BlackBerry

BlackBerry World Conference – Bold Touch i BlackBerry OS 7

BlackBerry World Conference je započeo u Orlandu. Kao što je očekivano, RIM je najavio nove uređaje – BlackBerry Bold 9900 i 9930 (tj. Bold Touch). Time su uređaji o kojima smo pisali u više navrata napokon dobili službene specifikacije.

Najave su uglavnom bile precizne. Telefon dolazi sa Snapdragon procesorom od 1.2GHz. Zaslon je samo VGA rezolucije sa gustoćom piksela od 287 dpi tako da procesor neće biti pretjerano opterećen što se toga tiče.

Sa stražnje strane se nalazi kamera od 5 megapiksela. Uređaj ima 8 GB interne memorije koju je moguće proširiti sa microSD karticom. Uključena je i podrška za NFC.

Debljine 10.5 milimetara, ovo je najtanji uređaj iz RIM-a. Obodnica uređaja je od nehrđajućeg čelika, a pozadina od fiberglassa. S prednje strane, nalazi se QWERTY tipkovnica.

BlackBerry 9900 podržava HSPA+ povezivost za 4G mrežu, Quad-Band GSM/GPRS/EDGE i Tri-Band UMTS, dok je 9930 CDMA “world” varijanta. Oba uređaja podržavaju Wi-Fi (802.11a/b/g/n) te Bluetooth 2.1

Od senzora, tu su senzor blizine (proximity), digitalni kompas i akcelerometar.

Oba uređaja su pogonjena sa novim BlackBerry 7 OS-om, a izlazak je predviđen za ljeto.

 

BlackBerry 7 OS

BB 6.1 nadogradnja je najavljena kao velika, a na kraju je zaživjela kao BlackBerry 7 OS. Upravo najavljeni uređaji su BlackBerry 7 prvijenci. Što korisnici mogu očekivati? Korisničko iskustvo je unaprijeđeno te je operacijski sustav sada brži i lakši za upotrebu. Aktivirane su usluge za pretraživanje glasom, čime je omogućen brži pristup sadržajima na uređaju i Webu. Web pretraživači su pojačani opcijama kao što su JIT (Just-in-Time), JavaScript kompajlerom i podrškom za HTML5 Video.

Uz sva odlična poboljšanja, dolaze i loše vijesti. RIM je odlučio da BlackBerry 7 neće biti moguć za starije BlackBerry uređaje. Prema tome, čak i uređaji sa 6.0 verzijom neće dobiti (službenu) nadogradnju. Stariji uređaji jednostavno nisu u stanju da pogone novi operacijski sustav. I, kao što je rečeno prije nekoliko dana, BlackBerry 7 OS ne sadrži QNX.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh