Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije

Nova istraživanja navode da Kina koristi Android malware kako bi špijunirala etničke manjine širom svijeta

Stručnjaci su otkrili da kineski hakeri koriste četiri alata za prikupljanje podataka s Android mobitela, a u pitanju su SilkBean, DoubleAgent, CarbonSteal i GoldenEagle.

Foto: Pixabay

Stručnjaci iz tvrtke Lookout tvrde da su pronašli dokaze da Kina koristi Android malware za špijuniranje pripadnika ujgurske manjine koja živi u pokrajini Xinjiang, te drugih etničkih manjina širom svijeta.

Stručnjaci su otkrili da kineski hakeri koriste četiri alata za prikupljanje podataka s Android mobitela, a u pitanju su SilkBean, DoubleAgent, CarbonSteal i GoldenEagle. Navedeni alati su dio većih mAPT (mobile advanced persistent threat) kampanja koje su primijećene još 2013. godine, uglavnom u Kini. Isprva je bila ciljana samo ujgurska manjina, no kasnije su pronađeni dokazi da su mete i pripadnici drugih etničkih skupina, piše Forbes.

Malware koji se koristi u ovim kampanjama prikuplja širok raspon privatnih podataka, uključujući informacije o lokacijama žrtava, tekstualne poruke, povijest poziva, kontakte i podatke o pogođenim uređajima. Najopasniji s popisa je CarbonSteal malware, koji može snimati i audio snimke, te krasti poruke iz najpopularnijih aplikacija u Kini. Za njim ne zaostaje ni GoldenEagle spyware koji na napadnutim uređajima može praviti slike zaslona i fotografije koje kasnije služe kao dokazi.

Stručnjaci ističu da malware do ciljanih uređaja stiže preko phishinga i malicioznih aplikacija koje dolaze na čak deset jezika – engleskom, arapskom, kineskom, turskom, paštunskom, perzijskom, malajskom, indonežanskom, ujgurskom, uzbečkom i urdu. Maliciozne aplikacije preuzimane su u 14 zemalja, od kojih se 12 nalazi na popisu zemalja koje Kina opisuje kao one čije bi građane trebalo nadgledati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Novosti

Najbolji rezultat je ostvaren u lipnju, kada je više od 40% prodanih mobitela imalo 5G podršku.

Aplikacije

Korisnici koji žele zaraditi od TikToka moraju biti stariji od 18 godina, živjeti u SAD-u i dosljedno objavljivati originalne video snimke koje su u...

Novosti

Od poznatih imena, samo je Huawei zabilježio rast isporuka i to od 2,1%.

Apple

Lokalna proizvodnja bi trebala omogućiti da cijene iPhone mobitela padnu za oko 20 posto u Indiji, jer se time izbjegavaju uvozni porezi na elektroničke...

Oglašavanje