Aplikacije

Brazil zabranio WhatsApp da zaštiti telekome

WhatsApp je aplikacija za mobilne telefone koja služi za slanje poruka, fotografija i videozapisa, a također se može koristiti i za telefonske razgovore. Cijeli se promet odvija preko interneta, zaobilazeći plaćanje klasične telefonske usluge i SMS-a. Zbog WhatsAppa i sličnih aplikacija, kaže procjena časopisa Forbes, globalna će telekomunikacijska industrija u razdoblju od 2012. do 2018. godine izgubiti 386 milijardi dolara.

Daleko od toga da telekomi sjede skrštenih ruku: itekako se bore da sačuvaju svoj dio kolača, a najdalje su otišli u Brazilu. Ondje, naime, već duže vremena pokušavaju zaustaviti prodor WhatsAppa na tržištu. Njegovu uslugu besplatnih poziva drže nelegalnom i u najmanju ruku zakonski nedefiniranom, budući da se služi telefonima i brojevima koje su distribuirale telekomunikacijske kompanije.

Pritisak na ondašnju vlast u konačnici se isplatio, jer je sud u Sao Paolu donio odluku o blokadi WhatsAppa; naredio je telekomima da obustave podršku za aplikaciju na 48 sati, počevši od četvrtka (danas) u ponoć.

Ova sudska odluka izazvala je lavinu nezadovoljstva na društvenim mrežama, koje su zatrpane žalopojkama i satiričnim komentarima korisnika.

Zanimljivo, Brazil je prošle godine donio zakon kojim se znatno ograničava praćenje građana na internetu, omogućivši time Brazilcima veće slobode. Danas je situacija stubokom drugačija: u parlamentu konce vuče konzervativna većina, koja želi poništiti navedeni zakon i zamijeniti ga novim, kojim će se aktivnosti na internetu strogo nadzirati, cenzurirati, pa čak i kažnjavati zatvorom.

Tvrtka koja stoji iza spomenute aplikacije osnovana je početkom 2009. godine. Samo nekoliko mjeseci potom WhatsApp je aktivno koristilo 250.000 korisnika, dok ih je danas čak 900 milijuna.

Izvor: The Verge

2 komentara

2 Comments

  1. 18 prosinca, 2015 at 7:05 am

    Nebi se čudio da u skoro vrijeme isti potez napravi i naša buduča vlada. Naravno ako bude sastavljena od HDZ a i MOSTA. Pošto je HDZ poznat po tome da ne voli primiti mito.

  2. 18 prosinca, 2015 at 7:21 am

    Koji je u vlasništvu facebooka

    Nekako mislim da se nece odrzat, uostalom koliko je tih social servisa
    Mogu dobiti bitku ali ne i rat

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh