Apple

Početak pada: Apple će uskratiti podatke o prodaji iPhonea i opet će im gušiti performanse

Sjećate li se afere koja je pogodila Apple, kad je otkriveno da je namjerno gušio performanse starijim modelima svojih pametnih telefona? Graja koju su podigli korisnici i mediji bila je tolika, da je Apple sve priznao i javno se odrekao takve prakse. Priča je otišla tako daleko, da se kompanija morala očitovati američkom Kongresu i obećati im da više neće igrati tako prljavo. A sad su se predomislili.

Opet će se gušiti performanse

Prošle je godine otkriveno – a u što su korisnici dugo, dugo sumnjali – da Apple namjerno usporava starije iPhone. Nadogradnja softvera kod njihovih smartfona je obvezna i obuhvaća sve modele, bez obzira koje su godine proizvedeni. Dobrodošla praksa koju, nažalost, ne prakticiraju svi proizvođači iz svijeta Androida, namijenjena je otklanjanju bugova i držanju cijele konfiguracije u dobroj formi.

Kod Applea su malo drugačije shvatili tu definiciju, pa su nadogradnjom softvera usporavali rad procesora. Kad su predočeni čvrsti dokazi o ovoj podvali, Apple se pravdao kako su to činili da bi produžili životni vijek bateriji. Ovako prozirno objašnjenje slabašno je i nedostatno za čišćenje ukaljanog obraza, ali su ostali pri toj priči, obećavši pritom kako se tako što neće ponoviti, što su potvrdili u spomenutom pismu Kongresu i na vlastitim stranicama tehničke podrške.

>> Xiaomi je ovih dana povoljniji, baci oko na strojeve!

Ide vrijeme, proš’o rok, eto vraga, skok po skok. I generacija iPhonea iz 2017. godine doživjet će istu sudbinu. Kako je primijetio The Verge, a prenosi ekipa s AndroidPita, Appleove stranice tehničke podrške potiho su promijenjene iz tvrdnje da usporavanja neće biti za modele iz 2017., u izjavu kako je ono moguće, ali puno manje uočljivo negoli kod starijih iPhonea.

Boje se konkurencije

Iako se Apple ponaša kako ne postoji ništa drugo osim njihovog ekosustava, ozbiljno su zabrinuti Androidovim napretkom na svim frontovima. Danas su objavili poslovne rezultate za treći kvartal ove godine i onako usput rekli kako će prestati objavljivati prodajne rezultate za iPhone, iPad i Mac računala. Već od ranije ne objavljuju rezultate za Apple Watch niti za AirPods. Umjesto preciznih brojeva, Apple će sad objavljivati tek ukupan prihod i troškove.

Ovo je zapravo riskantan poslovni potez, jer investitorima ne ostaje ništa drugo, nego da se obrate gatarama za podatke. Apple je očigledno zabrinut prodajnim rezultatima svojih smartfona koji su, ruku na srce, već generacijama potpuno isti. Osim toga, proizvodi su im nedostupni za mlađe generacije, koje si ne mogu priuštiti iPhone nego pribjegavaju jeftinim Androidima.

Pred samo koju godinu Samsung i Apple bili su jedini vjerodostojni proizvođači u svijetu pametnih telefona. Danas je situacija puno, puno drugačija, jer su značajan dio tržišta preuzeli kineski OEM-i. Huawei, Oppo, Xiaomi, Vivo i OnePlus bilježe rekordne prodaje iz godine u godinu, nudeći izuzetno kvalitetne i drastično jeftinije uređaje od Applea. Iako je Apple nedavno dostigao rekordnu vrijednost za jednu kompaniju te i dalje bilježi rast prihoda, u toj priči očigledno ima puno više nego što se na prvi pogled čini.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh