Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Zašto vas iOS prati i kako to zaustaviti

Do sada ste već zasigurno čitali o tome kako Apple putem iPhonea i drugih svojih uređaja prati vaš svaki korak. U ovom članku vam donosimo razjašnjenje čitavog problema te alat kojim možete spriječiti daljnje praćenje.

Kao prvo, praćenje vaše lokacije i kretanja nije ništa novo ili jedinstveno. iOS pruža lokacijske usluge od svog samog početka – određivanjem vašeg točnog položaja korištenjem Cell-ID i Wi-Fi hotspota. Raniji uređaji su koristili Google i Skyhook baze podataka za takvo što, ali od iOS 3.2 verzije Apple gradi vlastite bate podataka i zato mora skupljati dotične statistike. Podaci su anonimni i šalju se putem enkriptiranih kanala.

Pravi problem leži u tome da podaci na vašem iUređaju nisu enkriptirani. Korisnik može imati pohranjene datoteke, koje nisu zaštićene enkripcijom, a koje sadrže podatke o njegovim kretanjima posljednjih godinu i više dana. Ako je korisnik svoj iUređaj “syncao” sa računalom, svi ti podaci su kopirani na računalo, a isti slučaj se događa prilikom backupa.

Svatko tko dođe do pristupa toj datoteci (inače pod imenom “consolidated.db”), bilo hakiranjem računala / drugog uređaja na kojem je pohranjena kopija originalne datoteke ili krađom iUređaja, lako može doći do zapisa o svim kretanjima korisnika tog uređaja unazad godinu dana.

Nadalje, ispada da čitava zbrka oko praćenja i zapisivanja korisnikovog kretanja putem iUređaja (iPhone uređaji i 3G iPad) uopće nije tolika tajna, nego je otkrivena još prošle godine. Također, ranije verzije iOS-a, pohranjivale su sličan zapis, samo na drugoj lokaciji.

Ukoliko ste korisnik iPhonea i čitava ova situacija vas zabrinjava, postoji aplikacija koja briše problematičnu datoteku i sprječava iOS da napravi novu. Aplikacija se zove “Untracked” i može se instalirati na jailbreakani iUređaj.

YouTube video gdje Pete Warden i Alasdair Allan komentiraju problem i kako su ga otkrili možete pronaći ovdje.


Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje