Apple

Sudska borba Nokije i Applea završila nagodbom

Nokia i Apple su vodili sudsku borbu oko patenata dobrih 13 mjeseci, a tijekom toga vremena, obje tvrtke su podigle brojne tužbe i protutužbe te je pomalo ironično da je konačno rješenje sklopljeno izvan sudskih okvira, nagodbom između sukobljenih strana.

Nakon dugomjesečne borbe koja je počela prošle godine, Nokia je objavila da su potpisali dogovor oko licenci patenata sa Appleom. Dogovorom su riješene sve parnice (kojih je bio poveći broj) oko patenata između dva diva, a ujedno se povlače sve tužbe poslane američkoj međunarodnoj trgovinskoj komisiji (US International Trade Commission).

Financijska struktura dogovora sastoji se od jednokratne isplate Nokiji te kontinuiranog plaćanja tzv. povlastica (eng. royalties). Konkretan iznos jednoročne isplate je nepoznat i neće biti otkriven.

“Drago nam je što se Apple pridružio rastućem broju Nokijinih licenci,” rekao je Stephen Elop, predsjednik i izvršni direktor Nokije, i nastavio: “Ova nagodba potvrđuje da Nokia ima vodeći industrijski portfolio patenata i omogućuje nam da se dalje usredotočimo na prilike za licenciranje na mobilnom komunikacijskom tržištu.”

Naravno, uz sve navedeno, vjerujemo da je Nokiji naročito drago zbog ove nagodbe nakon nagovještaja lošeg poslovanja u prošlom i nadolazećem kvartalu.

Sve detalje dogovora možete pronaći na izvornom linku.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh