Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije

Joker malware ponovno se pojavio u Google Play trgovini

Joker malware se uspješno maskira u legitimnu aplikaciju iz Google Play trgovine, a nakon instalacije pokreće SMS prijevare, a žrtvama se bez pristanka i znanja naplaćuju premium usluge.

Foto: Pixabay

Sigurnosni stručnjaci otkrili su šest aplikacija koje su Joker malwareu omogućile put u Google Play trgovinu, a koje su preuzete više od 200 tisuća puta. Ovo je još jedan od problema koji muči Android korisnike u prethodne tri godine.

Joker malware se uspješno maskira u legitimnu aplikaciju iz Google Play trgovine, a nakon instalacije pokreće SMS prijevare, a žrtvama se bez pristanka i znanja naplaćuju premium usluge. Aktivnosti se provode bez potrebe za korisničkim dozvolama, a žrtve bi saznale da su prevarene tek nakon što bi primili telefonske račune u kojima bi se našle usluge koje su im bile nepoznate.

Tvrtka Google je od 2017 godine uklonila preko 1.700 aplikacija koje su sadržavale Joker Malware, ali se malware konstantno vraća. Od šest aplikacija kod kojih je pronađen malware, jedna naziva “Convenient Scanner 2” preuzeta je 100.000 puta, dok je Separate Doc Scanner na svoje uređaje preuzelo 50.000 korisnika, piše ZDNet.

Tu se našla i aplikacija Safety AppLock, koja tvrdi da štiti privatnost korisnika, ali također sadrži i spomenuti malware, a preuzelo ju je preko 10 tisuća korisnika. Još dvije aplikacije su preuzete po 10.000 puta, a radi se o Push Message-Texting&SMS i Emoji Wallpaper.

Najmanje je korisnike oštetila aplikacija Fingertip GameBox koju je preuzelo tek tisuću korisnika.

Svih šest aplikacija su odmah po otkrivanju malwarea uklonjene iz Google Store trgovine, a korisnicima koji su ih preuzeli prije toga preporučuje se da ih uklone čim prije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije

PUBG Mobile u Indiji igra oko 40 milijuna mjesečno aktivnih igrača.

Novosti

Detaljnijom istragom, stručnjaci su utvrdili da su Tecno W2 mobiteli dolazili s predinstaliranim malwareom koji se povezuje s malwareom Triada.

Novosti

Funkcionira slično kao i drugi bankarski trojanci, a najveća razlika je u tome što cilja više aplikacija od svih svojih prethodnika.

Aplikacije

Stručnjaci su otkrili da kineski hakeri koriste četiri alata za prikupljanje podataka s Android mobitela, a u pitanju su SilkBean, DoubleAgent, CarbonSteal i GoldenEagle.

Oglašavanje