Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Cubot Power [RECENZIJA]

Danas na recenziji imamo Cubotov trenutno najjači pametni telefon nazvan „Cubot Power“. Gledajući samo specifikacije, stvorio sam visoka očekivanja prema ovome mobitelu. Velika baterija, moderan Android, puno radne memorije, čitač otiska prsta i zanimljiv 18:9 ekran. Sada u nastavku pogledajte kako otkrivamo dobre i loše strane ovoga mobitela.

Kvaliteta izrade i tipke

Na prvi pogled, ovaj telefon izgleda vrlo lijepo i skupo. 18:9 omjer njegovog 6“ ekrana tu isto pomaže kao i njegovi prilično tanki rubovi tjela. Nažalost, izgled prednjeg djela je više manje kraj dobrih stvari kod gradnje ovoga telefona. Gumbi su klizavi i gumasti bez jakog definiranog klika a cijeli stražnji dio je od najjeftinije reflektivne plastike koja se brzo zamasti i izgrebe. Ista stvar i sa okvirom oko tijela mobitela, samo kromirana plastika. Rubovi na kameri i senzoru otiska prsta su isto kromirani, iako sada već ulazimo u subjektivno područje. Sve ovo me stvarno uhvatilo nespremnog jer sam očekivao mnogo više kada sam vidio prednji dio. Telefon je inače prilično težak u ruci što je lijepo za vidjeti, vjerojatno zbog njegove velike baterije.

Android sustav

Nažalost, sustav ovoga mobitela ima slične probleme kao prošli Cubotov mobitel koji smo imali na recenziji. Prva stvar što trebam spomenuti je prilično spor čitač otiska prsta. Opet je brži od upisivanja PINa svaki put, ali u usporedbi sa mojim Xiaomi Mi A1, ovaj je dosta sporiji. Aplikacija za kameru je prilično loša i nezgrapna a aplikacija za glazbu uvijek otvara notifikaciju o radu u pozadini koja se ne može maknuti bez force stoppanja aplikacije. Dosta sistemskih aplikacija isto uzimaju elemente iz starijih verzija androida što čini UI ovoga mobitela nekonzistentnim. Na kraju, čini se da sustav nema većih problema. Sve radi kako treba i ništa se ne ruši, samo Cubot treba poraditi na aplikacijama koje pakira uz svoje mobitele. Ovo je više manje potpuno stock Android 8.1 sa par Cubotovih aplikacija.

Baterija

Jedna dobra stvar kod ovoga mobitela je njegova baterija. Njegovih 6Ah je sigurno iznad prosjeka današnjeg pametnog telefona i to mu dopušta do preko dva dana rada na jednom punjenju. U pola sata što sam igrao PUBG mobile, baterija je pala za 5%, a u drugih 20min što sam igrao Does Not Commute, baterija je pala za 3%. Znači na jednom punjenju možete igrati igre preko deset sati. Pri testu punjenja, izmjerio sam malo ispod 2 ampera što je okay, ali neka tehnologija brzog punjenja bi dobro došla. Baterija se napuni od 0 do 100% u otprilike tri sata što meni osobno nije problem jer punim preko noći, ali ljudima koji su navikli sporadično puniti svoj mobitel tijekom dana ovo se možda pokaže pre sporo.

Benchmark i real-life performanse

Na redu su benchmarkovi. Aututu ovome mobitelu daje 94522 boda. Geekbench daje 905 za single core test a 4100 za multi core test. Renderscript test je završen sa 3170 bodova. Performanse pri normalnom radu sa više aplikacija su vrlo dobre, sve se otvara i učitava brzo bez većih zastoja. 6GB radne memorije se stvarno iskaže pošto su mi se aplikacije rijetko gasile a neke su ostale u memoriji i nakon dugo nekorištenja. Bilo je par zastoja tu i tamo ali inače po pitanju performansa sve je bilo kao podmazano. Grafičku snagu sam testirao tako da sam skinuo popularnu igru PUBG Mobile i zaigrao je na najvišim postavkama. U tome slučaju igra je bila igriva ali tu je bilo dosta zastoja koje su otežavale igrivost. Kada sam grafiku spustio na najniže postavke – nekim čudom performanse su ostale iste. Druga, manje grafički zahtjevna igra „Does not Commute“ se isto vrtila na prilično niskih 30ak slika u sekundi. Grafika ovome telefonu čini se da nije jača strana.

Fotografija i video

Cubot Power koristi Samsungov 16MP S5K3P3 senzor za stražnju kameru a za prednju koristi 8MP GalaxyCore GC8024. Cubot tvrdi da ovaj mobitel slikaje slike 20MP rezolucije iako ovaj senzor ne ide preko 16MP bez interpolacije. Na njihovoj stranici isto piše da je otvor blende f/2.0 iako S5K3P3 ima f/2.8 otvor. Slike nemaju nekih velikih problema ali automatski mod zezne osvjetljenje i balans bjele češće nego što bi trebao. Po noći se detalji i točnost boje gube ali opet se vidi dovoljno za potrebe većine. Leća je mogla biti bolja pošto je “lens fringing” prilično istaknut u nekim slučajevima a slike su uvijek nekako mekane. HDR nije pre jak ali sigurno čini razliku. Slobodno ga držite upaljenim za sve kadrove osim onih koji sadrže kretnju. Isto, tijekom testiranja sam shvatio, wow autofocus ne radi. Po pitanju stvari koje nerade, EIS isto ne čini nikakvu razliku. Sad se nadam da je moja testna jedinica pokvarena, jer ovo je prilično loše. Manual mod je skoro potpuno beskoristan pošto ne daje kontrolu nad brzinom okidača, fokusom ni točnim balansom bijele. Prednja kamera je isto prilično slaba, čak i u prosječnom svjetlu. Loše vijesti za vas sa nemirnim rukama. Video po danu je iznenađujuće dobar. Frame rate je stabilan, rolling shutter se skoro i ne primjećuje a bitrate je poštenih 17.5 megabita po sekundi. Veliki problem se stvori kada se scena zamrači. Problem je što Cubotov algoritam u ovom slučaju strašno precjenjuje svoje mogućnosti i previše smanji brzinu okidača kako bi digao svjetlo. Ponekad se isto desi ovo… Strašno. Pomoću aplikacije “FreeDCam” uspio sam izvući RAW ali ga Photoshop nije mogao pročitati. Your Mileage May Vary. Sve u svemu, hardver kamere je ok ali Cubot je poprilično zeznuo softversku stranu.

Zvučnik i audio izlaz

Prvo da riješimo zvučnik. Na dnu ovog telefona imamo dva seta rupa ali samo u lijevoj se nalazi zvučnik. Po pitanju glasnoće ovaj zvučnik je negdje u prosjeku, možda malo iznad. Zvono će te sigurno čuti ali ga ne bih ga koristio za slušanje glazbe. Zvuk mu je tanak i bez ikakvih dubokih tonova, zamislite malo glasniji stari Sony Ericsson kako je zvučao. Audio izlaz isto ne oduševljava ali nema baš problema. U stvarnom životu, na velikim 55ohmskim slušalicama zvuk nije pre glasan. Na najvećoj glasnoći taman ulazi u glasnije područje, ali ne prelazi nikakve granice. Na malim slušalicama to naravno nije problem. Konektor za slušalice je skroz dobro građen i slušalice mi nisu ispadale same od sebe tijekom korištenja što je dobro za vas sportaše.

Ekran

Ekran je jedna od svjetlijih točki ovoga telefona. Unutra imamo FullHD+ 18:9 IPS ekran koji ima vrlo lijepe boje i zadovoljavajući kontrast. Sve je vrlo čitljivo i vidljivo pod jakim sunčevim svjetlom jer osvjetljenje ovog ekrana ide do pošteno visokih razina. Po noći nažalost se ne može spustiti pre nisko ali vidio sam i gorih slučajeva. Inače, fizički rubovi ekrana su prilično blizu rubovima tijela mobitela što izgleda vrlo lijepo.

Zaključak

Cubot Power sam dobio i otvarao kao dijete na božićno jutro, ali brzo sam postao razočaran. Još jedna tragična priča o mobitelu koji je imao potencijala ali je okljaštren zbog manjka pažnje od Cubota. Ovaj mobitel je odličan primjer da specifikacije i brojevi nisu sve, važan je i softver. Kamera na ovome mobitelu je velika prepreka u njegovoj vrijednosti pošto je dobra kamera na mobitelu vrlo važna stvar danas. Jedna od najpopularnijih socijalnih mreža „Instagram“ je bazirana na slikama i zato je važno da kompanije pripaze da su im senzori kvalitetni i osjetljivi, a softver brz i lagan. Naravno, ovaj telefon ima i svjetlijih strana – sistem je prilično osnovan osim par malih modifikacija od Cubota a ekran je vrlo lijep i dobro se vidi na suncu čak i kroz dodatno staklo koje je došlo zalijepljeno na ovaj mobitel. Tu je isto i dobra baterija a da ne pričam o pregršt korisničke i radne memorije. Sa relativno niskom cijenom od oko 1500HRK ovisno gdje kupujete, ovaj telefon može biti prilično teška odluka za neke. Ako vam ne smeta dizajn i čudna kamera, ja kažem samo naprijed!

POGLEDAJ PONUDU NA GEARBESTU!

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Poznati tech-portal Wired.com napravio je popis najboljih jeftinih pametnih telefona, a na vrhu popisa nalazi se Google Pixel 7A. Riječ je o smartphoneu koji...

Apple

Novo curenje informacija tvrdi da se Apple priprema izdati iPhone 16 Plus u više od pet boja trenutnog iPhonea 15 Plus. Nakon glasina o...

Android

Ne tako davno, Motorola je bila prvak jeftinih Android telefona. Povoljni Motorola telefoni bili su dobro napravljeni, promišljeno dizajnirani i među najboljima u svojoj...

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...