeno zbog prosvjeda koji se odvijaju širom SAD-a, uz obrazloženje kako sad nije vrijeme za proslavu. Odlučeno je da lansiranje Android 11 Public Bete bude napravljeno bez velike pompe i umjesto živog prijenosa, predviđeno je da se samo objavi par video snimaka povodom toga.

GIF: Google

Android 11 pruža poboljšanja u tri područja koja se tiču korisnika, kontrole i privatnosti. U prvom slučaju radi se o unaprjeđenju načina na koji korisnici komuniciraju s prijateljima. Nova opcija “balončići” olakšat će pristup chatu kad se radi nešto drugo, a spreman je i Bubbles API. Unaprijeđeni su i prijedlozi riječi na tipkovnici te glasovna kontrola. Poboljšana je i kontrola povezanih uređaja. Pritiskom na Power tipku otvorit će se kontrolni centar za uređaje kao što su slušalice, zvučnici ili povezani televizori, piše Engadget.

Što se tiče privatnosti, olakšano je postavljanje raznih parametara. Dodane su i mogućnosti da se ovlaštenja za određene uređaje i aplikacije daju samo za jednokratnu upotrebu, a sljedeći put će opet morati pitati dozvolu korisnika. Ovlaštenja rijetko upotrebljavanih aplikacija će se nakon određenog vremena resetirati, a korisnici će biti obaviješteni kad se to dogodi. Time se zapravo onemogućuje aplikacijama koje ste koristili jednom ili par puta da prate vašu lokaciju ili pristupaju kameri vašeg uređaja.

GIF: Google

Osim toga, na raspolaganju je i veliki broj novih opcija za developere, koje uključuju lakše debugiranje i strojno učenje, alate za bolje testiranje uređaja itd. Očekuje se i bolja podrška za 5G mrežu, kao i unaprijeđen AI koji će se sam moći izboriti s takozvanim robo-pozivima.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Google je ovih dana poslao pozivnice za svoj događaj “Made by Google”, koji će se održati 4. listopada 2023. godine, i prilično je izvjesno...

Android

Nekoliko korisnika Google Pixel uređaja okrenulo se Redditu kako bi izrazilo svoju zabrinutost zbog raznih problema s kojima su se susreli nakon nedavnog lipanjskog...

Mobiteli

Google je nedavno najavio Pixel 7a, a pažnja je već usmjerena na sljedeće telefone, Pixel 8 i Pixel 8 Pro. No, iznenađujuće je da...

Android 11 dolazi na Galaxy S10 seriju uz svoju One UI 3.0 nadogradnju.