Apple

Apple i Guinnessova knjiga rekorda

Uspjeh Applea sa iPhone 4 i App Store-om privrijedio je tvrtki nekoliko impresivnih rekorda u ovogodišnjem izdanju Guinnessove knjige rekorda, točnije u Gamer`s Edition sekciji. Nagradu je osvojilo nekoliko iOS video igara, a iPhone 4 je proglašen najbrže prodavanim prenosivim sustavom za gaming.

S obzirom da je prodano 1.5 milijuna iPhone 4 uređaja na dan izlaska, Guinness World Records je Appleu dodijelio nagradu “Fastest-Selling Portable Gaming System” tj. za najbrže prodavani prenosivi sustav za igranje.

Usporedbe radi, Playstation Portable je prodan u “samo” 200.000 jedinica na dan izlaska 2005., a Nintendo DS je prodan u 500.000 jedinica u prvom tjednu izlaska (u studenom daleke 2004).

“Izlazak iPhonea nije samo promijenio mobilnu industriju, nego i svijet video igara.” – rekao je Gaz Deaves, Guinness World Records Gaming Editor. – “Sa neprestanom selekcijom u App Store-u i intuitivnim uređajem, Apple je stvorio ogromni novi prostor za sebe u žanru ležernih igara koje doslovno dovode zabavu do korisnika ma gdje oni bili.”

App Store-u su dodijeljene i druge nagrade – najpopularnije tržište aplikacija (Most Popular Application Marketplace) i trgovina sa najviše preuzimanja video igara (Largest Downloadable Video Game Store). Koristeći brojke iz rujna 2010., Guinness World Records navodi da je Apple zabilježio preko 6.5 milijardi preuzimanja od otvaranja App Store-a te udomaćio 259,740 appova.

App Store je nadmašio mnoge druge online trgovine u broju dostupnih igara – čak 37.362 igre (podaci iz rujna 2010.). Ponovo da usporedimo – usluga Stream nudi samo 1.110 naslova, dok Microsoftov Xbox Live Indie Arcade broji 1,300 igara.

Programeri za iOS su također dobili nekoliko nagrada. Popularna igra “Angry Birds” je dobila nagradu za najprodavaniju igru (Top Paid-For App Store Game in Most Countries). Od listopada 2010., igra je u vrhu najplaćenijih igara u 67 država diljem svijeta.

Peter Vesterback, čovjek na vodećoj poziciji u tvrtki Rovio koja je izradila Angry Birds, komentirao je da je ukupan broj preuzimanja igre na svim platformama došao do 140 milijuna. Prema njemu, “izdavanjem iPhonea, Apple je promijenio sve u vezi gaming industrije za mobitele”.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh