Apple

Apple prati kretanje korisnika iPhonea

Apple vas putem vaših omiljenih uređaja prati i zna vaš svaki korak. To se čini tajno i bez dopuštenja, a svi podaci su pohranjeni u skrivenu datoteku. Do podataka o praćenju došli su britanski informatičari Alasdair Allan i Pete Warden.

Podaci su spremljeni na svaki iPhone sa iOS 4.0 i novijim verzijama i 3G iPad. Putem sinkronizacije, kopiraju se na računalo i druge iUređaje. Ne zna se jesu li informacije slane u Apple. Aplikaciju iPhone Tracker putem koje se može vidjeti kako vas je Apple pratio možete pronaći na internetskoj stranici http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/. Aplikaciju je moguće instalirati samo na Mac računala.

Allan i Warden upozoravaju na sljedeće: “Praćenjem kretanja bez vašeg dopuštenja Apple je omogućio svima, od ljubomorne supruge do privatnih istražitelja, da stvore detaljnu sliku vaših životnih navika.”

Prikupljanje podataka odvija se u nepravilnim vremenskim razmacima, a za lociranje korisnika ne rabi se GPS, već bazne stanice operatera. Zasad ni stručnjacima nije jasno zašto Apple prikuplja te podatke. Allan i Warden za mogući razlog navode: “Možda misle ponuditi uslugu koja će prikazivati povijest vašeg kretanja, ali to je tek nagađanje. Činjenica da su podaci prikupljeni svaki put kad korisnik promijeni lokaciju dovoljan je dokaz da se to nije dogodilo slučajno.”

Kompanija Stevea Jobsa nije komentirala o situaciji.

Izvor: Večernji List


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh