Blackview

Blackview će prvi koristiti high-end Helio P90, koji je zgazio konkurenciju na benchmarku

Danas se u gradu Shenzhenu u Kini održao medijski skup u organizaciji kompanije MediaTek, na kojem su predstavljeni neki vrlo zanimljivi podaci. Zvijezda skupa bio je Helio P90, novi SoC ove kompanije, kojom je ona definitivno ušla u elitu proizvođača čipseta za mobilnu telefoniju.

Njihov se novi Helio P90 – direktan konkurent za Snapdragon 855 i Kirin 980 – sastoji od osam jezgara. Podijeljene su u klastere, gdje su jezgre unaprijeđene s arhitekture A73 na arhitekturu A75, a i dalje u 12-nanometarskom proizvodnom procesu. Razlika je u APU 2.0, koji dolazi s naprednim AI algoritmima, čija je namjena baratanje s najkompleksnijim aplikacijama. Dvije jezgre bit će upravo A75 na 2,2 GHz, a preostalih šest bit će A55 radnog takta od 2 GHz.

Velika se promjena dogodila i u GPU segmentu, gdje se sada nalazi IMG PowerVR GM 9446, koji postiže i do 50% bolje performanse u odnosu na Mali-G71 i Mali-G72, koji su se koristili u dosadašnjim flagship čipsetima (P60 i P70) ove kompanije. Granice se miču i u podršci za kamere, pa će od sada u mobitele temeljene na Mediateku biti dobrodošli i senzori do golemih 48 MP. Zanimljivo, u nezavisnom, usporednom testiranju čipseta, Helio P90 pokazao se kao brži i okretniji od Snapdragona 855 i Kirina 980.

Mobiteli temeljeni na Helio P90 na tržište će doći u prvom kvartalu sljedeće godine. Među prvima koji će ga imati u svojim uređajima je i kompanija Blackview, koja je dugogodišnji Mediatekov partner. Već se zna i koji će to biti modeli: BV9700 i BV9800. Budući da Blackview u svoje skuplje modele ugrađuje komponente s najviše police, za očekivati je kako će čipset Helio P90 biti uparen s vrhunskim kamerama i memorijom.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh