Apple

Google Nexus One ipak uspjeh

Iako je posve jasno da većina ljudi odabire radije Apple iPhone nego Google Nexus One mobilni uređaj, postavlja se pitanje ostvaruje li Google zaradu ovakvim razvojem situacije. Po izjavama koje dolaze iz Googlea čini se da se ostvaruje zarada, pošto s ponosom izjavljuju da je Google Nexus One profitabilan proizvod.

Spomenutu izjavu dao je Patrick Pichette, izvršni funkcioner pri Googleu, pri konferenciji održanoj u Googleu koja se bavila temom financija. Jasno je da Nexus One nije primarni izvor zarade Googlea, ali ne predstavlja ni gubitak. Iako se ne izlazi s detaljima zarade, Pichette izjavljuje da dovode posao s Nexusom iz stanja profita u stanje izrazitog profita.

Nexus One Android uređaj može se dekodiran kupiti direktno od Googlea za 529 dolara. Također postoje verzije uređaja koje rade s T-Mobileovim i AT&T 3G mrežama. Korisnici pri potpisivanju novoga ugovora mogu dobiti uređaj za 179 dolara.

Nexus One je prvi proizvod Googlea koji je plasiran na tržište, a koji je hardverskog karaktera. Ako je ovaj proizvod zaista profitabilan, za očekivati je da će Google nastaviti s proizvodnjom hardware proizvoda. Trenutni napredak na ovom području očituje se i u činjenici da će Nexus One uskoro biti dostupan kod Verizon i Sprint-Nextel mobilnih operatera.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh