Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Kako osloboditi prostor na mobitelu? 5 brzih rješenja

5 načina kako osloboditi prostor na mobitelu

Kako osloboditi prostor na mobitelu? To je pitanje koje mnogi od nas postavljaju kada nam se prikaže neugodno upozorenje “nema dovoljno prostora za pohranu”. Puna memorija na mobitelu može biti frustrirajuća, usporavati vaš uređaj i onemogućiti vam preuzimanje novih aplikacija, fotografija ili videozapisa. Ali ne brinite, imamo rješenja za vas!

Svi smo barem jednom iskusili situaciju kada želimo snimiti savršenu fotografiju ili preuzeti zanimljivu aplikaciju, ali nas mobitel zaustavi s porukom da je prostor pun. U ovom tekstu otkrivamo pet brzih rješenja za čišćenje memorije na vašem mobitelu. Bilo da koristite Android ili iPhone, naši savjeti za oslobađanje prostora pomoći će vam da ponovno uživate u glatkom radu vašeg uređaja.

1. Brisanje nepotrebnih aplikacija

Prvi korak u oslobađanju prostora na mobitelu je brisanje nepotrebnih aplikacija. Mnogi od nas imaju previše aplikacija koje rijetko ili nikad ne koristimo, a one zauzimaju dragocjeni prostor na mobitelu.

Za početak, pregledajte sve aplikacije koje imate instalirane. Na Androidu, idite u postavke, zatim u odjeljak “Aplikacije” ili “Upravitelj aplikacija”, gdje možete vidjeti popis svih aplikacija i količinu prostora koju zauzimaju. Na iPhoneu, otvorite “Postavke”, zatim “Općenito”, i odaberite “iPhone memorija”. Ovdje ćete pronaći popis aplikacija i koliko prostora zauzimaju.

Jednostavno izbrisati aplikacije koje više ne koristite može značajno osloboditi prostor na vašem mobitelu. Držite prst na ikoni aplikacije dok se ne pojavi opcija “Ukloni” ili “Izbriši”, zatim potvrdite brisanje. Nema dovoljno prostora za pohranu? Smanjite broj aplikacija i vidjet ćete kako se prostor oslobađa.

2. Čišćenje predmemorije (cache)

Sljedeći korak je čišćenje predmemorije, što može biti brz način za oslobađanje prostora na mobitelu. Predmemorija (cache) su privremeni podaci koje aplikacije pohranjuju kako bi brže radile, no s vremenom, oni mogu zauzeti puno prostora.

Na Androidu, idite u “Postavke”, zatim “Pohrana” ili “Memorija”, i odaberite “Predmemorirani podaci” za brisanje. Možete također očistiti predmemoriju pojedinačnih aplikacija kroz “Upravitelja aplikacija”. Na iPhoneu, predmemorija se čisti uklanjanjem i ponovnim instaliranjem aplikacija, budući da iOS nema direktnu opciju za čišćenje predmemorije.

Čišćenje predmemorije na mobitelu može odmah osloboditi značajan prostor. Primijetit ćete brže performanse vašeg mobitela, a prostor na telefonu će se povećati.

kako osloboditi prostor na mobitelu brzo i jednostavno
Čišćenje predmemorije (cache) je kao digitalni reset, vraćajući vaš mobitel u vrhunsko stanje i osiguravajući da sve aplikacije rade brže i efikasnije.

3. Prijenos podataka u cloud

Jedan od najučinkovitijih načina kako osloboditi prostor na mobitelu je prebacivanje podataka u cloud. Fotografije, videozapisi i druge datoteke mogu zauzeti ogroman dio memorije, a cloud pohrana nudi sigurno i lako dostupno rješenje.

Postoji nekoliko popularnih cloud servisa koje možete koristiti. Google Photos je izvrsna opcija za korisnike Androida, omogućujući automatsko sigurnosno kopiranje fotografija i videozapisa. iCloud je idealan za korisnike iPhonea, pružajući integriranu uslugu za pohranu koja sinkronizira podatke između svih vaših Apple uređaja.

Za početak, preuzmite aplikaciju za cloud pohranu po vašem izboru, prijavite se ili izradite račun, te omogućite automatsko sigurnosno kopiranje. Na Androidu, otvorite Google Photos, idite u postavke i uključite opciju “Backup & sync”. Na iPhoneu, otvorite postavke, odaberite iCloud, i uključite opciju za pohranu fotografija.

Oslobađanje prostora na telefonu prebacivanjem podataka u cloud ne samo da će osloboditi memoriju, već će i vaši podaci biti sigurni u slučaju gubitka ili kvara uređaja.

4. Brisanje starih datoteka i preuzimanja

Još jedan način kako osloboditi prostor na mobitelu je brisanje starih datoteka i preuzimanja. Koliko puta ste preuzeli datoteku, pogledali je jednom i zaboravili na nju? Takve datoteke mogu zauzimati značajan prostor na vašem uređaju.

Na Androidu, idite u aplikaciju “Datoteke” ili “Moje datoteke” i pregledajte sve mape. Posebno obratite pažnju na mapu “Preuzimanja” i “Dokumenti”. Na iPhoneu, otvorite aplikaciju “Datoteke” i pregledajte pohranjene dokumente.

Pronađite stare datoteke koje više ne trebate i jednostavno ih izbrišite. Također, pregledajte galeriju fotografija i videozapisa te izbrišite duplikate i one koje vam više nisu potrebni.

5. Korištenje aplikacija za čišćenje

Jedno od najjednostavnijih rješenja kako osloboditi prostor na mobitelu je korištenje aplikacija za čišćenje. Ove aplikacije automatski prepoznaju i uklanjaju nepotrebne datoteke, predmemoriju i duplicirane datoteke, što vam može pomoći da oslobodite prostor na telefonu brzo i efikasno.

Na Androidu, popularne aplikacije za čišćenje uključuju CCleaner, Files by Google, i SD Maid. Ove aplikacije nude različite funkcije kao što su čišćenje predmemorije, brisanje starih datoteka i optimizacija memorije. Za korisnike iPhonea, iOS nema toliko aplikacija trećih strana zbog strožih pravila, ali možete koristiti ugrađene opcije za optimizaciju pohrane putem postavki.

Kako osloboditi pohranu na mobitelu uz ove aplikacije? Jednostavno preuzmite aplikaciju, pokrenite skeniranje i slijedite preporuke za čišćenje memorije. Ovo su brza rješenja za oslobađanje prostora koja štede vrijeme i trud.

pitate li se kako osloboditi prostor na mobitelu, na pravom ste mjestu
Aplikacije za čišćenje su poput digitalnog osobnog asistenta koji osigurava da vaš mobitel uvijek radi glatko i bez nepotrebnog nereda.

Kako osloboditi prostor na mobitelu: Posljednji koraci

Kako osloboditi prostor na mobitelu može se činiti kao izazovan zadatak, ali s pravim pristupom, to je zapravo prilično jednostavno. Kroz brisanje nepotrebnih aplikacija, čišćenje predmemorije, prebacivanje podataka u cloud, brisanje starih datoteka i korištenje aplikacija za čišćenje, možete brzo i efikasno osloboditi prostor na telefonu.

Prakticiranjem ovih savjeta, ne samo da ćete riješiti problem pune memorije na mobitelu, već ćete također osigurati bolje performanse i dulji vijek trajanja vašeg uređaja. Svaki korak je jednostavan i zahtijeva minimalno vremena, ali može napraviti veliku razliku u svakodnevnom korištenju vašeg mobitela.

Nemojte čekati da vam uređaj postane spor i neupotrebljiv. Isprobajte ova brza rješenja za oslobađanje prostora i uživajte u glatkom radu svog mobitela. Zapamtite, održavanje prostora na mobitelu nije jednokratan zadatak, već nešto što biste trebali redovito raditi kako biste uvijek imali dovoljno prostora za nove aplikacije, fotografije i datoteke. Sretno s čišćenjem memorije i neka vaš mobitel uvijek bude u top formi!

Pitanja i odgovori (FAQ)

Koliko često trebam čistiti memoriju svog mobitela? 

Preporučuje se čišćenje memorije mobitela barem jednom mjesečno kako bi se osigurala optimalna izvedba i dovoljno prostora za nove aplikacije i datoteke.

Hoću li izgubiti važne podatke ako očistim predmemoriju? 

Ne, čišćenje predmemorije neće obrisati vaše važne podatke. Predmemorija su privremeni podaci koje aplikacije koriste za brže učitavanje. Nakon čišćenja, aplikacije će ih ponovo kreirati.

Koje aplikacije za čišćenje su najbolje za Android? 

Neke od najpopularnijih i najučinkovitijih aplikacija za čišćenje na Androidu su CCleaner, Files by Google i SD Maid.

Kako mogu osloboditi prostor na iPhoneu bez brisanja fotografija? 

Možete koristiti iCloud za pohranu fotografija. Omogućite opciju “Optimize iPhone Storage” kako bi originalne fotografije bile pohranjene u iCloudu, a optimizirane verzije ostale na uređaju.

Koje je najbolje rješenje za oslobađanje prostora na mobitelu? 

Najbolje rješenje je kombinacija različitih metoda: brisanje nepotrebnih aplikacija, čišćenje predmemorije, prebacivanje podataka u cloud, brisanje starih datoteka i korištenje aplikacija za čišćenje. Tako ćete osigurati maksimalno oslobađanje prostora i optimalnu izvedbu vašeg uređaja.

Može li previše aplikacija usporiti moj mobitel? 

Da, previše aplikacija može zauzeti memoriju i resurse, što može usporiti vaš mobitel. Redovno brisanje nepotrebnih aplikacija pomaže u održavanju brzine i performansi uređaja.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...