Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije

Twitter besplatno otvara svoju arhivu za akademske istraživače

Promjena je dio stalnih napora tvrtke na poboljšanju Twitter API-ja, skupa alata koji pruža onima izvan tvrtke da izgrade nešto na Twitteru ili koriste podatke za istraživačke studije

Foto: Pixabay

Twitter je najavio značajan pomak u vrsti podataka koje besplatno stavlja na raspolaganje trećim stranama, odnosno akademskim istraživačima zainteresiranim za proučavanje ponašanja korisnika i trendova povezanih s internetskim diskursom. Iz Twittera navode da će nezavisni istraživači imati puni pristup arhivi svih javnih razgovora koji su objavljeni na Twitteru, bez plaćanja premije ili pristupa razvojnog programera. Ovo predstavlja veliki pomak jer se do sad takav pristup naplaćivao.

Spomenuta promjena je dio stalnih napora tvrtke na poboljšanju Twitter API-ja, skupa alata koji pruža onima izvan tvrtke da izgrade nešto na Twitteru ili koriste podatke za istraživačke studije. Twitter je prošlog ljeta lansirao svoj novi i poboljšani API kao način da se poveže s programerima i istraživačkim zajednicama, koje su se tijekom godina često nalazile u suprotnosti s kontinuiranim, a ponekad i kontradiktornim razvojem proizvoda. Ova sporna veza započela je posebice 2012. godine, kad je Twitter odlučio prekinuti pristup programerima kako bi postigao strožu kontrolu nad podacima koje je omogućio potencijalnim konkurentima.

Twitter priznaje manje idealan odnos koji je imao s programerima i istraživačkim zajednicama, piše The Verge.

“Naša platforma nije uvijek pružala istraživačima lagan pristup podacima koji su im potrebni, a mnogi su se morali osloniti na vlastitu snalažljivost kako bi pronašli prave informacije. Unatoč tome, akademski istraživači više od deset godina koriste podatke s Twittera za otkrića i inovacije koje pomažu učiniti svijet boljim mjestom”, izjavio je Adam Tornes, jedan od rukovoditelja u Twitteru.

Osim što besplatno otvara svoju javnu arhivu, iz Twittera navode da će odobrenim podnositeljima zahtjeva dati i veću mjesečnu količinu tweetova od 10 milijuna tweetova, što je 20 puta više od onog što je prije bilo dostupno u standardnoj besplatnoj verziji. Također, omogućit će i preciznije filtriranje kako bi se istraživačima pomoglo u preciznom objavljivanju tweetova i drugih podataka relevantnih za ono što proučavaju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Aplikacije

Iz Twittera su potvrdili da je i O'Keefov osobni račun privremeno zaključan zbog kršenja istih pravila

Novosti

Konvencionalne metode otkrivanja patogena su nerijetko skupe i uključuju veliku količinu laboratorijske opreme te zahtijevaju znanstvenu ekspertizu.

Aplikacije

Ograničavanje tko može odgovarati na tweetove se uvodi kao pomoć u spriječavanju zlostavljanja i uznemiravanja na platformi.

Oglašavanje