Apple

Strateško partnerstvo Nokije i Microsofta

Nakon priznavanja loše situacije u kojoj se nalaze, stižu nove vijesti iz Nokije. Naime, danas u Londonu, Nokia i Microsoft sklopili su strateški savez kako bi zajedničkim snagama mogli konkurirati sve jačem Googleu i Appleu.

U Nokiji je također provedeno restrukturiranje u dva odvojena poslovanja – Smart Devices i Mobile Phones. Svaki odjel će biti odgovoran za razvoj i reklamiranje vlastitih uređaja. Obje divizije će voditi žene – Mary McDowel će biti na čelu Mobile Phones odjela, a Jo Harlow će preuzeti vodstvo nad Smart Devices. Mobile Phones će biti zadužen za dizajn telefona sa posebnim značajkama, a Smart Devices će voditi računa o Symbianu i MeeGo te blisko surađivati sa Microsoftom.

Specifični detalji partnerstva su još u izradi, ali kratak sažetak obuhvaća sljedeće zajedničke ciljeve:

  • Nokia će preuzeti Windows Phone kao primarnu smartphone strategiju.
  • Nokia će pomoći u ispunjavanju i definiranju budućnosti Windows Phone operacijskog sustava. Svojom ekspertizom na području hardverskog dizajna i podrške različitim jezicima, Nokia će nastojati približiti Windows Phone širem spektru cjenovnih rangova i tržišnih segmenata (WP7 je trenutno isključivo high-end).
  • Microsoftova tražilica Bing će pokretati Nokijine usluge pretraživanja, a Nokia Maps postaje sastavni dio Microsoftovih usluga. Naime, servis Maps će biti integriran s tražilicom Bing i Microsoftovom platformom za oglašavanje adCenter.
  • Microsoftov razvojni alat će biti korišten za izradu aplikacija za Nokijine Windows Phone pametne telefone, što će privući programere.
  • Slijedi integracija Nokijinih sadržaja i aplikacija u Microsoft Marketplace za što bolje potrošačko i korisničko iskustvo.

Partnerstvo sa Microsoftom je Nokiji itekako dobrodošlo i jedva čekamo mobitele koji će proizaći iz ove suradnje. Ostaje za vidjeti hoće li Nokia povratiti staru slavu. Što Stephen Elop i Steve Ballmer kažu o partnerstvu, možete vidjeti na ovom linku, a konferenciju za novinare možete naći ovdje.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh