Huawei

Huawei i Samsung rade na mobitelima s kamerom skrivenom iza ekrana

Kad stisne konkurencija, rađa se inovacija. Baš tako se može opisati stalni napredak pametnih telefona unazad par godina. Tijekom prelaska tržišta s običnih, “glupih” telefona na smartfone, otpao je velik broj proizvođača. Nestali su nekadašnji giganti kao što je Nokia ili Ericsson, koji su odlučili živjeti na staroj slavi i nesposobni prilagoditi se promjenama.

U početku su bili samo Apple s vlastitim ekosustavom te Samsung i nekolicina proizvođača s istoka (HTC, primjerice), pred kojima je južnokorejska tvrtka ubrzo stekla vodeću poziciju. Ugodno vrijeme za proizvođače kratko je trajalo, jer su se ubrzo pojavili proizvođači iz Kine. Isprva su samo kopirali postojeće dizajne, i sami se učeći kako praviti pametne telefone. Dobar dio njih je i ostao raditi po tom principu, ali neki ambiciozniji među njima uzeli su stvar u svoje ruke i počeli ulagati u istraživanje i razvoj. Danas su Huawei, Oppo, Xiaomi, Vivo i OnePlus velika imena u svijetu mobilne telefonije, s vrlo izglednim preuzimanjem dominacije u proizvodnji pametnih telefona.

Huawei P30 imat će kameru skrivenu iza ekrana

Baš je Huawei, koji se sa Samsungom trenutno tuče za prvo mjesto po broju proizvedenih uređaja, prijavio patent koji kaže da će se selfie kamera sakriti iza ekrana. Dosadašnja praksa bila je smjestiti je u onaj ružni zub, u kapljicu iznad ekrana, a kao zadnje novine na tom području su pop-up kamera kakvu je napravio Vivo ili klizeći mehanizam kakav je nedavno predstavio Xiaomi.

Sad je, rekoh već, Huawei na putu da napravi istinski full-screen mobitel, samo par dana nakon što je isto najavio i Samsung (konkurencija je prava stvar, zar ne?). Postoje određene razlike: Samsung hoće kameru sasvim sakriti iza ekrana, dok je Huawei želi smjestiti u tanku crtu pri vrhu (vidi sliku), gdje bi se našlo mjesta i za još par senzora. Niti jedna vijest nije službeno potvrđena, ali kako stvari stoje, Samsung Galaxy S10 i Huawei P30 bit će baš takvi mobiteli, sa zaslonom koji će pokrivati cijelu prednju stranu. Sad čekamo što će ostatak ekipe napraviti.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh