Apple

Apple komentirao na praćenje korisnika

U posljednjih nekoliko dana, Apple je doživio puno negativnih kritika na temu praćenja korisnika i pohranjivanja lokacije u stalnu datoteku “consolidated.db”. Apple nije odmah komentirao problem, ali sada su izdali Q&A (pitanja i odgovori) gdje priznaju praćenje.

Svih 10 pitanja i odgovora možete pronaći na službenoj stranici od Applea. Tu su detaljno odgovorena pitanja o svrsi, bugovima i rješenjima. Mi vam donosimo sažetak izjave Applea.

Apple uistinu prikuplja informacije o kretanju iPhone korisnika putem GSM baznih stanica i Wi-Fi hotspota, no ne koristi ih za tajno praćenje kretanja korisnika niti ima ikakve planove za takvo što. Apple koristi ove informacije kako bi potpomogao i ubrzao uobičajene GSM usluge za sve korisnike i omogućio veću preciznost izračuna lokacije korisnika iPhonea.

Apple navodi da, iako je datoteka permanentno pohranjena na iPhone uređaju u nekriptiranom ili enkriptiranom obliku (što ovisi o korisničkim postavkama iTunesa) ona se njima šalje u anonimnom i enkriptiranom obliku te Apple ne može otkriti izvor koji je poslao datoteku. Također, podaci koji su spremljeni u consolidated.db datoteci ne predstavljaju lokaciju iPhone uređaja, već mobilnih tornjeva i Wi-Fi hotspota.

Apple je priznao da se spremanje lokacija događa čak i kad je isključena usluga Location Services. Na pitanje zašto iPhone te podatke pohranjuje za stalno, Apple je odgovorio da se radi o softverskoj greški tj. bugu. U Appleu već rade na ispravljanju istoga, a softverska zakrpa će uskoro biti dostupna za sve korisnike.


Tražili ste:

  • apple (14)
Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh