Apple

iPhone prodaja pada: Apple bilježi najgori fiskalni kvartal još od 2003.

Foto: macrumors.com

Apple bilježi pad prodaje svojih proizvoda gotovo na svim frontovima, uključujući i prodaju iPhone smartphonea, što mu je prvi pad godinu za godinom još od objave prvog pametnog telefona iz Apple laboratorija, sada već davne 2007. godine.

Američka kompanija zabilježila je prodaju od 51,2 milijuna iPhone uređaja u prva tri mjeseca ove godine, što je pad za gotovo 10 milijuna uređaja u usporedbi s godinom ranije (61,1). Kompanija se nada kako će nedavno objavljeni iPhone SE popraviti te brojke u narednom kvartalu.

Što se prodaje iPad uređaja tiče, i tu bilježe pad prodaje s 12,6 milijuna na 10,3. Baš kao i kod iPhonea, kompanija vjeruje kako će se stanje popraviti jer su nedavno objavili novu, manju verziju iPad Pro. Iako su i ovdje optimistični, valja napomenuti kako prodaja iPad uređaja bilježi pad već 8 kvartala u nizu, pa je teško vjerovati da će se tu nešto značajno promijeniti.

Završno, i prodaja Mac uređaja bilježi pad u prvom kvartalu 2016. godine. Radi se o padu za 0,6 milijuna uređaja (sa 4,6 na 4,0), a to je ujedno i drugi kvartal u nizu u kojem Mac bilježi pad prodaje.

Jedina stavka koja bilježi rast su “ostali uređaji” gdje spadaju zvučnici, slušalice, itd., Apple TV, te ponajprije Smart Watch. Ta stavka bilježi rast zarade s 1,7 milijardi na 2,2 milijardi američkih dolara.

Treba svakako na kraju reći kako su usponi i padovi dio svakog poslovanja, te da su i ovakve brojke impozantne. Ovi padovi neće stvoriti velike probleme američkoj kompaniji.

Izvor: The Verge

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh