Apple

Nokia zabilježila minus u drugom kvartalu

Nokia je za drugi kvartal ove godine zabilježila pad prodaje pa čak i minus u retku “profit”. Ovo je donekle bilo očekivano, jer je Nokia rezala cijene pojedinih smartphonea kako bi spriječila korisnike da pobjegnu konkurenciji, ali se finskom divu ne piše dobro.

Analitičari su predviđali pad prodaje Nokije, jer nekad vodeći proizvođač mobitela predaje sve više tržišta Appleovom iPhoneu i uređajima sa Googleovim Android operacijskim sustavom.

Što se tiče low-end telefona, i tu je Nokia u minusu. Tržišni udio se sve više gubi u korist jeftinih azijskih rivala. Konkurencija na ovom tržišnom segmentu je naročito jaka u Kini i Europi.

Nadalje, analitičari predviđaju da će tvrtka izvijestiti o padu od 0.04 eura po dionici za drugi kvartal te nagovijestiti pad od 0.05 eura za treći kvartal.

Nokijin brand sve više opada, a posljednja stanica je stvaranje protutežnog ekosustava u vidu Windows Phonea. Nažalost po Nokiju, prvi uređaji su planirani tek za kraj godine tako da će itekako kaskati za konkurencijom. Unatoč tome, u Nokiji se nadaju da će se partnerstvo sa Microsoftom isplatiti i da će stvoriti željeni ekosustav koji će privući razvojne programere na isti način kako to trenutno rade Apple i Google.

Samo da napomenemo, Nokijina tržišna vrijednost se prepolovila na 17 milijardi eura otkako su sklopili savez sa Microsoftom u veljači.

 

Izvor: Reuters


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh