Aplikacije

iOS 10 ipak ne omogućuje brisanje standardnih aplikacija

Foto: iosmanuals.com

Nakon izlaska najnovije verzije operativnog sistema iz Apple radionice, iOS 10, velika većina medija objavila je kako ista donosi mogućnost brisanja standardnih aplikacija koje su ugrađene u sami uređaj, a koje do sada nismo mogli brisati. Je li to točno?

Nije, što su priznali i u samoj kompaniji gdje su rekli kako takve aplikacije sada možete sakriti, odnosno, ukloniti s početnog izbornika, ali ne u potpunosti obrisati. Sva radost svih onih koji su se ponadali kako će odmah obrisati neke od takvih aplikacija je pala u vodu.

Koje su to aplikacije. Radi se o aplikacijama Calendar (kalendar), Weather (vrijeme), Maps (karta), Videos (video), Notes (zabilješke), Reminders (podsjetnici), Stocks, iTunes Store, Home, Mail i FaceTime, koje mnogima smetaju i zauzimaju memoriju telefona. Iz američke kompanije se pravdaju kako sve te aplikacije zajedno zauzimaju oko 150 MB, što nije puno, ali je potrošeno za nešto što nama uopće ne treba.

I što se dogodi ako odlučimo “sakriti” aplikaciju Mail? Ne vidimo je, ali ona je i dalje na telefonu, te na njenu poziciju ne možemo ugraditi niti jednu drugu aplikaciju koju inače koristimo za provjeru i slanje elektroničke pošte. A ako primjerice kliknemo na neki mail dok nam je navedene aplikacija deaktivirana, sustav će nam ponuditi da je ponovno aktiviramo kroz App Store, ali neće otvoriti našu drugu aplikaciju za tu svrhu.

Zaključno, sakrivanje aplikacije nema baš nikakvu svrhu osim estetske (manji broj aplikacija na radnoj površini). A hoće li i kada Apple omogućiti uklanjanje spornih aplikacija, ostaje nam za vidjeti.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh