Apple

Apple je treći proizvođač mobitela na svijetu

Prema podacima analitičke kuće IDC, Apple je prestigao LG i trenutačno je treći proizvođač mobitela na svijetu.

Na prvom mjestu je i dalje Nokia, čijih 26,6 posto tržišnog udjela u četvrtom kvartalu 2011 zvuči otužno u odnosu na 30,7 posto u istom periodu prošle godine. Slijedi Samsung sa 22,8 posto, Apple je treći sa 8,7 posto, a nakon njega slijede LG sa 4,1 posto i kineski ZTE sa 4,0 posto. Appleov tržišni udio je fascinantan zato što ta tvrtka proizvodi samo pametne telefone; sve ostale tvrtke s ovog popisa velik dio svog uspjeha mogu zahvaliti jeftinijim uređajima kakve danas uglavnom kupujemo po par stotina kuna uz ugovor kod mobilnih operatera.

IDC tvrdi da će tržište pametnih telefona samo rasti, a globalni je rast tržišta svih telefona ipak malo usporio, pa je za očekivati da će Apple i dalje polako rasti na ovoj ljestvici.

Samsung je također rastao, ZTE je stagnirao, a LG je izgubio dobar dio tržišnog udjela. No najveći problem ima Nokia, čiji je šef Jorma Ollila i sam priznao da ih čeka još jedna teška godina. Ako Nokiji ne krene prodaja pametnih telefona zasnovanih na Microsoftovom operativnom sustavu Windows Phone, ova bi tablica mogla izgledati znatno drukčije dogodine.

tportal.hr

1 Komentar

1 Komentar

  1. 3 veljače, 2012 at 7:04 pm

    Iphone >android ,mozete govorit sta ocete al tako je 😉

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh