Apple

Google I/O 2011 (Ice Cream Sandwich)

Google I/O konferencija u San Franciscu je u punom tijeku, a danas vam donosimo još informacija o najnovijoj verziji Androida – Ice Cream Sandwich – koja će svjetlo dana ugledati krajem godine. Pred nama je i drugi dan konferencije, ali sumnjamo da će nadmašiti količinu informacija iz prvog dana.

Koji su dodatni detalji otkriveni? Ice Cream Sandwich će riješiti postojeći problem fragmentacije Androida, tj. riješit će se problem puno uređaja sa različitom verzijom OS-a.

O tome kako će Ice Cream Sandwich raditi na mobitelima, tabletima, računalima i svim drugim uređajima smo već pisali, kao i o osnivanju “tima” sa proizvođačima i operaterima za redovito nadograđivanje uređaja (do 18 mjeseci nakon izlaska, uređaj će dobivati redovite nadogradnje). Spomenuti tim je zasad planiran samo za SAD.

Ono što dosad nismo spomenuli je novi skup API funkcija, pod imenom Android Open Accessory, koji će omogućiti praćenje pokreta glave korisnika. Android Open Accessory će pružiti mogućnost povezivanja Android uređaja sa nekim drugim uređajem koji podržava spomenutu tehnologiju. Za povezivanje je predviđeno USB sučelje, barem dok se ne završi podrška za Bluetooth.

Ni tu nije kraj novostima za sljedeću verziju Androida. Google radi na peer-to-peer dijeljenju podataka putem NFC podrške. Radi se o tzv. 0-click sharingu raznovrsnih podataka između Android smartphonea i tableta. Sve se odvija bez ikakvih kablova, posebnih aplikacija ili čak navigacije kroz sučelje. Dovoljno je samo da stavite uređaje jedan pokraj drugog.  Demonstraciju ove tehnologije možete pogledati na YouTubeu.

Krajem mjeseca, Microsoft održava svoju konferenciju, a 6.6. Apple svoj Worldwide Developer`s Conference tako da ćemo do ljeta dobiti uvid u pregršt ovakvih “futurističkih” tehnologija.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh